Bitka kod Sfakterije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Sfakterije
Segment Peloponeski rat
Datum 425. pne.
Lokacija Sfakterija
Ishod Atinska pobeda
Sukobljene strane
Atina Sparta
Komandanti i vođe
Demosten
Kleon
Epitad
Stifon
Snage
oko 3.000 440
Žrtve i gubici
vrlo malo 148

Bitka kod Sfakterije odigrala se 425. pne. između Atine i Sparte. To je bila jedna od bitaka Peloponeskog rata. S tom bitkom je povezana bitka kod Pilosa.Bitka kod Sfakterije je faktički drugi deo te bitke kod Pilosa. Bitka je završila atinskom pobedom.

Atinjani su se utvrdili u Pilosu i uspešno su odbili sve spartanske pokušaje da osvoje utvrđenje. Pedeset atinskih brodova je pobedilo 60 spartanskih brodova u bici kod Pilosa. Na ostrvo Sfakterija pre pomorske bitke bilo je iskrcano 440 spartanskih hoplita pod vođstvom Epitada. Posle pomorske bitke ostali su odsečeni i blokirani. To je predstavljalo veliki šok za Spartance pa šalju predstavnike na pregovore o primirju na Pilosu. Cilj je bio da sačuvaju trupe na Sfakteriji.

Sporazum o primirju

[uredi | uredi kod]

Dogovoreno je primirje sa sledećim tačkama:

  • Svi spartanski brodovi trebaju se predati Atinjanima tokom primirja
  • Atinjani će dozvoliti Spartancima da pod nadzorom šalju snabdevanje trupama na Sfakteriji. Ne dozvoljava se poseta Sfakteriji.
  • Nijedna strana neće napasti drugu. Sparta neće pokušavati osvojiti utvrđenje u Pilosu, a Atinjani neće napadati Spartance na Sfakteriji
  • Atinjani će prevesti spartanske ambasadore u Atinu na pregovore o miru. Kad završe pregovori vratiti će ih u Pilos. Kad se vrate Spartancima će se vratiti brodovi.

Obe strane su se složile da kršenje bilo kojega od uveta primirja znači momentalno poništenje dogovora o primirju. Sparta je predala brodove i spartanski ambasadori su otputovali u Atinu.

Kleon odbija mirovni dogovor

[uredi | uredi kod]

Spartanski ambasadori su hteli da se sklopi mir izmežu Atine i Sparte, samo da Atina omogući povratak Spartanaca sa Sfakterije. Prije je Atina tražila mir, a Sparta je odbijala. Sad Kleon odbija da u ime Atine prihvati mir.

Smatra da je Atina u prednosti. Zahteva da se Spartanci na Sfakteriji predaju i dovedu u Atinu. Sledeći zahtev je da Sparta vrati sve teritorije po prethodnom mirovnom sporazumu. To su po njemu preduslovi za pregovore o miru. Spartanci traže da se formira arbitrarni komitet, ali Kleon odbija. Spartanski ambasadori se vraćaju neobavljena posla u Pilos.

Kad su se vratili Atinjani tvrde da su Spartanci prekršili dogovor o primirju napadajući utvrđenje, te da zato ne vraćaju spartanske brodove. Spartanci su protestvovali i spremali se za napad.

Kleona optužuju

[uredi | uredi kod]

Atinska blokada Sfakterije je trajala jako dugo. Atinjani su imali malo hrane, vode i smeštaja. S druge strane Spartanci su imali dovoljno hrane za sebe i za hoplite na Sfakteriji. Spartanci bi helotima obećavali novac i slobodu, ako bi dopremili hranu na Sfakteriju. Tako je atinska blokada Sfakterije bila probijana.

U Atini su se počeli žaliti što nisu prihvatili mirovni sporazum sa Spartom. Osećalo se da će zima značiti kraj blokade i da će tada Spartanci uspeti pobeći. Kleon je postajao nepopularan jer je on blokirao mirovni sporazum. On je s druge strane tvrdio da kuriri lažu o pravom stanju stvari. Zbog toga su ga prisilili da sam izvidi situaciju. Uverivši se da je vrlo loše, tvrdi da je to zbog nedostatka dobrog vođstva, pa zato Kleon predlaže novu ekspediciju sa kompetentnim generalima. Osim toga Kleon je govorio da bi on davno zauzeo Sfaktariju za 20 dana . Zbog tih reči postavljaju ga na čelo ekspedicije.

Kleon uspeva zauzeti Sfaktariju

[uredi | uredi kod]

Demosten je s druge strane planirao da se iskrca na Sfakteriji. Jedan Spartanac je nepažnjom zapalio većinu šume na Sfakteriji, pa se teren mnogo bolje vidio. Kad je došao Kleon, poslali su poruku tražeći od Spartanaca na Sfakteriji da se predaju. Sledeće noći Atinjani iskrcavaju 800 ljudi na obe strane ostrva pre zore. odmah su napali jedan od tri spartanska logora i iskoristvši iznenađenje pregazili ih.

Do zore svi Atinjani su se iskrcali i proterali su Spartance do malog utvrđenja na ostrvu. Spartanci su se borili, ali obrana je razbijena pomoću strelaca, koji su ih pokrili sa bokova. Kleon i Demosten su pozvali Atinjane natrag, da bi dali Spartancima vremena da se živi predaju. Posle međusobnih rasprava Spartanci se predaju. Od 440 Spartanskih hoplita 148 je ubijeno. Posle bitke obe strane se povlače, a Kleon se vraća u Atinu ispunivši obećanje da će osvojiti ostrvo za 20 dana.

ostrvo Sfakterija

Vidi još

[uredi | uredi kod]