Bitka kod Sibote

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Bitka kod Sibote odvijala se 433. pne. između Korkire (Krf) i Korinta. Bitka je dovela do Peloponeskog rata.

Bitka kod Sibote
Segment Peloponeski rat
Datum 433. pne.
Lokacija blizu Korkire (Krfa )
Ishod neodlučno
Sukobljene strane
Korkira
Atina
Korint
Komandanti i vođe
Mikijad
Aisimid
Euribat
Ksenoklid
Snage
120 brodova 150 brodova
Žrtve i gubici
1250 zarobljenika
nepoznat broj mrtvih
nepoznato

Korkira je bila stara korintska kolonija, koja više nije želela da ostane pod Korintom. Korkira je po mornarici bila druga po jačini u celoj Grčkoj. Udružila se sa Atinom, dok je Korint bio saveznik Sparte. Atina je poslala 10 brodova kao pomoć Korkiri, ali sa uputstvom da se upotrebe samo u slučaju iskrcavanja korintskih snaga. Korint je sakupio 150 brodova pod komandom Ksenoklida.

Korkira je skupila 110 brodova i odabrali su ostrvo Sibota kao svoju bazu. Kad su korintski brodovi stigli, Korkirani su formirali liniju, sa Atinjanima na desno. U korintskoj liniji nalazili su se Megarani na desno, Korinćani na levo, a ostali saveznici u sredini. Obe strane su imale na brodovima hoplite sa strelcima.

Umesto da brodovima napadaju i pokušaju tako potopiti protivnički brod, obe strane su nastojale da skoče na protivnički brod i da vode kopneni rat na moru. Atinski brodovi u početku nisu ušli u bitku, jer se Korinćani nisu još nastojali iskrcati.

Dvadeset Korkirinih brodova je uništilo Korintsko desno krilo i ganjalo je Korinćane do obale i logora, kojega su zapalili. Korintsko levo krilo je bilo uspešnije, pa su se Atinjani uključili u bitku. Međutim Korinćani pobeđuju. Plove kraj svih potopljenih neprijateljskih brodova i ubijaju mnoge i zarobljavaju 1250 vojnika.

Korkirani i Atinjani beže natrag da brane ostrvo. Kad su se Korinćani približili Korkiri, došlo je 20 atinskih brodova pod komandom Glaukona. Korinćani se povlače. Sledećeg dana Atinjani prete Korinćanima da ne pokušaju iskrcavanje. Korinćani se povlače.

Obe strane su tvrdile da su pobedile. Ubrzo posle bitke usledila je bitka kod Potideje, što je dovelo do formalne objave rata sa Spartom.

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]