Wikipedia:Pijaca-Пијаца

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Wikipedia:Pijaca)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodaj komentar!

Dobrodošli na Pijacu! / Добродошли на Пијацу!
Dobrodošli na Pijacu Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku. Ovdje se može razgovarati o bilo čemu što se tiče Wikipedije i gdje bismo se trebali dogovoriti kako da ova Wikipedia uznapreduje.

Добродошли на Пијацу Википедије на српскохрватском језику. Овде се може разговарати о било чему што се тиче Википедије и где бисмо се требали договорити како да ова Википедија узнапредује.

Stara diskusija na temu uvođenja konvertora za transliteraciju ćirilica⇿latinica

Vandalizam anonimnih korisnika[uredi izvor]

Primetio sam dosta čestu pojavu vandalizma ili besmislenog uređivanja članaka (poput ovog) od strane neregistrovanih korisnika, posebno sa mobilnih telefona. Obzirom da nemamo dovoljno patrolera, kao na drugim wiki, koji bi se redovito time bavili, šta mislite o predlogu da onemogućimo uređivanje za anonimne korisnike? Osobe sa svojim korisničkim nalozima to uglavnom ne rade. --Mladifilozof (razgovor) 22:26, 20 rujan-септембар 2020 (CEST)

Na primer, ovde nam je neko, pre gotovo pola decenije, izmenio značenje termina tako da postanu potpuno pogrešni, i niko to od tada nije primetio. --Mladifilozof (razgovor) 22:32, 20 rujan-септембар 2020 (CEST)
Vandalizma je sve više, a sudeći po opsegu, moguće da smo na meti i botova.--Mladifilozof (razgovor) 14:12, 21 rujan-септембар 2020 (CEST)
Ja sam načelno za to, ja - dapače - ako vidim neki članak koji se češće tako vandalizira od strane IP adresa ga odmah zaključam. Sad, jasno, ne može čovjek sve popratiti, ali ja sam načelno za. S tim da ja ne znam kako bi se to izvelo, mislim da bi OC Ripper to trebao znati. Mi stvarno nemamo baš puno anonimaca - ljudi koji uređuju uglavnom uređuju preko accounta - tako da ne bismo baš puno izgubili. Ja sam primijetio dosta slučajeva "dječjih" izmjena, kao da se djeca u OŠ ili SŠ sprdaju pa onda namjerno šaraju po Wiki :/ --E.A.Poe 14:50, 21 rujan-септембар 2020 (CEST)
Osnovni principi, II. Nije u skladu s Osnovnim principima da se onemogući uređivanje anonimnim korisnicama/korisnicima. Štoviše, naglašen je globalni konsenzus o tome, uklanjanjem ovoga uređivanja, jer, Osnovni principi iznad su wikipedijskih lokalnih konsenzusa. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Несмир Кудилович (разговор) 0,42; уторак, 22. септембра 2020. (СЕВ)
Postoji li onda neki drugi standardan način da se ovo zaustavi? Neke od promena su veoma opasne, kao na primer one koje su unete u članku o struji, što sam gore naveo. Wikipedija je kredibilan izvor informacija mnogim ljudima, a ovakve dezinformacije na našim stranicama (neko je zamenio značenja pojmova jednosmerne i naizmenične struje) mogu potencijalno izazvati smrtni ishod. --Mladifilozof (razgovor) 12:23, 22 rujan-септембар 2020 (CEST)
Jedino pojačan rad svih uključenih u projekt. Postoji i čaroban odgovor na svako pitanje, tako i pitanje bilo kakve odštete: Wikipedia:Opće odricanje od odgovornosti (na wikipodacima). -- Несмир Кудилович (разговор) 21,41; уторак, 22. септембра 2020. (СЕВ)
Ja sam protiv zaključavanja stranica po defaultu. Zaključavanje stranica se mora primjenjivati od slučaja do slučaja, odnosno samo za one članke i one stranice za koje je vrlo vjerojatno da će biti učestale mete vandalizma. --OC Ripper (razgovor) 13:40, 23 rujan-септембар 2020 (CEST)
Izgleda da često nije u pitanju neki ciljani vandalizam, pre mi izgleda kao "deca se igraju", ali problem je što prevazilazi naše kapacitete patroliranja, te takve besmislene ili štetne izmene opstaju u člancima više godina. Ukratko, mnogo je manje nas koji gradimo, nego anonimnih koji ruše. Samo želim da ukažem na ovaj ogroman problem i možda zajedno pronađemo neko održivo rešenje, bez kršenja duha Wikipedije. Ne znam kakva su iskustva na drugim projektima, ali možda neki autopatroler bot može pomoći, ili obavezno polje sa opisom izmene ili nešto slično. --Mladifilozof (razgovor) 12:28, 24 rujan-септембар 2020 (CEST)
IP ban on pt.Wiki / Neznam je li tko pratio Wikipediju na portugalskom gdje su se bavili zabranom IP editiranja...kakvo je stanje na SH sa deskruktivnim IP editiranjem statisticki? Zblace (razgovor) 09:27, 27 januar 2021 (CET)
Primetio sam da imamo nekoliko vrednih IP korisnika koji redovno doprinose ovoj wikipediji, tako da mislim da "IP ban" nije opcija koju bih podržao. Osim toga, time bi se velikim delom izgubio smisao "slobodne enciklopedije". Vandalizme treba rešavati na uobičajene načine i rekao bih da je situacija u tom pogledu sada relativno dobra. --Igor Windsor (razgovor) 11:53, 27 januar 2021 (CET)

Wiki of functions naming contest[uredi izvor]

23:22, 29 rujan-септембар 2020 (CEST)

Predlog za upotrebu novog/starog karaktera[uredi izvor]

Glavni članak: ě

Ne znam koliko vas je čulo za međuslovenski jezik, ali to je neka vrsta međusobno razumljivog jezika za sve Slovene. Glavni cilj mu je razumljivost, što se postiže upotrebom zajedničkih izraza i minimiziranjem dijalektskih razlika - u tom smislu je sličan srpskohrvatskom. Kako bi ujednačio razliku između ekavice, ijekavice, ikavice i jakavice (u bugarskom jeziku), međuslovenski koristi slovo ě. Na primer, reči u kojima se jat različito izgovara pišu se na sledeći način: hlěb, mlěko, vrěme, grěh, rěč... Ako predlog nije previše radikalan, meni se čini da bi nam upotreba ovog karaktera pomogla da ujednačimo naslove. Dakle ne neko formalno uvođenje u jezik, samo tehnička upotreba u naslovima, isto kao što u naslovima često koristimo slova engleske ili nemačke abecede. Šta mislite o tome? --Mladifilozof (razgovor) 00:31, 7 oktobar 2020 (CEST)

Možda samo za preusmjeravanja? Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 22:14, 12 oktobar 2020 (CEST)
Niko to neće kucati u pretrazi, pa preusmeravanje nema neku vrednost. Ja sam mislio, na primer, da vreme i vrijeme budu preusmerenja, a naslov članka bude vrěme. Inače, upravo pročitah da se taj znak već koristio u srpskohrvatskoj latinici. --Mladifilozof (razgovor) 00:45, 22 oktobar 2020 (CEST)

Pošto nema većeg protivljenja, ja sam probe radi preimenovao članak u Vrěme. Neka ovo za sada bude jedini naslov takve vrste, pa ako se ispostavi kao loše vratićemo. P.s. U međuvremenu sam saznao da se tzv. rogato ě zapravo koristilo u srpskohrvatskom jeziku tokom čitavog 19. veka.

Okej, s obzirom da se radi o slovu/glasu koji nije dio nijedne suvremene abecede sa srpskohrvatskog govornog područja i s obzirom da sam uvjeren da velik broj čitatelja neće imati blage veze o čemu se radi, revertao sam promjenu jer je za ovo potreban konsenzus. Dakle, ovo nije situacija gdje se možemo voditi logikom "šutnja znači pristanak", s obzirom na to da se uvodi nešto što više nije dio naše grafije. To što se nešto koristilo prije 200 godina ne znači da se može koristiti i danas; tom se logikom vode i jezični puristi pa nasilno mijenjaju jezik. To, ovdje, dakako, nije slučaj, ali radi se o historijskom grafemu koji je velikoj većini danas nepoznat i osobno ne vidim razloga zašto bismo uvodili nešto što se koristilo prije 200 godina, a danas je nepoznanica. Dakle, ja sam protiv toga, ali sam revertao naprosto zato što prijedlog nije dobio podršku. Kolegica Maria nije podržala prijedlog, kao ni nitko drugi. Prijedlog je bio postavljen u formi "Šta mislite o tome?", što znači da se bez mišljenja nije smjelo intervenirati. Nigdje nije bilo naznačeno da se to planira provesti, već se tražilo mišljenje za provođenje. S obzirom da prijedlog nije dobio baš nikakvu podršku, vratio sam revert dok takve podrške ne bude. Ali eto, ako se treba formalno izjašnjavati, ja sam protiv prosto zato što smatram da bilo kakve nasumične (a pogotovo dvostoljetne) intervencije u jezik (i to radi adaptacije na neki fiktivni hibridni jezik?) nisu prikladne i protivne su duhu jezika kao takvog. Bilo kojeg jezika :) --E.A.Poe 12:15, 4 novembar 2020 (CET)
Ja sam po ovom pitanju suzdržan. "Vrěme", s jedne strane, može poslužiti kao kompromisno rješenje između dva standarda, ali je, s druge strane njegova praktična vrijednost prilično upitna, s obzirom da teško mogu zamisliti da itko ukucava "vrěme" u tražilicu kako bi pronašao članak o vremenu.--OC Ripper (razgovor) 12:29, 4 novembar 2020 (CET)
Ni ja nisam sklon takvoj ideji. --Orijentolog (razgovor) 07:05, 6 novembar 2020 (CET)

Call for feedback[uredi izvor]

Pozdrav. Apologies if you are not reading this message in your native language. Molimo Vas, pomozite prevođenju na Vaš jezik.

Today the Wikimedia Foundation Board of Trustees starts two calls for feedback. One is about changes to the Bylaws mainly to increase the Board size from 10 to 16 members. The other one is about a trustee candidate rubric to introduce new, more effective ways to evaluate new Board candidates. The Board welcomes your comments through 26 October. For more details, check the full announcement.

Hvala vam! Qgil-WMF (talk) 19:17, 7 oktobar 2020 (CEST)

Important: maintenance operation on October 27[uredi izvor]

-- Trizek (WMF) (talk) 19:11, 21 oktobar 2020 (CEST)

Wiki of functions naming contest - Round 2[uredi izvor]

23:10, 5 novembar 2020 (CET)

Uređivanje stranica za razgovor onemogućeno za IP korisnike[uredi izvor]

Zašto bilo koji pokušaj izmjene stranice za razgovor na :sh: rezultuje ispisom poruke o greški (naizmjenično):

  1. Greška: Upozorenje: Ova akcija je automatski identificirana kao štetna. Nekonstruktivna uređivanja biti će brzo uklonjena, a prekomjerno ili ponovljeno nekonstruktivno uređivanje će uzrokovati da vaš račun ili IP adresa budu blokirani. Ukoliko vjerujete da je vaše uređivanje konstruktivno, možete ga ponovo poslati da ga potvrdite. Kratak opis pravila sprječavanja zloupotreba koji se podudara s vašim uređivanjem je: Spamovanje stranica za razgovor članaka
  2. Greška: Ova akcija je automatski identificirana kao štetna, pa je stoga onemogućena. Ako vjerujete da je uređivanje konstruktivno, molimo kontaktirajte administratora i obavijestite ga o tome što ste pokušali učiniti. Kratak opis pravila spriječavanja zloupotrebe koji se podudara s vašim uređivanjem je: Spamovanje stranica za razgovor članaka

--5.43.72.55 08:21, 7 novembar 2020 (CET)

Možda se radi o zaštićenim stranicama koje mogu uređivati samo registrirani korisnici? Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 06:57, 8 novembar 2020 (CET)
@Maria Sieglinda von Nudeldorf: Ne, u pitanju je bilo koja SZR članka. --5.43.72.55 08:01, 10 decembar 2020 (CET)
Korisnik 5.43.72.55 je u pravu. Ja sam se sad izlogovao iz svog naloga i pokušao kao IP-ovac napisati nešto na nekoliko stranica za razgovor, ali nisam uspeo - uvek sam dobijao gornje poruke sa "greškom". To bi trebalo rešiti. OC Ripper, Edgar Allan Poe - znate li vi o čemu se tu radi? --Igor Windsor (razgovor) 08:36, 10 decembar 2020 (CET)
Ja se toliko ne razumijem u infrastrukturu; vjerojatno je nekakav spam filter, ali možda se i varam. Jel' možda Kolega nešto petljao po tome svojedobno pa slučajno aktivirao taj filter? --E.A.Poe 12:35, 10 decembar 2020 (CET)
Orijentolog - možeš li ti malo prokopati o čemu se tu radi, tj. zašto IP-evi ne mogu pisati ni na jednoj SZR? --Igor Windsor (razgovor) 12:46, 10 decembar 2020 (CET)
@Igor Windsor: Iskreno nemam pojma, nikad nisam uredovao na toj razini. Treba pitati OC Rippera. --Orijentolog (razgovor) 00:05, 12 decembar 2020 (CET)
@Orijentolog: Već sam ga označio, nije odgovorio, kužim da ne zna. Da pitamo nekog s neke od srodnih wiki? @Dcirovic:? --Igor Windsor (razgovor) 00:10, 12 decembar 2020 (CET)
Znao sam ja da je taliban kriv... "nemam pojma", mhm... --E.A.Poe 00:55, 12 decembar 2020 (CET)
Jedan od filtera protiv zloupotrebe (br. 7) nije korektno radio, verovatno zbog promene naziva jedne od rezervisanih reči Vikipedijinog softvera. Taj filter je privremeno isključen, dok ga autor ne koriguje. Anonimni urednici be trebalo da sad mogu da uređuju stranice za razgovor. --Dcirovic (razgovor) 01:22, 12 decembar 2020 (CET)
Dcirovic, hvala mnogo! --Igor Windsor (razgovor) 12:05, 13 decembar 2020 (CET)

Obavijest o prijedlogu za globalnu blokadu[uredi izvor]

Pozdrav. Obavještavamo zajednicu da je u tijeku prijedlog za globalnu blokadu suradnika Kubura koji je aktivan na ovoj wiki. Pozvani ste sudjelovati u raspravi na m:Request for comment/Global ban for Kubura. Hvala. Blablubbs (razgovor) 22:30, 14 novembar 2020 (CET)

Community Wishlist Survey 2021[uredi izvor]

SGrabarczuk (WMF)

19:09, 20 novembar 2020 (CET)

Global bot policy proposal: invitation to a Meta discussion[uredi izvor]

Wikidata descriptions changes to be included more often in Recent Changes and Watchlist[uredi izvor]

2020 Coolest Tool Award Ceremony on December 11th[uredi izvor]


Za provjeravanje informacija...[uredi izvor]

Gdje se na SH Wikipediji nalaze upute o metodama/alatima/dobrim-praksama za provjeravanje i označavanje (dez)informacija u članku? Ako nigdje zbrojno, onda gdje rasuto i gdje bi bilo logično iste popisati? Zblace (razgovor) 08:42, 9 decembar 2020 (CET)

@Zblace, pogledaj da li ovo može pomoći: Wikipedia:Proverljivost. --Igor Windsor (razgovor) 10:35, 9 decembar 2020 (CET)

Community Wishlist Survey 2021[uredi izvor]

SGrabarczuk (WMF)

01:52, 15 decembar 2020 (CET)

Poništiti izmjenu[uredi izvor]

Ako može neka neko poništi ovu izmjenu, IP-ovce sprečava filter. Iskomentarisao sam sadržaj dok neko ne vrati na raniju verziju. --5.43.72.55 12:00, 16 decembar 2020 (CET)

Čestitka[uredi izvor]

Svim korisnicima i čitateljima želim sve najbolje za 2021. godinu. --OC Ripper (razgovor) 16:54, 31 decembar 2020 (CET)

Pridružujem se čestitkama i lepim željama u novoj godini. Lepo je videti opet mnoge od vas ovde. :) --Igor Windsor (razgovor) 17:05, 31 decembar 2020 (CET)
Sretno svima! -- Несмир Кудилович (разговор) 17,10; четвртак, 31. децембра 2020. (СЕВ)
Srećno ili makar normalnije. Uzdravlje! --Alekol (razgovor) 21:39, 31 decembar 2020 (CET)
Od mene također. --Orijentolog (razgovor) 02:28, 1 januar 2021 (CET)
Pridružujem se čestitkama :) --E.A.Poe 12:32, 1 januar 2021 (CET)

Netranskripcije[uredi izvor]

Zašto se na :sh: masovno forsira netranskribovani (npr. članci o osobama) pa čak i neprevedeni (npr. filmovi, uključujući naslove) tekst, plus hrvatski standard jezika? Mislim da se srpskohrvatski za vrijeme SFRJ više pisao bliže srpskom i bosanskom standardu ili upotrebi u govoru, dakle izgovorno i praktično*, sa prilagođenim preuzimanjem stranih riječi i naziva (iako je predsjednik bio Hrvat). Na naslovnoj stranici stoji Na Vama je da odlučite hoćete li pisati ćirilicom ili latinicom! i pošto su oba pisma pisma ovog jezika, a ćirilicom se ne mogu pisati preuzeta imena osim ako su prilagođena (zbog drugih slova i izgovora), ne treba nasilu stvarati neku dosljednost da svi naslovi budu nepreuzeti a članak npr. pisan ekavicom i sa transkripcijama, podebljana odrednica u uvodu prevedena i transkribovana itd.

Za ovo, da se piše izvorno, može (a i ne mora) postojati opravdanje jedino za osobe i djela poslije obezvaničavanja jezika tj. raspada Jugoslavije, jer nema ga smisla razvijati kao skupni jezik nadogradnjom uvodeći novonastale prijevode ako se ne koristi i nije standardni (a osnivanjem te države možda je bio cilj ujediniti [* ne razvijati] stare jezike naroda koji su pričali međusobno razumljivim i približnim jezicima; prije srpskohrvatskog bili su posebno srpski, hrvatski i ostali jezici, tih naroda neujedinjenih ili slabije povezanih). Istorija srpskohrvatskog se piše samo tokom 20. vijeka.

--5.43.72.55 14:57, 1 januar 2021 (CET)

Mislim da je dogovor da naslovi budu u originalu, da bi ipak postojala neka konzistentnost. U samom članku, mislim, može pisati kako ko želi. Neko će me ispraviti ako grešim. --Igor Windsor (razgovor) 15:00, 1 januar 2021 (CET)
Meni je to takođe suludo, i više puta sam se bunio protiv toga. Na primer Tako je govorio Zaratustra je na hrvatskoj i srpskoj Wikipediji identično prevedeno, ali na sh stoji na nemačkom!!! Iako u svakoj knjižari na prostoru bivše Jugoslavije možete pronaći knjigu pod tim naslovom. Takvih primera je bezbroj, i koliko mi se čini to forsira samo jedan čovek, jer mi uvek isti korisnik promeni svaku knjigu, film ili osobno ime na strani naziv. Ne želim da ulazim u lične prepirke pa nikog ne imenujem, ali želim da istaknem kako sam žestoko protiv ove nametnute jezičke politike na sh wiki i nadam se da će nam biti dozvoljeno da pišemo nazive na svom jeziku. --Mladifilozof (razgovor) 11:34, 12 januar 2021 (CET)
Ne forsiram ja ništa. Takvo je pravilo doneseno prije mene, ja ga samo provodim; da nije mene, uradio bi to, kad-tad, netko drugi. Igor je u pravu. Dogovorena praksa ove Wiki je takva da se naslovi djela (svih vrsta) pišu na originalnom jeziku, osim ako imamo potpuno usklađene prijevode na svim jezicima. Smiješno je iz naftalina izvlačiti tog Zaratustru kao jedan primjer, a s druge pak strane što s Bitkom i ništavilom? Tu ima jedno 3-4 prijevoda. Što je Faulknerovom The Sound and the Fury? Pa jebemu, tu samo hrvatska izdanja imaju 2 različita prijevoda. Sad su i Vrli novi svijet počeli drugačije prevoditi. To je samo nekoliko primjera (da ne govorim o onoj vječnoj debati jesu li Ratovi zvijezda ili Zvjezdani ratovi), tako da molit ću lijepo da se ne ispaljuju nikakve lične frustracije i da se ne napada ljude zbog provođenja politike koja je dogovorena prije njegova dolaska i koja, u širem kontekstu, ima smisla. E sada, ako se ovo nije doista odnosilo na mene, ja se ispričavam, ali sve ove riječi prebaci u treće lice i nek' ovo bude moja obrana u korist te osobe na koju se odnosilo. Rekao bih potpuno isto.
Što se tiče osobnih imena, za to pravilo jesam zaslužan, odnosno ja sam primarno predlagao pravilo da se imena pišu prema pravilima zemlje iz koje osoba dolazi. Zašto? Pobogu, upravo zato što to pravilo ne preferira nijedan domaći standard već je apsolutno neutralno. Ni hrvatska pravila ne nalažu potpuno prenošenje imena, već određenu adaptaciju, dok srpska pravila nalažu potpuno fonetsko pisanje. I sada, da ne bismo forsirali ni jedno ni drugo, koristimo jedino ispravno, a to je - piši kako se treba pisati. Za nelatinične jezike se koriste ili službena pravila transkripcije zemalja iz koje osoba dolazi, ili neutralna, općeusvojena lingvistička pravila o transkripciji, opet sukladno jezičnoj tradiciji zemlje u pitanju (zato grčka imena pišemo fonetski, jer su ona do "nas" stigla preko srpskog i ruskog jezika, isto tako i armenska, primjerice, dok japanska i korejska pišemo prema službenim transkripcijskim pravilima tih zemalja, odnosno za japanski se ne koristi fonetski standard jer nam je došao sa Zapada).
Ovo je valjda već milijunti put da ovo isto pišem i ponavljam opet - ovo je trenutno najbolja solucija koju imamo. Ukoliko je itko spreman napraviti drugačiju jezičnu politiku koja neće dovesti do toga da će s jedne strane biti Akira Kurosawa, a s druge strane Kacušika Hokusaj u istoj kategoriji, što je po pitanju standardizacije kojoj težimo već par godina nedopustivo, ja sam prvi spreman odustati od aktualne politike. Ali onda se mora odgovoriti na sva ona pitanja koja sam ranije postavljao, a tu spadaju, primjerice, koje varijante prijevoda koristiti (srpsku? Hrvatsku? Iz SFRJ? Super, što s knjigama izdanima nakon 90-ih? Što kad te knjige imaju 2-3 hrvatska prijevoda i 2-3 srpska prijevoda? Koji odabrati?), koji standard kod imena favorizirati i zašto (ako koristimo hrvatsku varijantu s adaptacijama, zašto tu? Ako koristimo srpsku varijantu, olitiga fonetsku, zašto tu?) i tako dalje. Cilj je standardizacija naslova; sam tekst nitko nije dirao niti će ikad dirati dok je ovakva politika na snazi, a naslovi se, radi kredibiliteta projekta u cjelini, moraju standardizirati, a ne biti kaotični jer to zbunjuje ljude. Ponavljam, ako netko ima kvalitetan, sistemski prijedlog reforme koji je bolji od ovoga i zadovoljava sve uključene strane te odgovara na sva sporna pitanja, ja sam apsolutno za. Problem je što od svih dežurnih kritičara, svih ovih godina, nikada nisam dobio takav prijedlog... --E.A.Poe 12:46, 12 januar 2021 (CET)
P.S. Jedino gdje smatram da bi doista trebalo napraviti intervenciju, jer se aktualni model nije pokazao baš najboljim, jesu imena vladara (ne zalažem se ni tu za fonetizaciju, jer i tu će biti kaos - hoće li biti Luj ili Ludovik ili Đuro ili Džordž ili Juraj ili tako dalje), ali nedavni primjer Kazimira III. pokazao je da i ovaj aktualni model "[Ime] [Broj] od [Zemlje]" ima nedostataka. Međutim, Igor Windsor se ljubazno ponudio da će razraditi novi prijedlog ove godine pa čekamo nestrpljivo :P --E.A.Poe 12:49, 12 januar 2021 (CET)

Pronalaženje dezinformacija na hrvatskoj wiki[uredi izvor]

Wikimedija fondacija je objavila konkurs za plaćeni posao koji se sastoji u pronalaženju dezinformacija na hrvatskoj Wikipediji, ako sam dobro razumeo: https://boards.greenhouse.io/wikimedia/jobs/2566064 Kontam da ovde ima ljudi koji mogu pomoći. --Mladifilozof (razgovor) 11:38, 12 januar 2021 (CET)

O tome već pišu i hrvatski mediji. --OC Ripper (razgovor) 12:49, 13 januar 2021 (CET)

Ko je dobro informiran o stanju WikiProjekata?[uredi izvor]

Poceo sam prenosom teksta sa HR https://sh.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:WikiProjekt ali realno neznam koji su projekti aktivni unutar zadnjih godinu dana a koji ne. Moze neko pomoci? Zblace (razgovor) 13:51, 27 januar 2021 (CET)

Moving Wikimania 2021 to a Virtual Event[uredi izvor]

Wikimania's logo.

Pozdrav. Apologies if you are not reading this message in your native language. Molimo Vas, pomozite prevođenju na Vaš jezik. Hvala vam!

Wikimania will be a virtual event this year, and hosted by a wide group of community members. Whenever the next in-person large gathering is possible again, the ESEAP Core Organizing Team will be in charge of it. Stay tuned for more information about how you can get involved in the planning process and other aspects of the event. Please read the longer version of this announcement on wikimedia-l.

ESEAP Core Organizing Team, Wikimania Steering Committee, Wikimedia Foundation Events Team, 16:16, 27 januar 2021 (CET)