Žitkovac (Zvečan)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Žitkovac


Pogled na Žitkovac i Žerovnicu

Osnovni podaci
Država  Srbija
Pokrajina Kosovo i Metohija
Upravni okrug Kosovskomitrovački
Opština Zvečan
Stanovništvo
Geografija
Koordinate 42°55′52″N 20°49′26″E / 42.9311°N 20.8239°E / 42.9311; 20.8239
Nadmorska visina 515 m
Žitkovac na mapi Srbije
Žitkovac
Žitkovac
Žitkovac (Srbije)


Koordinate: 42° 55′ 52" SGŠ, 20° 49′ 26" IGD

Žitkovac (alb. Zhitkoc) je naselje u opštini Zvečan na Kosovu i Metohiji.

Geografija[uredi | uredi kod]

Atar naselja se nalazi na teritoriji katastarske opštine Žitkovac površine 335 ha, po opštinskim procenama 281 ha. Selo Žitkovac nalazi se na 3 kilometara severno od Zvečana, sa leve strane puta koji vodi od Zvečana prema Zubinom Potoku i prostire se duž Kozarevske reke i pored pruge Kosovo PoljeKraljevo.

Istorija[uredi | uredi kod]

Na imanjima meštana Žitkovca na obali Ibra je naselje starije Vinčanske kulture. Materijal koji je nađen u jamama ima elemente starije Vinčanske kulture, a materijal nađen van jama pripada starijoj Starčevačkoj kulturi (antropomorfna figurina od pečene gline). Za ovo selo je malo pouzdanih podataka jer se ne pominje u Svetostefanskoj povelji kralja Milutina i kasnijim turskim popisima, ali je po narodnom predanju formiranje sela počelo krajem XVIII veka. Selo nema osnovnu školu, a deca odlaze u osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u Zvečanu i osnovnu školu „Sveti Sava“ u Žirovnici.

Zahvaljujući putu koji prolazi kroz selo dobro je povezano sa Zvečanom i drugim mestima. Za selo je značajno i što u blizini protiče reka Ibar i Kozarevska reka. Selo je povezano na gradski vodovod, a delovi imaju seoske vodovode. Većina domaćinstava ima fiksne telefone.

Demografija[uredi | uredi kod]

Naselje ima srpsku etničku većinu.

Broj stanovnika na popisima: