Burhan Šaban

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Burhan Šaban
Lični podaci
Zanimanjepjevač
Muzički rad
ŽanrIlahija, duhovna muzika
Ostalo
Službene stranicehttp://www.burhan.ba
Diskografija
Draga moja Džemila
(2002)
Rodiš se i umreš
(2005)
Tebe trebam
(2011)

Burhan Šaban (Skoplje, 8. oktobar 1970.) је bosanskohercegovački izvođač ilahija[1] i duhovnih pjesama.

Sa nepunih četrnaest godina postaje hafiz Kur’ana. Sa petnaest godina dolazi u Sarajevo, gdje dobiva nadimak "Mali Hafiz". 1987. godine postaje solista hora Gazi Husrev-begove Medrese gdje interpretira izvorne turske ilahije, a kasnije interpretira i prepjeve istih.

Prvi albumi ilahija i kasida izdati na bh. prostorima prepoznatljivi su po Burhanovim solističkim interpretacijama. Prvi solistički album sa ilahijama na turskom jeziku objavljuje 1990. godine.

1991. upisuje orijentalistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

1993. sa svojim prijateljima u Zagrebu izdaje ratni album na kojem interpretira Latićev tekst Puhnuće behar, album kojem poseban utjecaj daje autorski rad Zeleta Lipovače.

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, odlazi u Tursku, gdje ima priliku, kao nativni govornik turskog jezika koji poznaje bosanski jezik i prilike u Bosni i Hercegovini, raditi u turskim medijima gdje informira javnost o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Visoku poziciju u vanjsko-političkoj redakciji televizije TGRT stječe, između ostalog, poznavanjem više jezika. Paralelno je radio i u muzičkoj redakciji, gdje snima tri solistička albuma u različitim muzičkim žanrovima: ilahija, umjetnička muzika i arabeska.

1996. učestvuje u projektu koji je vodio Yusuf Islam - "I Have No Cannons That Roar" (sh. Ja nemam topove što grme) objavljenom u Londonu.

Nakon objavljivanja albuma Ja sam vjetar zaljubljeni, slijede koncerti Dođi najdraži, San o Bosni, Pogledaj nas ja Rabbi, Poruka, Mošus Pejgamberov, koji osvajaju publiku.

Privatni život[uredi | uredi kod]

Oženjen je Šejmom Pašanović. U jesen 2008. dobija kćer Iman. Uglavnom je nastanjen u Sarajevu, a živi i radi na relaciji: Sarajevo-Skoplje-Istanbul-Kopenhagen. Radi i kao predstavnik auto-industrijske privatne danske kompanije.

Diskografija[uredi | uredi kod]

  • 1998 - "Ja sam vjetar zaljubljeni"
  • 2002 - "Draga moja Džemila"
  • 2005 - "Rodiš se i umreš" (Kišna dova, Strah me i Moja Zulejha, među poznatijim)
  • 2011 - "Tebe trebam" (16 kompozicija)

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Oficijelna stranica Burhana Šabana - Biografija”. Arhivirano iz originala na datum 2015-12-03. Pristupljeno 2021-08-17.