Woody Guthrie

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Woody Guthrie

Informacije
Ime po rođenju Woodrow Wilson Guthrie
Rođen/a 14. jul 1912. (1912-07-14)
Okemah, SAD
Umro/la 3. oktobar 1967. (dob: 55)
New York
Žanrovi Folk, protestne pjesme, country
Zanimanja kantautor
Instrumenti vokali, gitara, usna harmonika, mandolina, violina
Godine aktivnosti 1930–1956
Znameniti instrumenti
Martin 000-18, Gibson Southern Jumbo, Gibson J-45

Woodrow Wilson "Woody" Guthrie (14. jul 1912 - 3. oktobar 1967) bio je američki folk pjevač, muzičar i kantautor, poznat kao jedan od najuticajnijih ličnosti na razvoj američke muzike u 20. vijeku.

Odrastao je u skromnoj porodici u Oklahomi, i otkrio talent za muziku kao adolescent. Nije imao nikakvog formalnog obrazovanja, te je kao tinejdžer napustio kuću kako bi se izdržavao kao ulični svirač. Na tim putovanjima širom SAD se dobro upoznao sa siromaštvom, uzrokovanim kako Velikom depresijom, tako i Dust Bowlom koji je izuzetno teško pogodio njegove zemljake iz rodne Oklahome. Ta će iskustva značajno uticati na njegov opus, te ga privući komunističkom svjetonazoru sredinom 1930-ih. Otada je počeo nastupati na lokalnim i regionalnim radio-stanicama, da bi 1940. postao poznat zahvaljujući albumu Dust Bowl Ballads. Nešto kasnije je napisao pjesmu This Land Is Your Land, svojevrsnu alternativnu himnu SAD koja se smatra njegovim najpoznatijim djelom. Bio je prijatelj i suradnik holivudskog glumca Willa Geera, a kasnije i poznatog folk-pjevača Petea Seegera kojem će postati uzor i mentor.

Guthrieju je 1952. dijagnosticirana Hungtingtonova bolest, nasljedni neurodegenerativni poremećaj zbog koga je nekoliko godina kasnije morao prekinuti karijeru, a potom zbog demencije posljednje godine života provesti u duševnoj bolnici.

Guthrie se ženio tri puta i imao osmoro djece. Među njima je bio i folk-pjevač Arlo Guthrie; a folk-pjevačica Sarah Lee Guthrie je njegova unuka.

Guthrie je 1943. napisao polu-autobiografsku knjigu Bound for Glory, koja je godine 1976. ekranizirana u istoimenom filmu gdje je njegov lik tumačio David Carradine.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]