Akcija mladih

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Akcija mladih (kratica: AM) je politička stranka osnovana 22. veljače 2005. u Lovranu. Sjedište stranke je u Rijeci. Stranka se zalaže za progresivna pitanja i pitanja vezana uz položaj mladih.

Povijest[uredi | uredi kod]

Akcija mladih djeluje od svog osnutka na područuju gotovo cijele Hrvatske, s aktivnim ograncima u većim gradovima kao šta su: Zagreb, Rijeka, Split, Pula, Zadar, Šibenik, Osijek, itd.

Akcija mladih je jedina stranka mladih u Hrvatskoj koja ima kontinuiran rad od svog osnutka 2005. do danas, te jedina stranka mladih u Hrvatskoj koja ima svoje zastupnike u lokalnim parlamentima.

Na izbornoj skupštini održanoj 4. rujna 2010. Akcija mladih je kao načela usvojila Global Green Charter, te nakon toga predala zahtjev za članstvom u Uniji Europskih zelenih stranaka.

Iako imenom i orijentacijom ne potpuno zelena stranka, Akcija mladih se u dosadašnjem djelovanju uglavnom isticala brigom za okoliš i zdravlje građana, te se suprotstavljala zagađivačima (mahom velikim korporacijama) i lokalnim političarima koji su zaobilazili zakone i propise kako bi pogodovali zagađivačima na štetu građana i okoliša.

Na Zelenoj akademiji održanoj u kolovozu 2011. na otoku Visu zaključeno je da je Akcija mladih najjača stranka zelenog predznaka u Republici Hrvatskoj te da ima više vijećnika u tijelima lokalne samouprave od svih registriranih zelenih stranaka zajedno.

Sudjelovanje na izborima[uredi | uredi kod]

U Lovranu Akcija mladih osvaja 11% glasova i ulazi u vijeće. U ostalim jedinicama lokalne samouprave ostaje ispod izbornog praga. Ostvareni rezultati na izborima:

Nakon izlaska na parlamentarne izbore 2007. godine Akcija mladih počinje pripreme za nadolazeće lokalne izbore 2009. na kojima se pokazuju rezultati četverogodišnjeg rada te Akcija mladih osvaja vijećnike u velikom broju lokalnih jedinica samouprave na području Primorsko-goranske i Istarske županije dok u ostalim jedinicama lokalne samouprave ostvaruje zapažen postotak, ali još uvijek ispod izbornog praga. Nakon obrade rezultata lokalnih izbora liste Akcije mladih osvojile su sljedeća vijećnička mjesta:

te velik broj vijećnika u vijećima mjesnih odbora brojnih gradova i općina diljem Hrvatske

Inicijative i projekti[uredi | uredi kod]

  • Rafinerija nafte Mlaka u Rijeci
  • Izgradnja nove koksare u Kostreni (Primorsko-goranska županija)
  • Odlagalište azbestnog otpada Sović laz (Gorski kotar)
  • Termoelektrana Plomin 3 na ugljen (Istra)

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]