Bitka kod Naupakta

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bitka kod Naupakta
Segment Peloponeski rat
Datum 429. pne.
Lokacija blizu Naupakta
Ishod Atinska pobeda
Sukobljene strane
Atina Peloponežani
Komandanti i vođe
Formio Kned
Brasid
Timokrat
Likofron
Snage
20 brodova 77 brodova
Žrtve i gubici
9 brodova 18 brodova

Bitka kod Naupakta odvijala se 429. pne. u ranoj fazi Peloponeskog rata. Bila je to bitka između atinske flote i kombinirane flote Sparte i Korinta.

Značaj Naupakta[uredi - уреди | uredi kôd]

Ambrakija i Kaonija su molile Spartu da osvoji Akarnaniju, što bi omogućilo Sparti da napadne Naupakt, atinsku pomorsku bazu u Korintskom zalivu. Spartanski general Kned je sa flotom i 1.000 hoplita udarao po Akarnaniji, a za to vreme je atinska flota pod komandom Formiona čekala u Korintskom zalivu u slučaju napada na Naupakt. Kned je bio poražen u Akarnaniji, a korintska flota je kasnila.

Malobrojniji Atinjani napadaju korintski konvoj[uredi - уреди | uredi kôd]

Bitka kod Naupakta

Korinćani su imali 47 brodova, ali nisu se usuđivali da napadnu Formija, iako je imao samo 20 brodova. Korinćani su bili zaduženi za snabdevanje Kneda i njegovih trupa. Veći korintski brodovi su štitili brodove za snabdevanje, praveći krug oko njih. Atinjani su napravili liniju i neprekidno su plovili kraj Korintskih brodova, prisiljavajući korintske brodove da plove u kompaktnoj formaciji. Kad su korintski brodovi napravili krivi manevar, atinska flota pod komandom Formija je napala. Atinjani su zarobili 12 brodova, potopili još više, a ostalima dopustili da pobegnu.

Spartanci uveravaju Korinćane da će dobiti bitku jer ih ima više[uredi - уреди | uredi kôd]

Formio je nastavio da sledi korintske brodove. Korintskim brodovima su se pridružili spartanski. Atina šalje 20 dodatnih brodova, ali kasne blizu Krita. Prve sedmice posle bitke Peloponežani okupljaju flotu od 77 brodova usidrenu na ulazu u zaliv, nasuprot atinskim brodovima. Korinćani nisu želili još jednu bitku, a Spartanci su ih smatrali kukavicama, jer je atinskih brodova bilo daleko manje. Kned i Bradid su uveravali Peloponežane da su jednostavno nepripremljeni i da će sigurno dobiti drugu bitku, jer se bore na svom terenu, imaju daleko više brodova opreme i hoplita.

Ni Atinjani se nisu želili boriti, jer ih je bilo daleko manje. Ali Formio je verovao da su Atinjani najiskusniji na moru i da zato mogu pobediti daleko brojnijeg neprijatelja.

Bitka[uredi - уреди | uredi kôd]

Peloponežani su želeli da navuku atinske brodove u najuži deo zaliva, a Formio je želio da se bori kod Naupakta. Peloponežani formiraju 4 reda, sa 20 brodova na desnom krilu koji se prave da idu za Naupakt, što je bio trik, koji je naveo Formija da se pokrene da ih zaustavi. Devet atinskih brodova je uhvaćeno ili uništeno, a preostalih 11 je pobeglo. Deset brodova je otišlo u Naupakt, a jedanaesti je koristio trgovački brod kao mesto za sakrivanje. Kad je taj brod naglo potopio peloponeški brod pod komandom Timokrata, neiskusni Peloponežani se uplašiše i počeše bežati, a 11 atinskih brodova ih je napalo i potopilo 6, a ostale ganjalo po zalivu. Kad je stiglo atinsko pojačanje od 20 brodova, Peloponežani su se potpuno povukli.

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]