Otočje Bounty

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bounty
Orthographic projection centred over the Bounty Islands.png
Podaci
Lokacija Tihi ocean, Oceanija
Arhipelag Novozelandska subantarktička otočja
Država Novi Zeland
Površina 1,35 km²
Broj stanovnika nenaseljeno[1]
NZOffshoreIslandsMap.png

Otočje Bounty je otočje koje se nalazi u južnom Tihom oceanu, 670 km istočno-jugoistočno od Južnog otoka Novog Zelanda i 530 km jugozapadno od novozelandskog otočja Chatham.

Otkrio ga je kapetan broda HMS Bounty, William Bligh, 1788. godine i nazvao ga je po svom brodu, tek nekoliko mjeseci prije slavne pobune na brodu Bounty.

Otočje Bounty se sastoji od 13 negostoljubivih i nenaseljenih granitnih otočića i brojnih hridi, koji su podijeljeni na Zapadnu (najveći Depot Island, Dog Rock, Lion, Penguin, Proclamation, Ranfurly, Ruatara, Seal Rock, Skua Rock, Spider i Tunnel Island), Središnju (Coronet, Funnel i Prion Island) i Istočnu skupinu (Con, Molly Cap i North Rock) ukupne površine kopna od tek 1,35 km². Najviša točka otočja je 73 m visok vrh otoka Funnel.

Otočje Bounty je nenaseljeno i cijelo je pretvoreno u ptičji rezervat prirode zbog znatne populacije ugroženih vrsta pingvina Eudyptes sclateri, Salvinovog albatrosa (Thalassarche salvini) i Bountyjskog kormorana (Leucocarbo ranfurlyi)[2]. Ekološki, ono pripada novozelandskim subantarktičkim otočjima koji su zajedno upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji 1998. god.[3].

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Popis stanovništva izvan teritorijalnih ovlasti, popis 2006. god., Statistika Novog Zelanda ((en)) Preuzeto 18. listopada 2012.
  2. Important Bird Areas factsheet: Bounty Islands, BirdLife International 2012. ((en)) Preuzeto 19. listopada 2012.
  3. New Zealand Subantarctic Islands na službenim stranicama UNESCO-a ((en)) Preuzeto 17. listopada 2012.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi - уреди | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Otočje Bounty