Al-Džauf (muhafaza)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Al Džauf (Muhafaza))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Muhafaza Al-Džauf

الجوف

Položaj muhafaze Al-Džauf na karti Jemena
 
Zemlja:  Jemen
Glavni grad: Al Hazm
Stanovništvo: 451.462
Površina: 39.500 km²
Gustoća stanovništva: 11 st/km²

Al-Džauf (arapski: الجوف) je jedna od 20 jemenskih muhafaza koja prostire na sjeveru Jemena, uz granicu sa Saudijskom Arabijom.

Geografija[uredi | uredi kod]

Muhafaza al-Džauf ima površinu od 39.500 km² i 451.462 stanovnika,[1] a gustoća naseljenosti iznosi 11 stanovnika po km².

Al-Džauf je većim dijelom pustinjska muhafaza s rijetkim oazama, na istoku se stapa s Rub' al Khaliem, najvećom pješčanom pustinjom Arabije.[2] Kroz jugozapadne dijelove muhafaze teče vadi al-Džauf,[2] najveći povremeni vodotok koji svoje izvore ima na planinama Jemenskog gorja i koji nestaje u pustinji Rub' al Khali. Manji sjeverozapadni dio ove muhafaze je gorovit (1500 – 2000 m) i gušće naseljen, a veći istočni dio pješčana ravnica (300 – 500 m).

Al-Džauf je bio jezgro Minejskog Kraljevstva, jednog od najstarijih na jugu Arabije (oko 1000-e pne.2. v. pne.). Oni su iz svoje prijestolnice Karne vladali nad velikim dijelom arabijskog juga. Plodne oaze al-Džaufa bile su tada gusto naseljene i s mnogim gradovima. Nakon što su Abasidi osvojili Jemen u 9. vijeku, centar jemenske civilizacije preselio se na planine zapada, a al-Džauf je postao zanemaren. U novije doba al-Džauf je bio poznat kao jedno od posljednjih područja koje su kontroli rojalisti za jemenskog građanskog rata od 1962. do 1970. godine.[2] Oaze al-Džaufa danas su rijetko naseljene, uglavnom nomadskim plemenima koja uzgajaju deve i čuvaju ovce. U prošlosti je al-Džauf bio poznat po uzgoju čistokrvnih Arapskih konja.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]