Clash of the Titans (film, 2010)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Clash of the Titans
kino-poster
RežijaLouis Leterrier
ProducentBasil Iwanyk
Kevin De La Noy
Richard D. Zanuck
ScenarioTravis Beacham
Phil Hay
Matt Manfredi
PredložakClash of the Titans; autor:
Beverley Cross
UlogeSam Worthington
Gemma Arterton
Mads Mikkelsen
Alexa Davalos
Ralph Fiennes
Liam Neeson
MuzikaRamin Djawadi
FotografijaPeter Menzies Jr.
MontažaVincent Tabaillon
Martin Walsh
StudioLegendary Pictures
The Zanuck Company
Thunder Road Pictures
DistribucijaWarner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
2. 4. 2010 (2010-04-02)
Trajanje96 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet125 mil. $
Bruto prihod493,214.993 $[1]

Clash of the Titans je britansko-američki fantastični film iz 2010. godine, redatelja Louisa Leterriera. Obrada je istoimenog filma iz 1981., slobodne obrade grčkog mita o Perzeju.[2][3][4] U glavnim su ulogama Sam Worthington, Ralph Fiennes, Gemma Arterton te Liam Neeson kao Zeus. Film je snimljen u 3D i standardnoj inačici, a u svjetsku je distribuciju pušten 2. travnja 2010. godine.[5][6]

U Hrvatskoj je distribuiran pod naslovom Sudar titana, a u Srbiji pod naslovom Borba titana.

Radnja

[uredi | uredi kod]

U uvodu filma pojavljuju se tri vrhovna boga s Olimpa: Zeus (Liam Neeson), Had (Ralph Fiennes) i Posejdon (Danny Huston). Had je stvorio Krakena, čudovište koje je porazilo Titane. Nakon toga je Zeus stvorio ljude i vladao njima, Posejdon je vladao morima, dok je Hada dopao podzemni svijet. Vremenom je čovječanstvo počelo preispitivati ulogu bogova.

Tisuću godina kasnije, ribar Spyros (Pete Postlethwaite) pronašao je mrtvački sanduk i u njemu živu bebu i njegovu mrtvu majku. Dijete je prihvatio kao svoje te je ono vremenom odraslo u mladića po imenu Perzej (Sam Worthington). Godinama kasnije, Perzej i njegova obitelj loveći ribu svjedočili su uništenju Zeusova kipa od strane argoških vojnika. Taj je čin simbolizirao početak rata ljudi i bogova. U osvetničkom činu, Had masakrira vojnike, pri čemu gine i Perzejeva obitelj. Polumrtvog Perzeja pronašli su argoški vojnici, koji ga vode pred kralja Kefeja (Vincent Regan) i kraljicu Kasiopeju (Polly Walker). Kralj i kraljica se pred Perzejem uspoređuju s bogovima, što ne odobrava njihova kćer Andromeda (Alexa Davalos). Had uz Zeusovo dopuštenje kreće kazniti ljudsku neposlušnost te se pojavljuje na dvoru gdje ubija vojnike i pretvara Kasiopeju u staricu te ona umire. Prijeti da će uništiti Arg za 10 dana ukoliko Andromeda ne bude žrtvovana Krakenu.

Perzej nije stradao prilikom Hadova dolaska te se otkriva da je zapravo polubog, čiji je otac sam Zeus, a majka Danaja, supruga kralja Akrizija (Jason Flemyng). Kralj Kefej traži pomoć od Perzeja, kojeg je zatočio u tamnicama Arga. Perzej ispočetka odbija, no nakon što susretne Iju, vječno mladu djevojku (posljedica kazne bogova), pristaje poći u potragu za Grejama, vješticama koje bi mogle znati kako spasiti Andromedu od žrtvovanja. Ija otkriva Perzeju punu istinu o njegovu podrijetlu. Akrizije je, nakon što je saznao da je Perzej Zeusov sin, njega i njegovu majku stavio u mrtvački kovčeg i bacio u more. Zeus je Akrizija, nakon što je to saznao, u bijesu pogodio munjom, unakazivši ga zauvijek. Želeći se osvetiti Hadu zbog toga što mu je pobio obitelj, Perzej pristaje ubiti Krakena te kreće s nekolicinom najboljih argoških vojnika u potragu za Grejama. Saznavši za ovo, Had pošalje Akrizija, sada zvanog Calibos, da ubije Perzeja, prethodno ga darovavši nadnaravnim sposobnostima.

Perzej na svojem putovanju pronađe mač iskovan na Olimpu, a koji ima moć jedino u njegovim rukama. Također naiđe na krilatog konja Pegaza, koji ga prizna za gospodara i dopusti mu uzjahati ga. Calibos neuspješno napadne grupu i pri tome izgubi ruku, nakon čega iz njegove krvi nastanu divovski škorpioni, od kojih Perzeja i prijatelje spasi džin šeik Sulieman, stvorenje s magičnim moćima koje se pridruži grupi.

Junaci od Grejâ saznaju da glava Gorgone Meduze može poraziti Krakena, no da će Perzej i družina pritom poginuti. Nakon toga, Zeus se prvi put ukazuje Perzeju i priznaje ga za sina te ga poziva na Olimp u društvo bogova, što Perzej odbija. Družina putuje u podzemni svijet gdje pronađu Meduzu i u borbi s njom svi ginu osim Perzeja, koji odsijeca Meduzi glavu i vraća se na površinu, gdje vidi Calibosa koji ubija Iju. Perzej u borbi ubija Calibosa. S Meduzinom glavom i na leđima Pegaza leti u Arg, gdje su Hadovi pristaše već vezali Andromedu kako bi je žrtvovali Krakenu. Otkriva se da je cijela priča dio Hadova plana da zbaci Zeusa i zavlada Olimpom.

Nakon velike borbe s harpijama koje je poslao Had, Perzej s pomoću Meduzine glave pretvara Krakena u kamen i spašava Andromedu. U borbi gine kralj Kefej. U završnoj borbi s Hadom Perzej pobjeđuje i šalje kralja podzemlja natrag u njegovo kraljevstvo.

Perzej odbija ponudu Andromede da s njom vlada Argom, kao i Zeusa koji ga ponovo želi odvesti na Olimp. Kako je Perzej odlučan ostati na Zemlji, Zeus uskrsne Iju. Ija i Perzej se zagrle, dok Pegaz leti nad njima.

Alternativni kraj

[uredi | uredi kod]

Posebni dodaci na DVD-u filma uključuju i alternativni kraj. Nakon poraza Krakena i Hada, Andromeda upada u more i Perzej roni kako bi je spasio. Spašava je od utapanja i ljubi je, čime označava da se zaljubio u nju i ona u njega. Na obali mora Perzej obećava Andromedi da će se vratiti, nakon što obavi jedan razgovor. Uzjahavši na Pegaza, Perzej leti na Olimp gdje se suočava sa Zeusom. Odbija postati bog i vraća se u Arg.

Uloge

[uredi | uredi kod]

Stvorenja

[uredi | uredi kod]
 • Greje ili Stigijske vještice − tri starice sive kože i samo jednog oka, koje su dijelile među sobom. Hrane se ljudskim mesom.
 • Divovski škorpioni − rođeni iz Akrizijeve krvi. Hipnotizirao ih je džin Sulieman.
 • Gorgona Meduza − pola žena, pola zmija, čiji pogled pretvara u kamen. Perzej joj odsijeca glavu, dok tijelo pada u krater lave.
 • Kraken − divovsko morsko čudovište koje je porazilo Titane i koje je Perzej pretvorio u kamen pomoću Meduzine glave.
 • Harpije − ptice s ljudskim licima, Hadove sluge.
 • Pegaz − krilati konj, sin Posejdona i Meduze.
 • Bubo − mehanička sova koja se pojavljuje u originalu iz 1981. te u obradi.

Produkcija

[uredi | uredi kod]
Redatelj filma Louis Leterrier

Producent Adam Schroeder i scenaristi John Glenn i Travis Wright započeli su 2002. rad na obradi filma Sudar titana iz 1981. godine. Željeli su ukloniti "upravljanje bogova likovima kao na šahovskoj ploči".[7] Producent Basil Iwanyk oživio je projekt 2006. s novim scenarijem Travisa Beachama, ljubitelja originala, koji je zamislio "mračniji i realističniji scenarij".[8] Lawrence Kasdan i redatelj Stephen Norrington priključili su se 2007. godine te je Kasdan ponovo prepravio scenarij.[9] Norringtona, koji je imao dvojbi oko projekta, u lipnju 2008. zamijenio je francuski redatelj Louis Leterrier, poznat po akcijskim filmovima Transporter, Transporter 2, Vjerni Danny i Nevjerojatni Hulk.[10][11] Leterrier je priznao da je izvorni Sudar titana inspirirao akcijsku završnicu njegova filma Nevjerojatni Hulk.[12][13]

Scenaristi Phil Hay i Matt Manfredi tijekom ljeta 2008. prepravili su scenarij vodeći se Beachamovim predloškom. Fokus su ponovno stavili na mitologiju i uvažili su mnoge Leterrierove sugestije.[14] Leterrier je tražio pomoć majstora Stop Motion animacije Raya Harryhausena,[10] a u projekt je uključio i konceptnog umjetnika Aarona Simsa, s kojim je već surađivao na Hulku.[15] Također je priznao veliki utjecaj mange Saint Seiya na dizajn oklopa u filmu.[16]

Glavnu je ulogu u filmu dobio Sam Worthington, koji se proslavio Avatarom Jamesa Camerona.[17]

Konverzija u 3D

[uredi | uredi kod]

Leterrier je želio film snimati u 3D-u, no studio Warner Bros. je to odbio jer se radilo o tada novoj i izuzetno skupoj tehnologiji.[18] Nakon izuzetnog uspjeha Avatara, Warner Bros. je promijenio mišljenje i gotovo prisilio Leterriera da konvertira film, no redatelj nije bio prezadovoljan konačnim rezultatom.[18][19]

Lokacije snimanja

[uredi | uredi kod]

Snimanje je započelo 27. travnja 2009. u londonskim Shepperton studijima. Snimalo se i u Walesu te na Kanarima (u nacionalnom parku Teide, koji se nalazi na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine). Neke su scene snimane i na Islandu te u Etiopiji.[2]

Glazba

[uredi | uredi kod]
Clash of the Titans: Original Motion Picture Soundtrack
Ramin Djawadi
Žanr
Izašlo 30. ožujka 2010.
Trajanje 75:18
Izdavač WaterTower Music
Mjesto u diskografiji '
()

Clash of the Titans: Original Motion Picture Soundtrack
()
'
()

Glazbu za film skladao je Nijemac iranskog podrijetla Ramin Djawadi, koji se proslavio glazbom za Iron Mana. Album je izašao 30. ožujka 2010. godine.

Popis skladbi s albuma

[uredi | uredi kod]
Br. Skladba Trajanje
1. "The Storm That Brought You To Me"   4:50
2. "There Is A God In You"   1:38
3. "Perseus"   6:34
4. "You Can't Hide From Hades"   3:30
5. "Medusa"   4:07
6. "Scorpioch"   3:23
7. "Argos"   1:53
8. "You Fall, You Die"   1:14
9. "Written In The Stars"   2:54
10. "Pegasus"   2:22
11. "Bring Everything (But The Owl)"   1:47
12. "Killed By A God"   1:50
13. "Djinn"   1:56
14. "Eyes Down"   1:56
15. "You Were Saved For A Reason"   1:20
16. "Redemption Through Blood"   2:14
17. "I Have Everything I Need"   3:15
18. "King Acrisius"   2:27
19. "It's Expensive Where You're Going"   2:50
20. "Be My Weapon"   10:09
21. "The Best Of Both"   1:29
22. "Release The Kraken"   6:04
23. "It's Almost Human Of You"   3:15

Premijera

[uredi | uredi kod]

Premijera Sudara titana izvorno je bila zakazana za 26. ožujka 2010.,[3][4] no nakon konverzije u 3D, održana je 2. travnja. Pretpremijera je održana 30. ožujka u gradu Santa Cruz de Tenerife na Kanarima.[5][6]

Kritika

[uredi | uredi kod]

Tek 28% recenzenata na stranici Rotten Tomatoes pozitivno se izjasnilo o filmu, koji "ne može ponuditi dovoljno vizualnih uzbuđenja da nadoknadi manjkavosti scenarija".[20] Slične je ocjene film dobio na stranici Metacritic.[21]

Poznati Roger Ebert film smatra "zabavnim" te mu je dodijelio 3 od 4 zvjezdice.[22] Richard Corliss iz časopisa Time shvaća da se mnogim kritičarima film nije svidio, ali je njemu "akcijska avantura punog gasa" koja je "vrlo gledljiva u 2D".[23]

Dragan Antulov smatra da su "par lucidnih trenutaka režisera jedini razlog zbog kojeg Sudar titana nije zaslužio naslov najgore holivudske obrade svih vremena".[24] Marko Njegić iz Slobodne Dalmacije mišljenja je pak da je Clash of the Titans "vizualno prilično neuredan za jedan "božanski" spektakl iskovan na Olimpu. Specijalni efekti pokazali su se jednom u nizu njegovih brojnih "Ahilovih peta". "Titani" su se i u tom segmentu "sudarili" s kvalitetom, posrnuli i pali ravno na tjeme".[25] Goran Jovetić smatra da će se "ljubiteljima grčke mitologije od Sudara titana sigurno dići kosa na glavi".[26]

Utržak na kino blagajnama

[uredi | uredi kod]

Film je u otvarajućem vikendu utržio preko 61 milijun USD u SAD-u i Kanadi.[27] Slične su rezultate tog tjedna postigli i filmovi Savršeni spoj te Kako izdresirati zmaja, a Sudar titana zauzimao je broj 1 dva tjedna zaredom.[28] Do kraja rujna u svijetu je zaradio 493.214.888 USD.

Nastavak

[uredi | uredi kod]

U nastavku filma, najavljenom za 2012., Worthington će ponoviti ulogu Perzeja. Louis Leterrier je odmah najavio da neće režirati film, ali će sudjelovati kao izvršni producent.[29]

Izvori

[uredi | uredi kod]
 1. „Clash of the Titans (2010)”. Box Office Mojo. IMDb. Pristupljeno 25. IX 2010. 
 2. 2,0 2,1 Clash of the Titans Commences Production for Warner Bros. Pictures and Legendary Pictures”. Business Wire. April 25, 2009. Pristupljeno December 31, 2009. 
 3. 3,0 3,1 „Medusa's Head Hiding Within Perseus' Sack? Three Blind Witches!”. Bloody-disgusting.com. October 2, 2009. Pristupljeno December 31, 2009. 
 4. 4,0 4,1 „New Clash of the Titans Remake Stills”. Dreadcentral.com. October 2,this movie will not be good as a remake of a classic is like doing a remake of Star Wars, ET, or very good film then make them worse than bad 2009. Pristupljeno December 31, 2009. 
 5. 5,0 5,1 „3-Deathly Hallows: Titans and Potter go to third dimension”. Heat Vision Blog. January 27, 2010. Pristupljeno January 31, 2010. 
 6. 6,0 6,1 Clash of the Titans Official site: Film poster”. Clash-of-the-Titans.WarnerBros.com. February 2010. Pristupljeno February 19, 2010. 
 7. Felming, Michael (2002-06-03). „Col sends J. Lo to Shrink. Variety. Pristupljeno 2008-11-08. 
 8. McClintock, Pamela (2006-04-30). „Scribe goes to head of Clash at Warners”. Variety. Pristupljeno 2008-11-08. 
 9. Fleming, Michael (2007-12-13). „Norrington to direct Titans. Variety. Pristupljeno 2008-11-08. 
 10. 10,0 10,1 „Leterrier parle de son Choc des Titans. EcranLarge.com. 2008-07-12. Pristupljeno 2008-11-08. 
 11. Michael Fleming (2008-06-26). Gods goes to war with Titans. Variety. Pristupljeno 2008-11-08. 
 12. Komentar Leterriera i Tima Rotha na DVD-u filma Nevjerojatni Hulk
 13. „News Etc.”. Empire: str. 15–16. April 2008. 
 14. „EXCLUSIVE: Phil Hay and Matt Manfredi Prepare Us for Clash of the Titans”. movie Web. April 1, 2010. Arhivirano iz originala na datum 2010-08-07. Pristupljeno 2010-04-13. 
 15. „Interview: 'Clash of the Titans' Character Designer Aaron Sims”. Bloody Disgusting. 2010-03-31. Pristupljeno 2010-03-31. 
 16. http://www.animenewsnetwork.com.au/news/2010-04-05/st-seiya-kurumada-draws-clash-of-the-titans-poster
 17. Miller, Prairie (March 31, 2010). „The Sam Worthington 'Clash Of The Titans' Interview”. Arhivirano iz originala na datum 2011-09-14. Pristupljeno 2010-04-13. 
 18. 18,0 18,1 Wayland, Sara (March 28, 2010). „Director Louis Leterrier Interview CLASH OF THE TITANS”. Collider. Arhivirano iz originala na datum 2010-10-29. Pristupljeno 2010-04-13. 
 19. Snyder, Steven James (March 31, 2010). „Titans Director: 'Clash' Trilogy Already Written, Dying To Tackle Avengers”. Techland. Pristupljeno 2010-04-13. 
 20. „Clash of the Titans reviews”. Rotten Tomatoes. Pristupljeno 2010-04-13. 
 21. „Clash of the Titans reviews”. Metacritic. Arhivirano iz originala na datum 2010-04-05. Pristupljeno 2010-04-02. 
 22. Ebert, Roger. „Clash of the Titans – Roger Ebert reviews”. Chicago Sun-Times. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-08. Pristupljeno 2010-04-01. 
 23. Corliss, Richard (April 2, 2010). „Clash of the Titans: A Hit from a Myth”. Time. Arhivirano iz originala na datum 2010-11-19. Pristupljeno 2010-04-13. 
 24. Gledali smo: Sudar Titana, mojtv.hr
 25. SUDAR TITANA: Bogovi su pali na tjeme, slobodnadalmacija.hr
 26. Razočaravajući 'Sudar titana' i simpatični 'I to je ljubav!'
 27. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=clashofthetitans10.htm
 28. [1]
 29. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2010-10-09. Pristupljeno 2012-07-22. 

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]