Bohumil Hrabal

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bohumil Hrabal
Bohumil Hrabal, 1988.
Biografske informacije
Rođenje(1914-03-28)28. 3. 1914.
Brno, Austro-Ugarska
Smrt3. 2. 1997. (dob: 82)
Prag, Češka
Obrazovanje
Zanimanjepisac, pjesnik
Opus
Jezikčeški jezik

Bohumil Hrabal (Brno, 28. 3. 1914. – Prag, 3. 2. 1997.) bio je češki pisac, te po nekima jedan od najvećih pisaca 20. stoljeća.[1]

Rodio se u mjestu Brno-Židenice, Moravska, ali je proveo djetinjstvo u pivovari Nymburk kao posinak poslovođe. U Prag se doselio tijekom 1940-ih, gdje je i ostao.

Prvo je radio kao fizički radnik u čeličani, a kasnije se prihvaća olovke i piše svoja djela. U 50 godina karijere napisao je 35 djela od kojih su gotovo sva prevedena na čak 27 jezika i ekranizirana (dio ih je režirao Jiri Menzel). Hrabal je bio pripovjedač i imao je ekspresivan stil. Spada, uz Jaroslava Hašeka, Karela Čapeka i Milana Kunderu, u društvo najboljih čeških književnika 20. stoljeća.

Kupio je kućicu u mjestu Kersko, gdje je držao mačke ("kočenky") i posjećivao ih do kraja života. Njegova najpoznatija djela su Strogo kontrolirani vlakovi i Služio sam engleskog kralja.

Neka njegova djela komunističke vlasti su zabranile i nisu ih izdavale. Običavao je ići u pivnice. Njegov roman Sati plesa za starije osobe sastoji se od samo jedne rečenice.

Poginuo je u 82. godini padom s petog kata bolnice. Navodno je pokušao nahraniti golubove. Pokopan je u obiteljskoj grobnici, gdje mu počivaju majka, očuh, stric, žena i brat.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. "Bohumil Hrabal", James Wood; London Review of Books, Vol. 23 No. 1, 2001)

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]