Bitka kod Sime

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bitka kod Sime
Segment Peloponeski rat
Datum 411. pne.
Lokacija kraj Sime
Ishod neodlučno
Sukobljene strane
Sparta Atina
Komandanti i vođe
AstiohI Harmin
Snage
oko 27 brodova oko 20 brodova
Žrtve i gubici
3 broda 6 brodova

Bitka kod Sime odigrala se 411. pne. između Sparte i Atine na ostrvu Sima u jugoistočnom Egeju. To je bila jedna od bitaka Peloponeskog rata.

Uvod[uredi - уреди | uredi kôd]

Kada se 413. pne. u Kariji pobunio Amorg, sin persijskog cara Darija II, Atina je pomagala pobunu. Darije II zato odlučuje da pomaže Spartu protiv Atine. Sparta je napravila savez sa Persijom. Sporazum sa Persijom je napravio Terimen, a Spartansku flotu je preuzeo Astioh. Astioh je krenuo sa spartanskom flotom prema Knidu da bi dobio 27 opremljenih persijskih brodova za bitku protiv Atine. Atinska flota je bila stacionirana na Samu pod komandom Harmina. Atinjani su bili obavešteni o kretanju spartanske flote i pripremili su se da ih presretnu kod Sime.

Bitka[uredi - уреди | uredi kôd]

Tokom bitke je bila oluja sa veoma slabom vidljivošću, tako da su mnogi spartanski brodovi bili odvojeni od glavnine flote. Atinski komadant Harmin se borio sa 20 brodova protiv spartanskog levog krila, kojega je jedino i vidio pri oluji. Pri tome potapa 3 broda.

Onda stiže ostatak spartanske flote i opkoljava Atinjane. Harmin se povlači na Halikarnas kad je izgubio 6 brodova. Ostatak atinske flote dolazi sa Samosa i plovi prema Knidu, ali nijedna strana više ne ulazi u okršaj.

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]