Al Džauf (Muhafaza)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Muhafaza Al Džaf

‏الجوف ‎

Položaj muhafaze Al Džaf na karti Jemena
 
Zemlja:  Jemen
Glavni grad: Al Hazm
Stanovništvo: 451.462
Površina: 39.500 km²
Gustoća stanovništva: 11 /km²

Al Džaf (arapski: الجوف, engleski: Al Jawf) je jedna od 20 Jemenskih muhafaza, koja prostire na sjeveru Jemena uz granicu sa Saudijskom Arabijom.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Muhafaza Al Džaf ima površinu od 39.500 km² i oko 451.462 stanovnika[1], gustoća naseljenosti iznosi 11 stanovnika na km².

Al Džaf je većim dijelom pustinjska muhafaza sa rijetkim oazama, na istoku se stapa sa najvećom pješčanom pustinjom Arabije - Rub' al Khali. [2]Kroz jugozapadne dijelove ove muhafaze teče Vadi al Džauf[2], najveći povremeni vodotok, koji svoje izvore ima na planinama Jemenskog gorja, i koji nestaje u pustinji Rub' al Khali. Manji sjeverozapadni dio ove muhafaze je gorovit (1500 - 2000 m) i gušće naseljen, a veći istočni dio pješčana ravnica (300-500 m).

Al Džaf je bio jezgro Minejskog kraljevstva jednog od najstarijih na jugu Arabije (oko 1000-e pne.-2. st. pne.). Oni su iz svoje prijestolnice Karne vladali nad velikim dijelom juga Arabije. Tad su plodne oaze Al Džafa bile gusto naseljene s mnogim gradovima. Nakon što su Abasidi osvojili Jemen u 9. st., centar jemenske civilizacije preselio se na planine zapada, a Al Džaf je postao zanemaren. U novije doba Al Džaf je bio poznat kao jedno od posljednjih područja koje su kontroli rojalisti za jemenskog građanskog rata 1962 - 1970[2]. Oaze Al Džafa, danas su rijetko naseljene nomadskim plemenima koja uzgajaju deve i čuvaju ovce. U prošlosti je Al Džaf bio poznat po uzgoju čistokrvnih arapskih konja[2].

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]