Banov Do

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Banov Do
Osnovni podaci
Država  Srbija
Pokrajina Kosovo i Metohija
Upravni okrug Kosovskomitrovački
Opština Zvečan
Stanovništvo
Geografija
Koordinate 42°56′14″N 20°47′20″E / 42.9372°N 20.7889°E / 42.9372; 20.7889
Nadmorska visina 578 m
Banov Do na mapi Srbije
Banov Do
Banov Do
Banov Do (Srbije)


Koordinate: 42° 56′ 14" SGŠ, 20° 47′ 20" IGD


Banov Do arhaično Bando (alb. Banovdoll) je naselje u opštini Zvečan na Kosovu i Metohiji.

Geografija[uredi | uredi kod]

Atar naselja se nalazi na teritoriji katastarske opštine Banov Do površine 379 ha, po opštinskim podacima 367 ha. Selo Banov Do nalazi se na 5 kilometara severozapadno od Zvečana u podnožju planine Rogozne, uvučeno u dolini Kozarevske reke. Većina kuća je podignuta sa leve starne toka Kozarevske reke i pripada grupi starih srpskih naselja.

Istorija[uredi | uredi kod]

Pominje se u Svetostefanskoj povelji kralja Stefana Milutina iz 1313. godine kao „ Banje Polje“. Narodno predanje ime sela vezuje za Stahinjića Bana, a i u turskom popisu iz 1455. godine popisano je 17 hrišćanskih kuća, a popisani su vinogradi. U kasnijim popisima pominje se kao Dol sa tri hrišćanske kuće. Selo je posle velike seobe 1690. godine opustelo i po narodnim predanja u ovom selu povećanje broja srpskog stanovništva započinje krajem XVIII veka vraćanjem ljudi na svoja vekovna ognjišta. Selo nema školu, deca odlaze u osnovnu školu „Sveti Sava“ u Žirovnici.

Od 1978. godine do sela postoji asfaltni put izgrađen samodoprinosom građana i kojim je selo povezano sa Zvečanom, a od pre nekoliko kroz naselje prolazi asfaltni put koji povezuje opštine Zvečan i Zubin Potok. Selo je povezano na gradski vodovod, a delovi imaju seoske vodovode. Većina domaćinstava ima fiksne telefone. U selu postoji Crkva posvećena Svetom Caru Konstantinu i Carici Jeleni po raspoloživim podacima iz 14. veka koja je tri puta rušena i obnavljana.

Demografija[uredi | uredi kod]

Naselje ima srpsku etničku većinu.

Broj stanovnika na popisima: