Zglobni autobus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zglobni autobus marke "Mercedes-Benz Conecto" u vlasništvu Autotroleja iz Rijeke

Zglobni autobus popularno zvan i "dupli autobus" ili "autobus - harmonika" je autobus koji ima dva dijela putničkog prostora koji su odvojeni ceradom u obliku harmonike. Zglobni autobus ima 3 osovine, od kojih se dvije nalaze na prednjem dijelu a treća se nalazi na zadnjem dijelu. Zbog sigurnosti i stabiliteta srednja osovina je opremljena duplim gumama. Dužine je oko 18 metara, za razliku od standardnih (unjenih) autobusa koji su dužine od 11 do 14 metara i velikog je kapaciteta putnika, preko 100. Na nekim modelima zglobnih autobusa zadnja osovina je prateća, odnosno okreće su u suprotnom smjeru od prve osovine što omogućuje sigurniji i lakši prolaz kroz zavoje.

U Hrvatskoj zglobne autobuse možemo sresti na ulicama Rijeke,Zagreba, Siska,, Splita i Osijeka.

Model MAN Lion's City G CNG na plinski pogon u Srdočima (Rijeka)

Povijest[uredi | uredi kod]

Prvi primjerci zglobnih autobusa pojavili su se u Evropi sredinom 1920-ih godina prošlog stoljeća. Od sredine 1960-ih u Kaliforniji počeli su voziti moderni zglobni autobusi General Motorsa "XMC 77". Od 1963. u bečkom prometu su zglobni autobusi proizvođača "Gräf & Stift". U Velikoj Britaniji prvi zglobni autobusi marke "Leyland" počeli su voziti u gradu Sheffieldu.

Prednosti i nedostaci[uredi | uredi kod]

Glavna prednost zglobnog autobusa je veliki kapacitet putnika, dok mu je glavni nedostatak sporost i tromost zbog snage motora, modeli zglobnih autobusa naime najčešće imaju identične motore kao i model obične verzije.

Upotreba[uredi | uredi kod]

U Evropi, kao i u svijetu zglobni su autobusi koriste već dugi niz godina. Neki od poznatijih evropskih proizvođača zglobnih autobusa su: "MB", "MAN", "FIAT", "Renault", "Volvo", "Van Holl", "Setra", "Gräf & Stift", "Neoplan", "Layland", "Solaris", "SOR", "Karosa". U Jugoslaviji su 1970-ih i 1980-ih najzastupljeniji zglobni autobusi bili: "MAN 890 UG (Avtomontaža)", "MAN SG 220 (Avtomontaža)", "Mercedes-Benz O 317 G", "Mercedes-Benz O 305 G", "SANOS S 200", "TAM 260 A 180", "Ikarus IK-161", dok su u današnje vrijeme razni modeli "MANovih" autobusa, "Mercedesovih" autobusa (npr.MB Conecto G" (O 345 G) i "MB Citaro G" (O 530 G)).

Dupli zglobni autobus marke Volvo

Dupli zglobni autobus[uredi | uredi kod]

Dupli zglobni autobusi pojavili su se na tržištu početkom 1990-ih godina. Dužine je oko 25 metara i kapaciteta preko 250 putnika.

Zglobni autobusi na kat[uredi | uredi kod]

Redizajnirani "Neoplan Jumbocruiser" iz 1992.

U nekoliko pokušaja da naprave zglobni autobus na kat njemački proizvođač "Neoplan" napravio je "Neoplan Jumbocruiser", te ga je proizvodio od 1975. do 1992. Na ovom modelu prolaz iz jednog dijela u drugi moguć je samo u gornjem katu.

Povezano[uredi | uredi kod]