Coordinates: 50°42′S 166°06′E / 50.7°S 166.1°E / -50.7; 166.1

Auckland (otočje)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Auckland
Podaci
Lokacija Tihi ocean, Oceanija
Arhipelag Novozelandska subantarktička otočja
Država Novi Zeland
Površina 625 km²
Broj stanovnika nenaseljeno[1]

Otočje Auckland je otočje koje se nalazi u Tihom oceanu, 465 km južno od Južnog otoka Novog Zelanda.

Lokacija otočja Auckland na karti novozelandskih subantarktičkih otočja

Ime mu je dao kapetan kitolovca Ocean, Abraham Bristow po otkriću 1806. godine, i to po očevom prijatelju, Lordu Williamu Edenu Aucklandu[2].

Tjesnac izmađu otoka Auckland i Adams je ostatak kratera ugaslog vulkana

Otočje Auckland se sastoji od skupine negostoljubivih i nenaseljenih vulkanskih otočića ukupne površine kopna od 625 km². Pored glavnog otoka Auckland (Motu Maha) površine 510 km², tu su i otoci: Adams (100 km²), Disappointment Island (10 km²), Enderby (1 km²), te manje hridi kao što su: Ewing i Rosei. Najviša točka otočja je 650 m visok rub ugaslog vulkana Mount Dick na zapadnoj strani otoka Adams.

U 21. st. otočje Auckland je postalo središnje mjesto parenja novozelandskih morskih lavova

Vegetaciju predtsvalja subantarktička zakržljala stabla, te grmlja i trava. Fauna se sastoji uglavnom od morskih vrsta: morski lav, morski slon, morski psi, pingvini i morske ptice. U 19. i 20. stoljeću na otocima su uzgajane domaće životinje (goveda, ovce, koze, psi, oposumi i kunići) koji su do 90-ih godina 20. stoljeća, na jedan ili drugi način, uništili ekosustav otočja. Od tada su na otočju mogu naći samo divlje kokoši i svinje. Posljednji kunići i miševi su uništeni 1993. god. na otoku Enderby. Zanimljivo, štakora nema na ovim otocima, iako su na drugim otocima ove geografske širine masovno prisutni.

Otočje Auckland je nenaseljeno i cijelo je pretvoreno u pomorski rezervat prirode. Često ga posjećuju znanstvene ekspedicije, a od 1942.-45. god. na glavnom otoku je djelovala stalna vojna postaja. Ekološki, ono pripada novozelandskim subantarktičkim otočjima koji su zajedno upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji 1998. god.[3].

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Popis stanovništva izvan teritorijalnih ovlasti, popis 2006. god., Statistika Novog Zelanda (en) Preuzeto 18. listopada 2012.
  2. Historical Timeline of the Auckland Islands
  3. New Zealand Subantarctic Islands na službenim stranicama UNESCO-a (en) Preuzeto 17. listopada 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Ostali projekti[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Otočje Auckland