Zambezi

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zambezi
Velika rijeka
Zambezi – Elephants crossing the river 12.11.2009.jpg
Lokacija
Države  Zambija
 Angola
 Namibija
 Bocvana
 Zimbabve
 Mozambik
Gradovi Tete (Mozambik)
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Mwinilunga (Zambija) na 1500 m
m
Ušće
  – aps. visina
Mozambik
m
Dužina 3540 [1] km
Hidrologija
Protok
  – srednji

3400 m³/s
Sliv
  – površina

1,330.000[1] km²
Ulijeva se u Indijski ocean
Transport
Plovnost ušća do grada Tete

Zambezi ili Zambesi (što na lokalnom jeziku naroda Tonga znači Velika rijeka) je četvrta po veličini rijeka u Africi, duga 3540 km[1]. Izvire u Zambiji, teče prema jugoistoku i u Mozambiku se ulijeva u Indijski ocean.

Hidrografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Zambezi izvire na sjeveroistoku Zambije kod mjesta Mwinilunga, na Isočnoafričkoj visoravni u močvarnom kraju na visini od oko 1500 metara n. m. Istočno od izvora nalazi se vododjelnica između porječja Zambezija i Konga koja se poput zida proteže gotovo točno smjerom istok-zapad.

Porječje Zambezija

Zambezi ima porječje veliko oko 1,330.000 km²[1], a to je poprilici polovina porječja Nila. Zambezi teče kroz istočnu Angolu, Zambiju i Mozambik, u dijelu svog toka formira granicu između Zambije i Namibije, te Zambije i Zimbabvea. Tu se između gradova Livingstone (Zambija) i Victoria Falls (Zimbabve) nalaze Viktorijini slapovi, najveći vodopad u Africi visok oko 110 metara. Pored Viktorijinih slapova, Zambezi ima još dva vodopada, Chavuma kod istoimenog grada Chavuma, na granici između Zambije i Angole, te Ngonye pored grada Sioma na zapadu Zambije.

Na Zambeziju su izgrađene dvije velike brane; Kariba i Cahora Bassa, sa svojim istoimenim akomulacionim jezerima.[1] To su brane hidroelektrana koje snabdijevaju električnom energijom Zimbabve, Zambiju i Mozambik. Na cijeloj svojoj dužini Zambezi je premošten sa samo pet mostova.

Zambezi je u svom donjem toku, nizvodno od grada Tete u Mozambiku plovan u dužini od oko 600 km.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Zambezi River (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/655540/Zambezi-River. Pristupljeno 10. 10. 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]