Bitka kod Olpeje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Olpeje
Segment Peloponeski rat
Datum 426. pne.
Lokacija Olpeja
Ishod atinska pobeda
Sukobljene strane
Atina Sparta
Komandanti i vođe
Demosten Euriloh
Menedaj
Snage
nepoznato nepoznato
Žrtve i gubici
oko 300 oko 1.000

Bitka kod Olpeje odigrala se 426. pne. između Atine i Sparte. To je bila jedna od bitaka Peloponeskog rata, u kojoj Atina pobeđuje.

Atina i Sparta uvučeni u lokalni sukob[uredi | uredi kod]

Godine 426. pne. 3.000 hoplita iz Ambrakije napali su deo Akarnanije i okupirali su utvrđenu Olpeju. Akarnanija traži pomoć od 20 atinskih brodova i od atinskog generala Demostena . Ambrakija traži pomoć od Euriloha iz Sparte, koji prolazi neprimetno kraj Akarnanaca.

General Demosten dolazi u zaliv ispod Olpeje sa brodovima, 200 hoplita i 60 strelaca. Pridružio se armiji Akarnanije. Ambrakija i Peloponežani su imali više vojske, pa Demosten odlučuje da postavi zasedu sa 400 hoplita iz Akarnanije.

Demosten postavlja na desno krilo Atinjane i trupe iz Mesene, a u centru i na levom krilu trupe iz Akarnanije. Euriloh je na levom krilu svoje armije direktno suočen Demostenu.

Spartanci poraženi[uredi | uredi kod]

Kad je počela bitka Euriloh je poluokružio Demostena i pretilo je da ga potpuno okruži. Onda su hopliti iz Akarnanije postavljeni kao zaseda ušli u bitku. Ubijaju Euriloha i izazivaju paniku kod levog krila tj. Spartanaca.

Nasuprot tome, s desne strane vojska iz Ambrakije pobeđuje levo krilo od Akarnanije, ganjajući ih do Argosa. Međutim ostatak trupa iz Akarnanije dolazi da pomogne i pobeđuje trupe iz Ambrakije. Demosten je izgubio 300 ljudi.

Kad je Euriloh ubijen, komandu je preuzeo Menedaj. Menedaj pokušava da sklopi mir sa Demostenom. Demosten dopušta da samo vođe pobegnu. Ipak Menedaj sa trupama pokušava beg. On uspeva da pobegne, a 200 vojnika iz Ambrakije je ubijeno prilikom bega.

Demostenova varka[uredi | uredi kod]

U međuvremenu iz Ambrakije je dolazila druga vojska, koja nije znala za poraz od prethodnog dana. Demosten se pretvara da je on drugi deo njihove armije i iznenađuje ih preko noći ubijajući većinu. Drugi su pobegli, ali je veliki deo kasnije uhvaćen. Ambrakija je izgubila oko 1.000 vojnika tokom 2 dana.

Demosten je sad mogao lako zauzeti Ambrakiju. On to ne čini, nego se sklapa 100-godišnji mir.

Vidi još[uredi | uredi kod]