Otočje Bounty

Izvor: Wikipedia
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bounty
Orthographic projection centred over the Bounty Islands.png
Podaci
Lokacija Tihi ocean, Oceanija
Arhipelag Novozelandska subantarktička otočja
Država Novi Zeland
Površina 1,35 km²
Broj stanovnika nenaseljeno[1]
NZOffshoreIslandsMap.png

Otočje Bounty je otočje koje se nalazi u južnom Tihom oceanu, 670 km istočno-jugoistočno od Južnog otoka Novog Zelanda i 530 km jugozapadno od novozelandskog otočja Chatham.

Otkrio ga je kapetan broda HMS Bounty, William Bligh, 1788. godine i nazvao ga je po svom brodu, tek nekoliko mjeseci prije slavne pobune na brodu Bounty.

Otočje Bounty se sastoji od 13 negostoljubivih i nenaseljenih granitnih otočića i brojnih hridi, koji su podijeljeni na Zapadnu (najveći Depot Island, Dog Rock, Lion, Penguin, Proclamation, Ranfurly, Ruatara, Seal Rock, Skua Rock, Spider i Tunnel Island), Središnju (Coronet, Funnel i Prion Island) i Istočnu skupinu (Con, Molly Cap i North Rock) ukupne površine kopna od tek 1,35 km². Najviša točka otočja je 73 m visok vrh otoka Funnel.

Otočje Bounty je nenaseljeno i cijelo je pretvoreno u ptičji rezervat prirode zbog znatne populacije ugroženih vrsta pingvina Eudyptes sclateri, Salvinovog albatrosa (Thalassarche salvini) i Bountyjskog kormorana (Leucocarbo ranfurlyi)[2]. Ekološki, ono pripada novozelandskim subantarktičkim otočjima koji su zajedno upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji 1998. god.[3].

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Popis stanovništva izvan teritorijalnih ovlasti, popis 2006. god., Statistika Novog Zelanda (en) Preuzeto 18. listopada 2012.
  2. Important Bird Areas factsheet: Bounty Islands, BirdLife International 2012. (en) Preuzeto 19. listopada 2012.
  3. New Zealand Subantarctic Islands na službenim stranicama UNESCO-a (en) Preuzeto 17. listopada 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Ostali projekti[uredi | uredi kod]

Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Otočje Bounty