Wikipedia:Pijaca-Пијаца

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Wikipedia:Pijaca)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodaj komentar!

Dobrodošli na Pijacu! / Добродошли на Пијацу!
Dobrodošli na Pijacu Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku. Ovdje se može razgovarati o bilo čemu što se tiče Wikipedije i gdje bismo se trebali dogovoriti kako da ova Wikipedia uznapreduje.

Добродошли на Пијацу Википедије на српскохрватском језику. Овде се може разговарати о било чему што се тиче Википедије и где бисмо се требали договорити како да ова Википедија узнапредује.

Spora ali dostižna diskusija na temu uvođenja konvertora za transliteraciju ćirilica⇿latinica

Vandalizam anonimnih korisnika[uredi izvor]

Primetio sam dosta čestu pojavu vandalizma ili besmislenog uređivanja članaka (poput ovog) od strane neregistrovanih korisnika, posebno sa mobilnih telefona. Obzirom da nemamo dovoljno patrolera, kao na drugim wiki, koji bi se redovito time bavili, šta mislite o predlogu da onemogućimo uređivanje za anonimne korisnike? Osobe sa svojim korisničkim nalozima to uglavnom ne rade. --Mladifilozof (razgovor) 22:26, 20 rujan-септембар 2020 (CEST)

Na primer, ovde nam je neko, pre gotovo pola decenije, izmenio značenje termina tako da postanu potpuno pogrešni, i niko to od tada nije primetio. --Mladifilozof (razgovor) 22:32, 20 rujan-септембар 2020 (CEST)
Vandalizma je sve više, a sudeći po opsegu, moguće da smo na meti i botova.--Mladifilozof (razgovor) 14:12, 21 rujan-септембар 2020 (CEST)
Ja sam načelno za to, ja - dapače - ako vidim neki članak koji se češće tako vandalizira od strane IP adresa ga odmah zaključam. Sad, jasno, ne može čovjek sve popratiti, ali ja sam načelno za. S tim da ja ne znam kako bi se to izvelo, mislim da bi OC Ripper to trebao znati. Mi stvarno nemamo baš puno anonimaca - ljudi koji uređuju uglavnom uređuju preko accounta - tako da ne bismo baš puno izgubili. Ja sam primijetio dosta slučajeva "dječjih" izmjena, kao da se djeca u OŠ ili SŠ sprdaju pa onda namjerno šaraju po Wiki :/ --E.A.Poe 14:50, 21 rujan-септембар 2020 (CEST)
Osnovni principi, II. Nije u skladu s Osnovnim principima da se onemogući uređivanje anonimnim korisnicama/korisnicima. Štoviše, naglašen je globalni konsenzus o tome, uklanjanjem ovoga uređivanja, jer, Osnovni principi iznad su wikipedijskih lokalnih konsenzusa. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Несмир Кудилович (разговор) 0,42; уторак, 22. септембра 2020. (СЕВ)
Postoji li onda neki drugi standardan način da se ovo zaustavi? Neke od promena su veoma opasne, kao na primer one koje su unete u članku o struji, što sam gore naveo. Wikipedija je kredibilan izvor informacija mnogim ljudima, a ovakve dezinformacije na našim stranicama (neko je zamenio značenja pojmova jednosmerne i naizmenične struje) mogu potencijalno izazvati smrtni ishod. --Mladifilozof (razgovor) 12:23, 22 rujan-септембар 2020 (CEST)
Jedino pojačan rad svih uključenih u projekt. Postoji i čaroban odgovor na svako pitanje, tako i pitanje bilo kakve odštete: Wikipedia:Opće odricanje od odgovornosti (na wikipodacima). -- Несмир Кудилович (разговор) 21,41; уторак, 22. септембра 2020. (СЕВ)
Ja sam protiv zaključavanja stranica po defaultu. Zaključavanje stranica se mora primjenjivati od slučaja do slučaja, odnosno samo za one članke i one stranice za koje je vrlo vjerojatno da će biti učestale mete vandalizma. --OC Ripper (razgovor) 13:40, 23 rujan-септембар 2020 (CEST)
Izgleda da često nije u pitanju neki ciljani vandalizam, pre mi izgleda kao "deca se igraju", ali problem je što prevazilazi naše kapacitete patroliranja, te takve besmislene ili štetne izmene opstaju u člancima više godina. Ukratko, mnogo je manje nas koji gradimo, nego anonimnih koji ruše. Samo želim da ukažem na ovaj ogroman problem i možda zajedno pronađemo neko održivo rešenje, bez kršenja duha Wikipedije. Ne znam kakva su iskustva na drugim projektima, ali možda neki autopatroler bot može pomoći, ili obavezno polje sa opisom izmene ili nešto slično. --Mladifilozof (razgovor) 12:28, 24 rujan-септембар 2020 (CEST)
IP ban on pt.Wiki / Neznam je li tko pratio Wikipediju na portugalskom gdje su se bavili zabranom IP editiranja...kakvo je stanje na SH sa deskruktivnim IP editiranjem statisticki? Zblace (razgovor) 09:27, 27 januar 2021 (CET)
Primetio sam da imamo nekoliko vrednih IP korisnika koji redovno doprinose ovoj wikipediji, tako da mislim da "IP ban" nije opcija koju bih podržao. Osim toga, time bi se velikim delom izgubio smisao "slobodne enciklopedije". Vandalizme treba rešavati na uobičajene načine i rekao bih da je situacija u tom pogledu sada relativno dobra. --Igor Windsor (razgovor) 11:53, 27 januar 2021 (CET)

Wiki of functions naming contest[uredi izvor]

23:22, 29 rujan-септембар 2020 (CEST)

Predlog za upotrebu novog/starog karaktera[uredi izvor]

Glavni članak: ě

Ne znam koliko vas je čulo za međuslovenski jezik, ali to je neka vrsta međusobno razumljivog jezika za sve Slovene. Glavni cilj mu je razumljivost, što se postiže upotrebom zajedničkih izraza i minimiziranjem dijalektskih razlika - u tom smislu je sličan srpskohrvatskom. Kako bi ujednačio razliku između ekavice, ijekavice, ikavice i jakavice (u bugarskom jeziku), međuslovenski koristi slovo ě. Na primer, reči u kojima se jat različito izgovara pišu se na sledeći način: hlěb, mlěko, vrěme, grěh, rěč... Ako predlog nije previše radikalan, meni se čini da bi nam upotreba ovog karaktera pomogla da ujednačimo naslove. Dakle ne neko formalno uvođenje u jezik, samo tehnička upotreba u naslovima, isto kao što u naslovima često koristimo slova engleske ili nemačke abecede. Šta mislite o tome? --Mladifilozof (razgovor) 00:31, 7 oktobar 2020 (CEST)

Možda samo za preusmjeravanja? Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 22:14, 12 oktobar 2020 (CEST)
Niko to neće kucati u pretrazi, pa preusmeravanje nema neku vrednost. Ja sam mislio, na primer, da vreme i vrijeme budu preusmerenja, a naslov članka bude vrěme. Inače, upravo pročitah da se taj znak već koristio u srpskohrvatskoj latinici. --Mladifilozof (razgovor) 00:45, 22 oktobar 2020 (CEST)

Pošto nema većeg protivljenja, ja sam probe radi preimenovao članak u Vrěme. Neka ovo za sada bude jedini naslov takve vrste, pa ako se ispostavi kao loše vratićemo. P.s. U međuvremenu sam saznao da se tzv. rogato ě zapravo koristilo u srpskohrvatskom jeziku tokom čitavog 19. veka.

Okej, s obzirom da se radi o slovu/glasu koji nije dio nijedne suvremene abecede sa srpskohrvatskog govornog područja i s obzirom da sam uvjeren da velik broj čitatelja neće imati blage veze o čemu se radi, revertao sam promjenu jer je za ovo potreban konsenzus. Dakle, ovo nije situacija gdje se možemo voditi logikom "šutnja znači pristanak", s obzirom na to da se uvodi nešto što više nije dio naše grafije. To što se nešto koristilo prije 200 godina ne znači da se može koristiti i danas; tom se logikom vode i jezični puristi pa nasilno mijenjaju jezik. To, ovdje, dakako, nije slučaj, ali radi se o historijskom grafemu koji je velikoj većini danas nepoznat i osobno ne vidim razloga zašto bismo uvodili nešto što se koristilo prije 200 godina, a danas je nepoznanica. Dakle, ja sam protiv toga, ali sam revertao naprosto zato što prijedlog nije dobio podršku. Kolegica Maria nije podržala prijedlog, kao ni nitko drugi. Prijedlog je bio postavljen u formi "Šta mislite o tome?", što znači da se bez mišljenja nije smjelo intervenirati. Nigdje nije bilo naznačeno da se to planira provesti, već se tražilo mišljenje za provođenje. S obzirom da prijedlog nije dobio baš nikakvu podršku, vratio sam revert dok takve podrške ne bude. Ali eto, ako se treba formalno izjašnjavati, ja sam protiv prosto zato što smatram da bilo kakve nasumične (a pogotovo dvostoljetne) intervencije u jezik (i to radi adaptacije na neki fiktivni hibridni jezik?) nisu prikladne i protivne su duhu jezika kao takvog. Bilo kojeg jezika :) --E.A.Poe 12:15, 4 novembar 2020 (CET)
Ja sam po ovom pitanju suzdržan. "Vrěme", s jedne strane, može poslužiti kao kompromisno rješenje između dva standarda, ali je, s druge strane njegova praktična vrijednost prilično upitna, s obzirom da teško mogu zamisliti da itko ukucava "vrěme" u tražilicu kako bi pronašao članak o vremenu.--OC Ripper (razgovor) 12:29, 4 novembar 2020 (CET)
Ni ja nisam sklon takvoj ideji. --Orijentolog (razgovor) 07:05, 6 novembar 2020 (CET)
Možda nije dobro za naslove i sigurno nije za traženje, ali bi možda imalo smisla za kategorije? Mislim da je zgodno imati to i kao kuriozitet i primjer da nije sve SH samo Jugonostalgija za SFRJ :-) -- Zblace (razgovor) 07:46, 20 mart 2021 (CET)

Call for feedback[uredi izvor]

Pozdrav. Apologies if you are not reading this message in your native language. Molimo Vas, pomozite prevođenju na Vaš jezik.

Today the Wikimedia Foundation Board of Trustees starts two calls for feedback. One is about changes to the Bylaws mainly to increase the Board size from 10 to 16 members. The other one is about a trustee candidate rubric to introduce new, more effective ways to evaluate new Board candidates. The Board welcomes your comments through 26 October. For more details, check the full announcement.

Hvala vam! Qgil-WMF (talk) 19:17, 7 oktobar 2020 (CEST)

Important: maintenance operation on October 27[uredi izvor]

-- Trizek (WMF) (talk) 19:11, 21 oktobar 2020 (CEST)

Wiki of functions naming contest - Round 2[uredi izvor]

23:10, 5 novembar 2020 (CET)

Uređivanje stranica za razgovor onemogućeno za IP korisnike[uredi izvor]

Zašto bilo koji pokušaj izmjene stranice za razgovor na :sh: rezultuje ispisom poruke o greški (naizmjenično):

 1. Greška: Upozorenje: Ova akcija je automatski identificirana kao štetna. Nekonstruktivna uređivanja biti će brzo uklonjena, a prekomjerno ili ponovljeno nekonstruktivno uređivanje će uzrokovati da vaš račun ili IP adresa budu blokirani. Ukoliko vjerujete da je vaše uređivanje konstruktivno, možete ga ponovo poslati da ga potvrdite. Kratak opis pravila sprječavanja zloupotreba koji se podudara s vašim uređivanjem je: Spamovanje stranica za razgovor članaka
 2. Greška: Ova akcija je automatski identificirana kao štetna, pa je stoga onemogućena. Ako vjerujete da je uređivanje konstruktivno, molimo kontaktirajte administratora i obavijestite ga o tome što ste pokušali učiniti. Kratak opis pravila spriječavanja zloupotrebe koji se podudara s vašim uređivanjem je: Spamovanje stranica za razgovor članaka

--5.43.72.55 08:21, 7 novembar 2020 (CET)

Možda se radi o zaštićenim stranicama koje mogu uređivati samo registrirani korisnici? Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 06:57, 8 novembar 2020 (CET)
@Maria Sieglinda von Nudeldorf: Ne, u pitanju je bilo koja SZR članka. --5.43.72.55 08:01, 10 decembar 2020 (CET)
Korisnik 5.43.72.55 je u pravu. Ja sam se sad izlogovao iz svog naloga i pokušao kao IP-ovac napisati nešto na nekoliko stranica za razgovor, ali nisam uspeo - uvek sam dobijao gornje poruke sa "greškom". To bi trebalo rešiti. OC Ripper, Edgar Allan Poe - znate li vi o čemu se tu radi? --Igor Windsor (razgovor) 08:36, 10 decembar 2020 (CET)
Ja se toliko ne razumijem u infrastrukturu; vjerojatno je nekakav spam filter, ali možda se i varam. Jel' možda Kolega nešto petljao po tome svojedobno pa slučajno aktivirao taj filter? --E.A.Poe 12:35, 10 decembar 2020 (CET)
Orijentolog - možeš li ti malo prokopati o čemu se tu radi, tj. zašto IP-evi ne mogu pisati ni na jednoj SZR? --Igor Windsor (razgovor) 12:46, 10 decembar 2020 (CET)
@Igor Windsor: Iskreno nemam pojma, nikad nisam uredovao na toj razini. Treba pitati OC Rippera. --Orijentolog (razgovor) 00:05, 12 decembar 2020 (CET)
@Orijentolog: Već sam ga označio, nije odgovorio, kužim da ne zna. Da pitamo nekog s neke od srodnih wiki? @Dcirovic:? --Igor Windsor (razgovor) 00:10, 12 decembar 2020 (CET)
Znao sam ja da je taliban kriv... "nemam pojma", mhm... --E.A.Poe 00:55, 12 decembar 2020 (CET)
Jedan od filtera protiv zloupotrebe (br. 7) nije korektno radio, verovatno zbog promene naziva jedne od rezervisanih reči Vikipedijinog softvera. Taj filter je privremeno isključen, dok ga autor ne koriguje. Anonimni urednici be trebalo da sad mogu da uređuju stranice za razgovor. --Dcirovic (razgovor) 01:22, 12 decembar 2020 (CET)
Dcirovic, hvala mnogo! --Igor Windsor (razgovor) 12:05, 13 decembar 2020 (CET)

Obavijest o prijedlogu za globalnu blokadu[uredi izvor]

Pozdrav. Obavještavamo zajednicu da je u tijeku prijedlog za globalnu blokadu suradnika Kubura koji je aktivan na ovoj wiki. Pozvani ste sudjelovati u raspravi na m:Request for comment/Global ban for Kubura. Hvala. Blablubbs (razgovor) 22:30, 14 novembar 2020 (CET)

Community Wishlist Survey 2021[uredi izvor]

SGrabarczuk (WMF)

19:09, 20 novembar 2020 (CET)

Global bot policy proposal: invitation to a Meta discussion[uredi izvor]

Wikidata descriptions changes to be included more often in Recent Changes and Watchlist[uredi izvor]

2020 Coolest Tool Award Ceremony on December 11th[uredi izvor]


Za provjeravanje informacija...[uredi izvor]

Gdje se na SH Wikipediji nalaze upute o metodama/alatima/dobrim-praksama za provjeravanje i označavanje (dez)informacija u članku? Ako nigdje zbrojno, onda gdje rasuto i gdje bi bilo logično iste popisati? Zblace (razgovor) 08:42, 9 decembar 2020 (CET)

@Zblace, pogledaj da li ovo može pomoći: Wikipedia:Proverljivost. --Igor Windsor (razgovor) 10:35, 9 decembar 2020 (CET)

Community Wishlist Survey 2021[uredi izvor]

SGrabarczuk (WMF)

01:52, 15 decembar 2020 (CET)

Poništiti izmjenu[uredi izvor]

Ako može neka neko poništi ovu izmjenu, IP-ovce sprečava filter. Iskomentarisao sam sadržaj dok neko ne vrati na raniju verziju. --5.43.72.55 12:00, 16 decembar 2020 (CET)

Čestitka[uredi izvor]

Svim korisnicima i čitateljima želim sve najbolje za 2021. godinu. --OC Ripper (razgovor) 16:54, 31 decembar 2020 (CET)

Pridružujem se čestitkama i lepim željama u novoj godini. Lepo je videti opet mnoge od vas ovde. :) --Igor Windsor (razgovor) 17:05, 31 decembar 2020 (CET)
Sretno svima! -- Несмир Кудилович (разговор) 17,10; четвртак, 31. децембра 2020. (СЕВ)
Srećno ili makar normalnije. Uzdravlje! --Alekol (razgovor) 21:39, 31 decembar 2020 (CET)
Od mene također. --Orijentolog (razgovor) 02:28, 1 januar 2021 (CET)
Pridružujem se čestitkama :) --E.A.Poe 12:32, 1 januar 2021 (CET)

Netranskripcije[uredi izvor]

Zašto se na :sh: masovno forsira netranskribovani (npr. članci o osobama) pa čak i neprevedeni (npr. filmovi, uključujući naslove) tekst, plus hrvatski standard jezika? Mislim da se srpskohrvatski za vrijeme SFRJ više pisao bliže srpskom i bosanskom standardu ili upotrebi u govoru, dakle izgovorno i praktično*, sa prilagođenim preuzimanjem stranih riječi i naziva (iako je predsjednik bio Hrvat). Na naslovnoj stranici stoji Na Vama je da odlučite hoćete li pisati ćirilicom ili latinicom! i pošto su oba pisma pisma ovog jezika, a ćirilicom se ne mogu pisati preuzeta imena osim ako su prilagođena (zbog drugih slova i izgovora), ne treba nasilu stvarati neku dosljednost da svi naslovi budu nepreuzeti a članak npr. pisan ekavicom i sa transkripcijama, podebljana odrednica u uvodu prevedena i transkribovana itd.

Za ovo, da se piše izvorno, može (a i ne mora) postojati opravdanje jedino za osobe i djela poslije obezvaničavanja jezika tj. raspada Jugoslavije, jer nema ga smisla razvijati kao skupni jezik nadogradnjom uvodeći novonastale prijevode ako se ne koristi i nije standardni (a osnivanjem te države možda je bio cilj ujediniti [* ne razvijati] stare jezike naroda koji su pričali međusobno razumljivim i približnim jezicima; prije srpskohrvatskog bili su posebno srpski, hrvatski i ostali jezici, tih naroda neujedinjenih ili slabije povezanih). Istorija srpskohrvatskog se piše samo tokom 20. vijeka.

--5.43.72.55 14:57, 1 januar 2021 (CET)

Mislim da je dogovor da naslovi budu u originalu, da bi ipak postojala neka konzistentnost. U samom članku, mislim, može pisati kako ko želi. Neko će me ispraviti ako grešim. --Igor Windsor (razgovor) 15:00, 1 januar 2021 (CET)
Meni je to takođe suludo, i više puta sam se bunio protiv toga. Na primer Tako je govorio Zaratustra je na hrvatskoj i srpskoj Wikipediji identično prevedeno, ali na sh stoji na nemačkom!!! Iako u svakoj knjižari na prostoru bivše Jugoslavije možete pronaći knjigu pod tim naslovom. Takvih primera je bezbroj, i koliko mi se čini to forsira samo jedan čovek, jer mi uvek isti korisnik promeni svaku knjigu, film ili osobno ime na strani naziv. Ne želim da ulazim u lične prepirke pa nikog ne imenujem, ali želim da istaknem kako sam žestoko protiv ove nametnute jezičke politike na sh wiki i nadam se da će nam biti dozvoljeno da pišemo nazive na svom jeziku. --Mladifilozof (razgovor) 11:34, 12 januar 2021 (CET)
Ne forsiram ja ništa. Takvo je pravilo doneseno prije mene, ja ga samo provodim; da nije mene, uradio bi to, kad-tad, netko drugi. Igor je u pravu. Dogovorena praksa ove Wiki je takva da se naslovi djela (svih vrsta) pišu na originalnom jeziku, osim ako imamo potpuno usklađene prijevode na svim jezicima. Smiješno je iz naftalina izvlačiti tog Zaratustru kao jedan primjer, a s druge pak strane što s Bitkom i ništavilom? Tu ima jedno 3-4 prijevoda. Što je Faulknerovom The Sound and the Fury? Pa jebemu, tu samo hrvatska izdanja imaju 2 različita prijevoda. Sad su i Vrli novi svijet počeli drugačije prevoditi. To je samo nekoliko primjera (da ne govorim o onoj vječnoj debati jesu li Ratovi zvijezda ili Zvjezdani ratovi), tako da molit ću lijepo da se ne ispaljuju nikakve lične frustracije i da se ne napada ljude zbog provođenja politike koja je dogovorena prije njegova dolaska i koja, u širem kontekstu, ima smisla. E sada, ako se ovo nije doista odnosilo na mene, ja se ispričavam, ali sve ove riječi prebaci u treće lice i nek' ovo bude moja obrana u korist te osobe na koju se odnosilo. Rekao bih potpuno isto.
Što se tiče osobnih imena, za to pravilo jesam zaslužan, odnosno ja sam primarno predlagao pravilo da se imena pišu prema pravilima zemlje iz koje osoba dolazi. Zašto? Pobogu, upravo zato što to pravilo ne preferira nijedan domaći standard već je apsolutno neutralno. Ni hrvatska pravila ne nalažu potpuno prenošenje imena, već određenu adaptaciju, dok srpska pravila nalažu potpuno fonetsko pisanje. I sada, da ne bismo forsirali ni jedno ni drugo, koristimo jedino ispravno, a to je - piši kako se treba pisati. Za nelatinične jezike se koriste ili službena pravila transkripcije zemalja iz koje osoba dolazi, ili neutralna, općeusvojena lingvistička pravila o transkripciji, opet sukladno jezičnoj tradiciji zemlje u pitanju (zato grčka imena pišemo fonetski, jer su ona do "nas" stigla preko srpskog i ruskog jezika, isto tako i armenska, primjerice, dok japanska i korejska pišemo prema službenim transkripcijskim pravilima tih zemalja, odnosno za japanski se ne koristi fonetski standard jer nam je došao sa Zapada).
Ovo je valjda već milijunti put da ovo isto pišem i ponavljam opet - ovo je trenutno najbolja solucija koju imamo. Ukoliko je itko spreman napraviti drugačiju jezičnu politiku koja neće dovesti do toga da će s jedne strane biti Akira Kurosawa, a s druge strane Kacušika Hokusaj u istoj kategoriji, što je po pitanju standardizacije kojoj težimo već par godina nedopustivo, ja sam prvi spreman odustati od aktualne politike. Ali onda se mora odgovoriti na sva ona pitanja koja sam ranije postavljao, a tu spadaju, primjerice, koje varijante prijevoda koristiti (srpsku? Hrvatsku? Iz SFRJ? Super, što s knjigama izdanima nakon 90-ih? Što kad te knjige imaju 2-3 hrvatska prijevoda i 2-3 srpska prijevoda? Koji odabrati?), koji standard kod imena favorizirati i zašto (ako koristimo hrvatsku varijantu s adaptacijama, zašto tu? Ako koristimo srpsku varijantu, olitiga fonetsku, zašto tu?) i tako dalje. Cilj je standardizacija naslova; sam tekst nitko nije dirao niti će ikad dirati dok je ovakva politika na snazi, a naslovi se, radi kredibiliteta projekta u cjelini, moraju standardizirati, a ne biti kaotični jer to zbunjuje ljude. Ponavljam, ako netko ima kvalitetan, sistemski prijedlog reforme koji je bolji od ovoga i zadovoljava sve uključene strane te odgovara na sva sporna pitanja, ja sam apsolutno za. Problem je što od svih dežurnih kritičara, svih ovih godina, nikada nisam dobio takav prijedlog... --E.A.Poe 12:46, 12 januar 2021 (CET)
P.S. Jedino gdje smatram da bi doista trebalo napraviti intervenciju, jer se aktualni model nije pokazao baš najboljim, jesu imena vladara (ne zalažem se ni tu za fonetizaciju, jer i tu će biti kaos - hoće li biti Luj ili Ludovik ili Đuro ili Džordž ili Juraj ili tako dalje), ali nedavni primjer Kazimira III. pokazao je da i ovaj aktualni model "[Ime] [Broj] od [Zemlje]" ima nedostataka. Međutim, Igor Windsor se ljubazno ponudio da će razraditi novi prijedlog ove godine pa čekamo nestrpljivo :P --E.A.Poe 12:49, 12 januar 2021 (CET)

Pronalaženje dezinformacija na hrvatskoj wiki[uredi izvor]

Wikimedija fondacija je objavila konkurs za plaćeni posao koji se sastoji u pronalaženju dezinformacija na hrvatskoj Wikipediji, ako sam dobro razumeo: https://boards.greenhouse.io/wikimedia/jobs/2566064 Kontam da ovde ima ljudi koji mogu pomoći. --Mladifilozof (razgovor) 11:38, 12 januar 2021 (CET)

O tome već pišu i hrvatski mediji. --OC Ripper (razgovor) 12:49, 13 januar 2021 (CET)

Ko je dobro informiran o stanju WikiProjekata?[uredi izvor]

Poceo sam prenosom teksta sa HR https://sh.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:WikiProjekt ali realno neznam koji su projekti aktivni unutar zadnjih godinu dana a koji ne. Moze neko pomoci? Zblace (razgovor) 13:51, 27 januar 2021 (CET)

Moving Wikimania 2021 to a Virtual Event[uredi izvor]

Wikimania's logo.

Pozdrav. Apologies if you are not reading this message in your native language. Molimo Vas, pomozite prevođenju na Vaš jezik. Hvala vam!

Wikimania will be a virtual event this year, and hosted by a wide group of community members. Whenever the next in-person large gathering is possible again, the ESEAP Core Organizing Team will be in charge of it. Stay tuned for more information about how you can get involved in the planning process and other aspects of the event. Please read the longer version of this announcement on wikimedia-l.

ESEAP Core Organizing Team, Wikimania Steering Committee, Wikimedia Foundation Events Team, 16:16, 27 januar 2021 (CET)

Project Grant Open Call[uredi izvor]

This is the announcement for the Project Grants program open call that started on January 11, with the submission deadline of February 10, 2021.
This first open call will be focussed on Community Organizing proposals. A second open call focused on research and software proposals is scheduled from February 15 with a submission deadline of March 16, 2021.

For the Round 1 open call, we invite you to propose grant applications that fall under community development and organizing (offline and online) categories. Project Grant funds are available to support individuals, groups, and organizations to implement new experiments and proven ideas, from organizing a better process on your wiki, coordinating a campaign or editathon series to providing other support for community building. We offer the following resources to help you plan your project and complete a grant proposal:

Program officers are also available to offer individualized proposal support upon request. Contact us if you would like feedback or more information.

We are excited to see your grant ideas that will support our community and make an impact on the future of Wikimedia projects. Put your idea into motion, and submit your proposal by February 10, 2021!

Please feel free to get in touch with questions about getting started with your grant application, or about serving on the Project Grants Committee. Contact us at projectgrantsŠablon:Atwikimedia.org. Please help us translate this message to your local language. MediaWiki message delivery (razgovor) 09:01, 28 januar 2021 (CET)

Šabloni[uredi izvor]

Pozdrav svima, pisao sam OC Ripperu ali pošto mi ne odgovara napisaću i ovde. Predložio bih objedinjavanje šablona {{Fudbal biografija (SR)}} i {{Fudbaler (SR)}} jer im je ista svrha. Ako nije moguće botovski srediti mislim da može i ručno jer nema puno članaka u kojima se pojavljuju. Može se sve pretočiti u šablon Fudbal biografija (SR), a takođe razmišljam o pravljenju novog šablona koji bi bio kao onaj sa srwiki. U međuvremenu sam našao i {{Fudbal biografija}}. Nadam se da je većina urednika saglasna da se svi ovi šabloni spoje u jedan, s tim što je potrebna manja korekcija nekih parametara. — SimplyFreddie (razgovor) 17:45, 28 januar 2021 (CET)

@SimplyFreddie: Ja sam saglasan, ali ne mogu pomoći, nespretan sam sa šablonima. @Orijentolog:? --Igor Windsor (razgovor) 18:09, 28 januar 2021 (CET)
Ma srediću ja nije problem, samo me zanima da li se slažu ljudi. — SimplyFreddie (razgovor) 18:31, 28 januar 2021 (CET)
Ovako, što se nogometaša tiče... sve šablone, a bog zna da ih imamo i previše, treba spojiti u ovaj. Najbolji je, usklađen je s en.wiki, ima šik dizajn i na njemu je najviše rađeno u odnosu na druge. Dakle, spajanje s ova tri ne dolazi u obzir, već bi sva ta tri trebalo spojiti u ovaj što sam linkao. Može se, kao što je Orijentolog radio, napraviti i više verzija za razna pisma i jezične varijante, ali ovaj dizajn bi trebao biti dominantan. Izmejene istoga možemo raspraviti, ali nipošto oni ružni, veliki kao što se koriste na susjednim Wikipedijama; ono je grozno --E.A.Poe 00:58, 29 januar 2021 (CET)

@Edgar Allan Poe: Pazi, ja sam već krenuo da objedinjujem ova tri, najviše zbog toga što u onim starim ima parametara koji ne rade i onda se baš loše prikazuje šablon. Kad spojim članke sa ova tri onda da vidimo da se objedini sa nogometašem. Samo te nisam razumeo oko izgleda šablona. Napravio sam {{Infokutija Fudbaler (SR)}} koji je latinična verzija srwiki šablona (a on je isti kao na enwiki). Bitno je da se lepo prikazuju na kraju svega i da ne dođe do izostavljanja nekih bitnih podataka. — SimplyFreddie (razgovor) 12:36, 29 januar 2021 (CET)

SimlpyFreddie: Je, vidim da sam ja zeznuo oko izvora; ovaj šablon - ime je tu nevažno, dapače, mislim da je varijanta da se zove "Infokutija fudbaler" najbolja, mislim da bi i kod kategorizacije trebalo to riješiti - je skupljen s neke od wikipedija i mislim da je vizualno najkompaktniji jer ne koristi ona široka polja. Može se i na njemu još raditi. Sada... što se tiče puta kojim ćemo doći, zar ne bi bilo najlogičnije odraditi odmah kombiniranje/spajanje svih šablona, nego sad spojiti 3 u 1 pa onda još 2 u 1? Plus, treba riješiti i ovo čudo, koje isto treba spojiti. Mislim da ovako parcijalno rješavanje nema baš nekog smisla, jer će se tako riješiti partikularni problemi na određenom postotku članaka, dok će ostali problemi ostati... čini mi se da je bolje srediti sve u jedan - ja ti tu mogu pomoći u određenoj mjeri ako ti treba pomoć - i onda krenuti na potrebno usklađivanje? --E.A.Poe 12:44, 29 januar 2021 (CET)
Jao ima i to... Ajde onda prvo da se dogovorimo oko izgleda (da li će biti kao nogometaš ili kao na enwiki tj. srwiki) pa onda da u njega stavljamo parametre za sva 4 jezika? Ostala su mi još 3 okrajka od "Fudbaler (SR)" šablona pa onda ovo da probamo. — SimplyFreddie (razgovor) 12:55, 29 januar 2021 (CET)
Ma, nažalost, politika ove Wikipedije je ranije bila takva da se išlo linijom manjeg otpora (i ja sam to radio, tada je to naprosto bilo tako) pa imamo 8729759375953 šablona za istu stvar u nizu područja. Neki su domaći, neki kopirani... ali ima svega. Sada smo se malo civilzirali svi skupa :P Što se tiče izgleda, "Nogometaš" (kog treba preimenovati), koristi ovaj šablon, a koji koristi "vcard" stil koji smatram dobrim u ovom slučaju. Ova engleska varijanta je malo... preširoka, s tim da možemo kombinirati engleske boje, recimo (plava polja), ali da šablon koristi "vcard" varijantu, što bi se, mislim, relativno lako dalo izvesti. Onda bismo iskombinirali oba vizualno, a što se tiče jezičnih varijanti - mislim (na moju veliku žalost) da je model što ga je Orijentolog primijenio ovdje izvrstan te bi to trebalo primijeniti i ovdje --E.A.Poe 13:16, 29 januar 2021 (CET)

SimlpyFreddie: pogledaj Univerzalne infokutije za primjere koje spominje Edgar, osim vodotoka dobar slučaj je i {{Infokutija univerzitet}} koji uz sve komšijske parametre sadrži i engleske. Idealno bi bilo da se to napravi i s infokutijom fudbaler. Naravno, košta vremena sve to poslagati, ali konačan rezultat je više nego izvrstan u praktičnom i estetskom smislu. :) --Orijentolog (razgovor) 14:08, 30 januar 2021 (CET)

Pazi... tko o čemu, mudžahedin o estetici *koluta očima* --E.A.Poe 15:01, 30 januar 2021 (CET)

New Wikipedia Library Collections Available Now (February 2021)[uredi izvor]

Hello Wikimedians!

The TWL owl says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing new free, full-access, accounts to reliable sources as part of our research access program. You can sign up to access research materials on the Library Card platform:

 • Taxmann – Taxation and law database
 • PNAS – Official journal of the National Academy of Sciences
 • EBSCO – New Arabic and Spanish language databases added

We have a wide array of other collections available, and a significant number now no longer require individual applications to access! Read more in our blog post.

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects!

This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

--13:57, 1 februar 2021 (CET)

Wiki Loves Folklore 2021 is back![uredi izvor]

Molimo Vas, pomozite prevođenju na Vaš jezik

Wiki Loves Folklore Logo.svg

You are humbly invited to participate in the Wiki Loves Folklore 2021 an international photography contest organized on Wikimedia Commons to document folklore and intangible cultural heritage from different regions, including, folk creative activities and many more. It is held every year from the 1st till the 28th of February.

You can help in enriching the folklore documentation on Commons from your region by taking photos, audios, videos, and submitting them in this commons contest.

Please support us in translating the project page and a banner message to help us spread the word in your native language.

Kind regards,

Wiki loves Folklore International Team

MediaWiki message delivery (razgovor) 14:25, 6 februar 2021 (CET)

Razgovor:QueerSportSplit[uredi izvor]

Samo da skrenem pažnju svim adminima na ovu situaciju https://sh.wikipedia.org/wiki/Razgovor:QueerSportSplit ... @OC Ripper:@Igor Windsor: Laku noć!

QueerSport (razgovor) 02:10, 12 februar 2021 (CET)

Feminism & Folklore 1 February - 31 March[uredi izvor]

Molimo Vas, pomozite prevođenju na Vaš jezik

Greetings!

You are invited to participate in Feminism and Folklore writing contest. This year Feminism and Folklore will focus on feminism, women's biographies and gender-focused topics for the project in league with Wiki Loves Folklore gender gap focus with folk culture theme on Wikipedia. folk activities, folk games, folk cuisine, folk wear, fairy tales, folk plays, folk arts, folk religion, mythology, etc.

You can help us in enriching the folklore documentation on Wikipedia from your region by creating or improving articles centered on folklore around the world, including, but not limited to folk festivals, folk dances, folk music, women and queer personalities in folklore, folk culture (folk artists, folk dancers, folk singers, folk musicians, folk game athletes, women in mythology, women warriors in folklore, witches and witch-hunting, fairy tales and more. You can contribute to new articles or translate from the list of suggested articles here.

You can also support us in translating the project page and help us spread the word in your native language.

Learn more about the contest and prizes from our project page. Thank you.

Feminism and Folklore team,

Joy Agyepong (talk) 03:40, 16 februar 2021 (CET)

"folk singers" kaže. Ko sluša narodnjake? Alalch Emis (razgovor) 14:25, 18 februar 2021 (CET)
:-) Mislim da je bitno šire poimanje što je folk singers...ali kad se preklopi sa feminizmom onda je zanimljivije ;-p Zblace (razgovor) 20:30, 22 februar 2021 (CET)
Mislim da se tu misli na folklor u izvornom značenju. :) (Svakako, nije moja tema...) --Igor Windsor (razgovor) 20:34, 22 februar 2021 (CET)
Zapravo je jako široka interpretacija...čak je i ZzTop tamo ;-) Zblace (razgovor) 20:55, 22 februar 2021 (CET)
Hi @Joy Agyepong intersection looks interesting. I saw some mistakes on the list and started correcting but I am not sure I understand the structure as topics, genders and regions are mixed. Anyway sent you an email. See you on Wednesday at the Partnership building! Zblace (razgovor) 20:54, 22 februar 2021 (CET)

Komentari korisnika Zblace za ’WM CEE Spring 2021’[uredi izvor]

Neznam jel ko od vas pojedinačno sudjelovao prije u regionalnom natjecanju-kampanju WMCEE Spring ali čini mi se da ovaj Wiki nije prije imao stranicu o tome pa sam nabrzinu preveo Wikipedia:CEE Proljeće 2021....ako je ko zainteresiran možemo se tamo koordinirati. Ljudi koji to rade su jako OK i mislim da bi im bilo zanimljivo da se pojavi neko odavde pojedinačno ili kao nova instanca za SH. --Zblace (razgovor); 21:03, 22. februar 2021. (CET)

@Vrtleska225 i ja se dogovaramo, te počinjemo koordinirat sa CEE centralom za SH Wikipedijce da se uključe u ovu aktivnost. Ako ima još ko javite se.
@Kiril Simeonovski hvala za prvi feedback. @NaucnicaCG nadam se da ćeš nam se pridružiti povremeno sa idejom, te pozvati CG suradnike da se pridruže nekad i nekako s proljeća :-)
--Zblace (razgovor); 10:18, 12. mart 2021. (CET)
Kolega iz Ukrajine se javio sa željama i pozdravima. :-) CEE Proljeće 2021#Ukrajina --Zblace (razgovor); 23:37, 14. maj 2021. (CEST)

Wikifunctions logo contest[uredi izvor]

02:47, 2 mart 2021 (CET)

TNX! Super...3-4 su odlična. Zblace (razgovor) 18:09, 2 mart 2021 (CET)

I'm a little bit confused[uredi izvor]

Good afternoon from South Africa

I bought an Italian - Serbo-croatian dictionary by Nemanja Sjeran this morning. Now, I made the assumption that Serbian and Croatian parted a few decades ago, and thought: Oh well, at least I would be able to read (perhaps one day) anything until the 1980s up to the early 1990s.

Clearly I was wrong. This encyclopedia is very well alive and kicking!

But now, I'm a bit confused. What is the purpose of Serbo-Croatian today?

Is it more like: You speak and write Serbian, I speak and write Croatian, we both write in Serbo-Croatian? (You speak and write French, I speak and write Spanish, we both write in Latin)?

Or, is it more like: "we grew up using Serbo-Croatian, so why should we change? And for as long as I shall live, I will use it"?

I don't mind learning one uniting language, don't get me wrong. But as Serbian and Croatian will become ever more distinct from one another as time passes (as someone from the Afrikaans Wikipedia, I can attest to that), how will Serbo-Croatian adapt to it? Would it be like Neolatin using neologisms from Italian?

Sorry for showing my ignorance. Suidpunt (razgovor) 13:03, 15 mart 2021 (CET)

To different people at different times it serves different purposes and enables different types of work.
I personally love that there is a Wikipedia where so called 'language-nazis' or 'language-nationalist' are not assuming their power.
If you grew up until 90s war you would likely agree that Serbo-Croatian language was a productive way to have relatively small nations agree on having a bigger, flexible and inclusive shared language than what Serbian and Croatian, or Bosnian and Montenegrin are now individually.
Serbian and Croatian standards also shift but will not depart that far in near future for sure ;-P Just go for it!
Just my 5c -- Zblace (razgovor) 11:29, 16 mart 2021 (CET)

[upcoming deployment] Growth team features[uredi izvor]

Hello! Sorry to use English. Molimo Vas, pomozite prevođenju na Vaš jezik.

I'm Trizek (WMF). I work as a community relations specialist for the Wikimedia Foundation. I'm here to share a message from the Growth team.

As you may already know, the Growth team's goal is to create features that would help newcomers. Our goal is to help newcomers when they edit for the first time and also to increase the retention of new editors. Several wikis already have these features since a long time now. Working with these wikis, the Growth team found evidence of the efficiency of these new features.

These features will be available for all new accounts on your Wikipedia starting on April 14. This way your Wikipedia will offer more options for newcomers to make good first edits and become community members.

Which features?[uredi izvor]

The newcomer homepage (displayed using Czech language)

We have created several features to help them, and also to help community members who help them :

 • Newcomer homepage: a new special page, the best place for a newcomer to get started. It includes:
  • Newcomer tasks: a feed of task suggestions that help newcomers learn to edit. Newcomers have been making productive edits through this feed! Know more about this tool.
  • [optional] Mentorship module: each newcomers has a direct link to an experienced user (see below). This way, they can ask questions about editing Wikipedia, less the need to find where to ask for assistance.
  • Impact module: the user sees how many pages views articles they edit received. Have a look at Special:Impact for yours!
 • Help panel: a platform to provide resources to newcomers while they are editing. If they do some suggested tasks, they are guided step-by-step on the process of editing.
 • Welcome Survey: communities can know why newcomers create an account on Wikipedia.

The features available right now in your preferences (here and there) so that you can try them. They are not yet visible to newcomers.

How to help?[uredi izvor]

First, we need help to translate the features. At the moment, most of the messages newcomers will see on your Wikipedia are in English, some of them have been translated using machine translation. Please help translate the interface (done on translatewiki.net. It needs a specific account).

Also, I need your help checking on the configuration the team setups as default. Please try the features and let us know if something questions you.

We miss some information for your wiki. At the moment, we have no suggested edits for the easiest tasks we have identified. Do you have templates we can use? We are looking for the following templates (or similar):

 • Copyedit article (fix spelling, grammar and tone)
 • Add Links (add links between articles)

Newcomers tasks are based on templates to suggest edits to newcomers. You can check the templates used on MediaWiki:NewcomerTasks.json. You can also change the templates and the help links defined there. Several templates can be added for the same task.

It you are familiar with Phabricator, here is the ticket with all the information we used for the deployment. Please have a look at it. You can suggest changes by replying to this message.

If you wish to, you can create a list of mentors. This will activate the optional Mentorship module. Please format the list following the guidance. You need at least one mentor for each 500 new accounts created monthly on your wiki (3 mentors minimum). Are you hesitant to become a mentor? Please check the resources we have written based on other mentors' experiences. Please tell us if you are interested by creating a mentor list!

Let me know if you have any question about this deployment. Of course, please move or share this message if needed.

Hvala lijepa! Trizek (WMF) (razgovor) 17:42, 30 mart 2021 (CEST)

Hi @Trizek (WMF) - I am also active here and I think the translation you have from @Ponor for Croatian can be applied to this interface (with minor updates afterwards if suggest tham later on).
@Vrtleska225 @Igor Windsor would you consider joining in co-mentorship here and/or suggest others to join? -- Zblace (razgovor) 23:29, 30 mart 2021 (CEST)
Hi Zblace, thank you for the input!
So you're saying that we can import Croatian translations?
At the moment, the most important thing for us is to get the two maintenance templates we miss:
 • Copyedit article (fix spelling, grammar and tone)
 • Add Links (add links between articles)
Thank you for your help, one again! :) Trizek (WMF) (razgovor) 15:24, 31 mart 2021 (CEST)
Hello @ Zblace, @Vrtleska225 and @Igor Windsor! Can you help me with the missing templates? Trizek (WMF) (razgovor) 19:29, 14 april 2021 (CEST)
I am happy to do so and help others, but no time before May :-( --Zblace (razgovor) 19:33, 14 april 2021 (CEST)
Zblace, we plan to deploy the tools without "easy" tasks. Only "medium" and '"hard " tasks would be available. It can be changed later, in May for example. But at least, newcomers would have something to work on. :) Trizek (WMF) (razgovor) 20:31, 14 april 2021 (CEST)
@Trizek (WMF) I am just thinking how to freeze my HR 'mentor' status as I got nationalistic provocations from new account. I hope you know how toxic that can get on HR fairly fast. Maybe @Ponor can help. --Zblace (razgovor) 10:04, 15 april 2021 (CEST)
I'm sorry to hear that you're still facing these issues, Zblace. Good luck! Trizek (WMF) (razgovor) 13:50, 15 april 2021 (CEST)
It looks like trolling for now. Tnx --Zblace (razgovor) 14:37, 15 april 2021 (CEST)

Wikipedia:Međunarodni dan Roma 2021[uredi izvor]

Zdravo svima,

U susret Međunarodnom danu Roma, Wikimedija Srbije organizira drugi međunarodni editaton u pisanju novih i dopunjavanju postojećih članaka na Wikipediji na temu identiteta, povijesti, kulture i prava Roma. Širenjem znanja o ovim temama, cilj nam je stati na put predrasudama i diskriminaciji koje pripadnici romske nacionalnosti svakodnevno doživljavaju. Maraton će trajati od 1. do 11. travnja/aprila.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti u što većem broju.--Bojan Cvetanović (razgovor) 15:57, 31 mart 2021 (CEST)

Hvala Bojane za izradu stranice i za podsjetnik! Ja ću se pridružiti bar sa jednim simboličkim člankom, te pozvati par ljudi unutar CEE Spring 2021. Produžio sam trajanje za još jedan vikend! -- Zblace (razgovor) 13:40, 3 april 2021 (CEST)

Povezati...[uredi izvor]

... članak Palmska bitka na d:Q106232250. --5.43.68.125 06:31, 2 april 2021 (CEST)

Vaša želja je naša zapovest. :) Povezano. --Igor Windsor (razgovor) 12:10, 2 april 2021 (CEST)

... članak Kirsten Svanholm na d:Q539828. --5.43.68.125 12:05, 3 april 2021 (CEST)

... članak Stjepan Šipek na d:Q7613940. --5.43.68.125 15:03, 4 april 2021 (CEST)

Yes check.svg Urađeno Pretpostavljam da se s IP adrese ne mogu povezivati stranice na wikidata? --Igor Windsor (razgovor) 16:04, 4 april 2021 (CEST)
@Igor Windsor: Mogu, kad IP nije blokirana... --5.43.68.125 16:53, 4 april 2021 (CEST)
Aha, ok. --Igor Windsor (razgovor) 17:13, 4 april 2021 (CEST)
@5.43.68.125: A da se registruješ pod novim korisničkim imenom? Tvrdoglav si, a i mi smo, ali ćemo nekako valjda naći zajednički jezik? --Igor Windsor (razgovor) 23:12, 13 april 2021 (CEST)

SH nema Draft: ?[uredi izvor]

Ima li neki dobar razlog zašto se ne koristi ili se samo niko od administratora nije sjetio do sada uvesti ga? -- Zblace (razgovor) 16:22, 3 april 2021 (CEST)

Nema. Nisam ni siguran da nam je potreban... --Igor Windsor (razgovor) 18:21, 3 april 2021 (CEST)
@Igor Windsor sigurno se može i bez njega, ali dobro je za dosta stvari. Čini mi se najvažnije za akcije kad se radi zajednički ili kada se uvode novi ljudi pa da im se preda 'postavljen' članak. --Zblace (razgovor) 11:36, 5 april 2021 (CEST)
@Igor Windsor oprosti zaboravih te upitat - koliko je komplicirano dodati taj ekstra imenski prostor, koji bi SH učinio kompatibilnijom sa EN i drugim? --Zblace (razgovor) 09:59, 15 april 2021 (CEST)

Universal Code of Conduct – 2021 consultations[uredi izvor]

Universal Code of Conduct Phase 2[uredi izvor]

Molimo Vas, pomozite prevođenju na Vaš jezik

The Universal Code of Conduct (UCoC) provides a universal baseline of acceptable behavior for the entire Wikimedia movement and all its projects. The project is currently in Phase 2, outlining clear enforcement pathways. You can read more about the whole project on its project page.

Drafting Committee: Call for applications[uredi izvor]

The Wikimedia Foundation is recruiting volunteers to join a committee to draft how to make the code enforceable. Volunteers on the committee will commit between 2 and 6 hours per week from late April through July and again in October and November. It is important that the committee be diverse and inclusive, and have a range of experiences, including both experienced users and newcomers, and those who have received or responded to, as well as those who have been falsely accused of harassment.

To apply and learn more about the process, see Universal Code of Conduct/Drafting committee.

2021 community consultations: Notice and call for volunteers / translators[uredi izvor]

From 5 April – 5 May 2021 there will be conversations on many Wikimedia projects about how to enforce the UCoC. We are looking for volunteers to translate key material, as well as to help host consultations on their own languages or projects using suggested key questions. If you are interested in volunteering for either of these roles, please contact us in whatever language you are most comfortable.

To learn more about this work and other conversations taking place, see Universal Code of Conduct/2021 consultations.

-- Xeno (WMF) (talk) 00:06, 6 april 2021 (CEST)

Global bot policy changes[uredi izvor]

Line numbering coming soon to all wikis[uredi izvor]

-- Johanna Strodt (WMDE) 17:09, 12 april 2021 (CEST)

Suggested Values[uredi izvor]

Timur Vorkul (WMDE) 16:08, 22 april 2021 (CEST)

META: o SH Wikipediji[uredi izvor]

Prateći model strukture informacija o PL Wikipediju na Meta serveru započeo sam stranicu https://meta.wikimedia.org/wiki/SerboCroatian_Wikipedia Ako neko zna nešto o informacija - molim popunite! --Zblace (razgovor) 08:24, 29 april 2021 (CEST)

Obrisati...[uredi izvor]

... članak Tatjana Jurić.

@BokicaK, Dcabrilo, Dcirovic, Dejvid, Edgar Allan Poe, Filter zloupotreba, Igor Windsor, Mladifilozof, OC Ripper, Pokrajac, Rjecina2, Vatrena ptica:

Članak napravio User:Bogdan Balot:

 • [tren - тренpreth - претх 02:10, 19 mart 2021‎ Bogdan Balot razgovor doprinosi‎ 256 bajtova +256‎ Nova stranica: Tatjana Jurić hrvatska je televizijska i radijska voditeljica, a bivša je manekenka. Jurić je rođena u Zagrebu, a kasnije se preselila u Milano kako bi se bavila modelingom. 20…] permalink
 • [tren - тренpreth - претх 02:51, 19 mart 2021‎ 5.43.83.177 razgovor‎ 783 bajta +14‎ dodato {{Početnik}} ukloni ovu izmjenu - уклони ову измену] permalink

--5.43.73.49 20:33, 12 maj 2021 (CEST)

Obrisano. A šteta ekspertize, master je bio na temu "Tržišna prepoznatljivost komercijalnih TV medija posredstvom izgradnje personalnih brendova"... --Igor Windsor (razgovor) 20:35, 12 maj 2021 (CEST)
Vikipedijanci ne treba da vode brigu o biografiji same osobe, privatnoj (mislim da misliš da je to njen neki rad s fakulteta ili nešto slično). --5.43.73.49 20:38, 12 maj 2021 (CEST)
Da, ali šalim se samo. :) --Igor Windsor (razgovor) 21:08, 12 maj 2021 (CEST)
Zvuči kao materijal za Commons server. ;-) --Zblace (razgovor) 08:41, 13 maj 2021 (CEST)

LGBT+/Queer[uredi izvor]

Sljedeći ponedeljak je #May17 #IDAHOBIT...poprilično veliki dan za LGBT+/Queer zajednicu. Pregledavajući malo sadržaj SH Wikipedije, čini mi se da je u različitim fazama bilo više suradnik_ca koji su pisali na ove teme, no da ih sada uglavnom nema. U slučaju da u svojoj okolini imate osobe koje su potencijalni Wikimedijalci i žele raditi na te teme probajte ih informirati da je dobra prilika. Svijest o malom sudjelovanju žena (statistički nisu manjina) se zadnjih godina proširila na većinu manjina i dosta se stvari organizira u tom smjeru.

Sljedeća 3 dana je QW2021 (Queering Wikipedia 2021) prvi skup 'radnih dana' globalne LGBT+ Wikimedia korisničke grupe (nažalost sve je na engleskom jeziku), ali 26.5. ja radim i hibridnu online radionicu QueeringWikimedia koja će biti uglavnom na našim jezicima sa minimalnim engleskim...rado bi da se naša regija i LGBT+/Queer dijaspora ali i neki broj 'saveznika' uključi više, te da možda oživimo nekad dobar LGBT Portal (btw. ako neko zna nešto o autoru ili ga može kontaktirati, bilo bi super da se javi!). Ponosni pozdrav! --Zblace (razgovor) 08:56, 13 maj 2021 (CEST)

Novo za povezati na Vikipodatke...[uredi izvor]

Povezati članak Američki drozd na d:Q720541. --5.43.73.49 03:18, 16 maj 2021 (CEST)

 Urađeno. --5.43.73.49 03:05, 21 maj 2021 (CEST)

Povezati članak Kenyentulus menglunensis na d:Q10544932. --5.43.73.49 07:44, 17 maj 2021 (CEST)

Zašto je vikiveza pocrvenila? --5.43.73.49 14:57, 17 maj 2021 (CEST)
Sada je članak opet dostupan. --5.43.73.49 15:47, 17 maj 2021 (CEST)
 Urađeno. --5.43.73.49 03:05, 21 maj 2021 (CEST)

Povezati članak HŠK Zrinjski (radovi su u toku, preuzet članak sa :hr:) na d:Q399282. Čudno da nije bio već ovaj članak na :sh:... --5.43.73.49 14:57, 17 maj 2021 (CEST)

 Urađeno. --5.43.73.49 03:05, 21 maj 2021 (CEST)

Povezati šablon {{taxonbar}} na d:Q22741012. --5.43.73.49 15:37, 17 maj 2021 (CEST)

 Urađeno. --5.43.73.49 03:05, 21 maj 2021 (CEST)

Povezati članak Elektronički karijon na d:Q5358336. --5.43.73.49 18:36, 17 maj 2021 (CEST)

 Urađeno. --5.43.73.49 03:05, 21 maj 2021 (CEST)
Yes check.svg Urađeno --Igor Windsor (razgovor) 18:37, 27 maj 2021 (CEST)

Povezati članak Karsten totoyensis na d:Q2591299. --5.43.73.49 20:13, 20 maj 2021 (CEST)

sat U toku... --5.43.73.49 03:05, 21 maj 2021 (CEST)
Yes check.svg Urađeno --Igor Windsor (razgovor) 18:37, 27 maj 2021 (CEST)

Povezati članak Abdul Manan Čaudhuri na d:Q16204083. --5.43.73.49 02:31, 21 maj 2021 (CEST)

sat U toku... --5.43.73.49 03:05, 21 maj 2021 (CEST)
Yes check.svg Urađeno --Igor Windsor (razgovor) 18:37, 27 maj 2021 (CEST)

Povezati modul Separated entries na d:Q19828251. --5.43.73.49 02:51, 21 maj 2021 (CEST)

sat U toku... --5.43.73.49 03:05, 21 maj 2021 (CEST)
Yes check.svg Urađeno --Igor Windsor (razgovor) 18:37, 27 maj 2021 (CEST)

Povezati članak Revolucionarka na d:Q3242115. --5.43.73.49 13:09, 27 maj 2021 (CEST)

sat U toku... --5.43.73.49 13:09, 27 maj 2021 (CEST)
Yes check.svg Urađeno --Igor Windsor (razgovor) 18:37, 27 maj 2021 (CEST)

Povezati kategoriju Webarchive template other archives na d:Q27671932. --5.43.73.49 14:47, 27 maj 2021 (CEST)

sat U toku... --5.43.73.49 14:47, 27 maj 2021 (CEST)
Yes check.svg Urađeno --Igor Windsor (razgovor) 18:37, 27 maj 2021 (CEST)

Povezati šablon {{LCCN}} na d:Q12955968. --5.43.73.49 02:45, 13 juni 2021 (CEST)

sat U toku... --5.43.73.49 02:45, 13 juni 2021 (CEST)

Povezati članak 94. pješadijska regimenta Indijane na d:Q16959697. --5.43.73.49 03:01, 13 juni 2021 (CEST)

sat U toku... --5.43.73.49 03:01, 13 juni 2021 (CEST)

Wikimedia HACKATHON 2021![uredi izvor]

Za one koji žele steći ili testirati tehnička znanja neloša prilika ovog vikenda je: Wikimedia_Hackathon_2021

Prošle godine je bilo dosta teško pratiti, ali mislim da je OK uskočiti za probu. Ja ću probati pogledat i možda radit nešto u par sesija. --Zblace (razgovor) 10:20, 22 maj 2021 (CEST)

Request for your feedback on improving the Content Translation tool for Serbo-Croatian Wikipedia[uredi izvor]

Pozdrav Serbo-Croatian Wikipedians!

Apologies as this message is not in your native language, Molimo Vas, pomozite prevođenju na Vaš jezik.

The WMF language team is reaching out to your community, the Serbo-Croatian Wikipedia, about the Content translation tool.

We noticed that articles created with the Content Translation tool in your wiki are deleted more than in other Wikipedias. We say this because, from our statistics, 8185 articles were added to Serbo-Croatian Wikipedia in 2020. Out of the above figure, only 7 were translated using the Content Translation tool, and 14 articles were deleted. The deletion rate and the tool's low usage signals a problem or deficiencies that might be peculiar to Serbo-Croatian Wikipedia.

The Content Translation tool can increase content creation in your Wikipedia. Also, it is an excellent way to efficiently introduce newcomers to adding content and expand on existing ones. So we, the WMF Language team will like to get answers from members of the Serbo-Croatian community on the following questions:

 • What deficiencies do articles created with the Content translation tool have that makes them not of good quality?
 • What makes it challenging to use the tool to create content in your Wikipedia.
 • How can this tool be improved to make it more user-friendly and efficient to add good quality content in your language Wikipedia?

We believe that the answers to the above questions are good ways to get insight into improving the tool for your community and others. So please, feel free to provide us feedback in this thread, or you can also email us your feedback using the title of this message as your subject.

Thank you so much, as we look forward to your participation.


UOzurumba (WMF) (razgovor) 20:18, 26 maj 2021 (CEST) On behalf of the WMF Language team.

Hi @UOzurumba (WMF) thank you for reaching out. It is an interesting insight and I would be curious to learn more. Do you publish your findings publicly somewhere? It would be interesting to compare to other languages of the region + similar size. Best --Zblace (razgovor) 08:03, 10 juni 2021 (CEST)

KOMUNIKACIJA: Mailing lista Wikimedija SH projekata[uredi izvor]

Wikimedija hosta mailing liste za komunikaciju unutar projekata, inicijativa, tematskih i drugih zajednica na svom serveru, te ih smatra službenim kanalima komunikacije koji zadovoljavaju standarde oko transparentnosti, otvorenosti i pristupačnosti. Rado bi da se uspostavi i takav kanal komunikacije za SH Wikimedija projekte čim prije, kako bi se razina organizacije i preglednosti informacija podigla, te proširila na krug ljudi koji ne provode vrijeme ovdje (i/ili Discordu) i na teme koje su aktualne kroz duže pariode od par dana unutar jednog mjeseca (ne zatrpaju ih druge teme i/ili arhiviranje). Ima li interesa među korisnicima ovdje da se pridruže takvoj mailing listi? Pozdrav --Zblace (razgovor) 08:09, 10 juni 2021 (CEST)

Diskusija na temu konvertera lat-ćir[uredi izvor]

Nije više stara, i to sam promenio gore i podebljao. Poz, --biblbroks (разговор) 18:12, 11 juni 2021 (CEST)

Universal Code of Conduct News – Issue 1[uredi izvor]

Universal Code of Conduct News
Issue 1, June 2021Read the full newsletter


Welcome to the first issue of Universal Code of Conduct News! This newsletter will help Wikimedians stay involved with the development of the new code, and will distribute relevant news, research, and upcoming events related to the UCoC.

Please note, this is the first issue of UCoC Newsletter which is delivered to all subscribers and projects as an announcement of the initiative. If you want the future issues delivered to your talk page, village pumps, or any specific pages you find appropriate, you need to subscribe here.

You can help us by translating the newsletter issues in your languages to spread the news and create awareness of the new conduct to keep our beloved community safe for all of us. Please add your name here if you want to be informed of the draft issue to translate beforehand. Your participation is valued and appreciated.

 • Affiliate consultations – Wikimedia affiliates of all sizes and types were invited to participate in the UCoC affiliate consultation throughout March and April 2021. (continue reading)
 • 2021 key consultations – The Wikimedia Foundation held enforcement key questions consultations in April and May 2021 to request input about UCoC enforcement from the broader Wikimedia community. (continue reading)
 • Roundtable discussions – The UCoC facilitation team hosted two 90-minute-long public roundtable discussions in May 2021 to discuss UCoC key enforcement questions. More conversations are scheduled. (continue reading)
 • Phase 2 drafting committee – The drafting committee for the phase 2 of the UCoC started their work on 12 May 2021. Read more about their work. (continue reading)
 • Diff blogs – The UCoC facilitators wrote several blog posts based on interesting findings and insights from each community during local project consultation that took place in the 1st quarter of 2021. (continue reading)

--MediaWiki message delivery (razgovor) 01:06, 12 juni 2021 (CEST)

Stranica Crnogorci[uredi izvor]

Molim za pomoc moderatore da zaustave Sadka koji kasapi stranicu Crnogorci i promovise velikosrpski nacionalizam i cetnicku ideologiju o nastanku Crnogoraca od komunista. Nemam ovlascenje da ga zaustavim. Hvala!. --Mrdakson (razgovor) 15:21, 12 juni 2021 (CEST)

Mene nećeš etiketirati niti rasistički vrijeđati ti ili bilo ko drugi. Govor mržnje ostavi za interno rabljenje.
Knjige i akademski radovi ti se očito ne dopadaju, sa njima imaš problem. Argumenata niđe, samo kalimero patos.
Komunisti jesu de fakto radili na jačanju određenih identiteta u Jugoslaviji, isto su radili i komunisti u Sovjetskom Savezu, o tome se u nauci piše decenijama. Sadko (razgovor) 02:48, 13 juni 2021 (CEST)

Privatna Vikipedija?[uredi izvor]

Nisam dugo bio ovdje ali eto nakon prvih promjena već zažalih. :-/

Kultura, argumenti, konsenzus, NPOV ... čine se ovdje potpuno izgubljeni i SH-Vikipedija privatizovana.

Argumentovana izmjena se vraća bez ikakvog komentara. Kasniji pokušaj razgovora se kvitira priznanjem da se ovdje zaista radi o privatnoj Vikipediji. Baš fino. Džimiju bi bilo baš drago kad bi čuo, da se njegovo mjezimče sada vucara sa svakakvim bjelosvjetskim vucibatinama.

Eto, neka vam je džaba, kad je ovakva. A neće dugo.

Kaster (razgovor) 00:56, 13 juni 2021 (CEST)

Bjelosvjetska vucibatina? :D Ovo je novo, svaka čast :D Svašta sam bio, ali ovo još nisam! :D --E.A.Poe 00:58, 13 juni 2021 (CEST)

@Kaster: Slažem se u potpunosti. Naišao sam na istu situaciju.
U slučaju koji si naveo očito je da se ignorira postulat neutralnsoti. Zamisli "operacija" za nešto što se nikada nije dogodilo niti je uopće potvrđeno, jedino je navođeno u propagandne svrhe. Sadko (razgovor) 02:51, 13 juni 2021 (CEST)