Alberto Fujimori

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alberto Fujimori
Rođenje28. 7. 1938. (1938-07-28) (dob: 85)
Lima

Alberto Ken'ya Fujimori (アルベルト・ケンヤ・フジモリ Aruberuto Ken'ya Fujimori, 28. 7. 1938. – ), isto tako poznat kao Kenya Fujimori (藤森 謙也 Fujimori Ken'ya), je bivši predsjednik Perua koji je obavljao tu dužnost od 28. 7. 1990. do 17. 11. 2000. Predstavlja prvu osobu istočnoazijskog porijekla koja je postala šef latinoameričke države, a nakon Arthura Chunga kao ceremonijalnog predsjednika Gvajane druga osoba istočnoazijskog porijekla koja je postala šef ne-azijske države.

Fujimoriju se pripisuje povratak makroekonomske stabilnosti u Peru nakon burnog predsjednikovanja Alana Garcije i uspostavljanje mira nakon dugotrajnog sukoba s ljevičarskim gerilcima među kojima se isticao maoistički pokret Sendero Luminoso. No, Fujimori je isto tako bio žestoko kritiziran zbog autoritarnog vođenja države, pogotovo nakon državnog udara godine 1992, te bezbrojnih kršenja ljudskih i građanskih prava. Krajem 2000. je opozicija njegovoj vlasti narasla nakon otkrića brojnih korupcijskih skandala vezanih uz njegov režim. Tada je on napustio Peru kako bi prisustvovao APEC-ovom samitu u Bruneju, ali je odatle otišao u Japan čiji je državljanin. Tamo je podnio ostavku, poslanu faks uređajem i naknadno službeno predanu peruanskoj ambasadi u Tokiju. Nakon špekulacija da neće biti prihvaćena, to se ipak dogodilo.

U oktobru 2005. Fujimori je izjavio da će sudjelovati na peruanskim predsjedničkim izborima u aprilu 2006. Za vrijeme putovanja u Čile uhapsile su ga tamošnje vlasti 7. 11. 2005. Početkom 2006. su mu peruanske vlasti odbacile kandidaturu.