Wikipedija:Pijaca/Arhiva 6

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Vinčansko pismo?

Pogledajte istoriju za [1]. Skorije izmene nisu odgovarale standardima Wikipedije. Sadržale su reklamu i neproverene tvrdnje bez citata. Ispravio. Bilo bi dobro da neko motri na ovaj topic da se spamovanje ne bi nastavilo.


Checkuseri

Kako ova Wikipedija raste i približava se broju od 20.000 članaka, ne bi bilo loše da imamo jednog checkusera, jer bi broj čarapa na ovoj Wikipediji mogao porasti. Smatram di bismo trebali imati jednog (ili dva) checkusera da bi nam bilo lakše otkriti očite čarape. Ne želim da ova Wikipedija bude kao i hrvatska, srpska ili slovenska, želim samo da lakše otkrivamo čarape. Molim ostale da se izjasne o ovm prijedlogu.--Vatrena ptica 21:47, 6 avgust-коловоз 2008 (CEST)

Za: Alekol (a šta je to čarapa?)

Protiv:

Manual for new and small Wikipedias

Hello, at Meta there are pages created to help new and small Wikipedias: Manual and Wikipedia and help pages. You are welcome to have a look and comment. Kind regards --Ziko 01:09, 16 avgust-коловоз 2008 (CEST)

Da li ste znali?

Mislim da bi bilo dobro da se na Wikipediji napravi rubrika pod nazivom Da li ste znali?, koja bi bila dostupna posjetiocima na glavnoj strani Wikipedije. Njen sadržaj bi se npr. mijenjao svake sedmice, i svaki član bi imao mogućnost da utiče na njega. --Broj 1 19:27, 28 avgust-коловоз 2008 (CEST)

Mislim da je to dobra ideja. --OC Ripper 09:43, 30 avgust-коловоз 2008 (CEST)


"Tell us about your Wikipedia" na Meti

Na Meti se pojavila anketa s nazivom "Recite nam nešto o svojoj Wikipediji" (Tell us about your Wikipedia). Ako netko ima prijedlog za odgovoriti (i zna engleski), ovdje se nalazi upitnik, pa se o mogućim odgovorima može ovdje na Pijaci razgovarati. --OC Ripper 09:46, 30 avgust-коловоз 2008 (CEST)

mogu vam ja riješit šta treba za engleski, a odgovore šta se dogovorite Lavoslav 20:35, 30 rujan-септембар 2008 (CEST)

Nema problema. --OC Ripper 08:33, 1 oktobar-листопад 2008 (CEST)

Greška u naslovu strana

U naslovu svih strana stoji Wikipedija, slobodna enciklopedija (latinicom) a onda - Vikipedija, slobodna enSiklopedija (ćirilicom).

Pozdrav, Dule

Ispravljeno, hvala. --OC Ripper 15:27, 30 avgust-коловоз 2008 (CEST)

Izgleda da nije baš. Na unutrašnjim stranama jeste, npr. na ovoj na kojoj sada unosim ovo. Međutim, na naslovnoj (sh.wikipedia.org) je i dalje po starom, ensiklopedija

Dule

Mislim da je stvar u cacheu. Probaj se registrirati kao korisnik, pa neće biti tih problema. --OC Ripper 20:10, 30 avgust-коловоз 2008 (CEST)

Kopiranje sa hr-bs-sr vikipedije na srpskohrvatsku?

Evo mene nakon 4 godina ponovo:) Zanima me da li se smeju kopirati tekstovi sa hrvatske, bosanske i srpske vikipedije na srpskohrvatsku? Ja imam i svoje članke na srpskoj, pa ne znam da li mogu da iskopiram na ovu? Osim toga, nije mi jasno zašto je moj članak o bendu Discharge promenjen, tako da sad stoji samo jedna ili dve rečenice, a moj tekst je izbrisan a bio je čitav tekst o ovom bendu? Ja mislim da je moj tekst trebao da se doradi, a ne da se izbriše. Pogledaj, pa javi. Zanima me takodje zašto kad kliknem na "prilozi" izadje mi par linkova a kad kliknem na tu stranicu pa i na njenu istoriju, nigde nema da je rebelmouse napisao nešto. A ja se nakon 4 godina ne sećam šta sam napisao, ali vidim da se radi o člancima vezanima za anarhizam, dakle, verovatno sam nešto pisao o tome pre 4 godine... Pozdrav --RebelMouse 20:53, 6 rujan-септембар 2008 (CEST)

Kopiranje je sasvim uobičajena stvar među sve četiri gore navedene Wikipedije. Što se članka o Dischargeu tiče, on je - ako ne želiš kopati po historiji članka - dostupan ovdje. --OC Ripper 21:08, 6 rujan-септембар 2008 (CEST)

Pa jel mogu ja onda kopirati sa hrvatske vikipedije, pogotovu članke o hrvatskoj (normalno promjenim debilne riječi poput šport i griješka u sport i greška), te članke o knjigama i filmovima? Lavoslav 20:39, 30 rujan-септембар 2008 (CEST)

Naravno. --OC Ripper 08:34, 1 oktobar-листопад 2008 (CEST)

Nije mu ovdje mjesto ali moram primjetiti da piše rujan-септембар i oktobar-листопад. To je pomalo kontradiktorno, valjda bi trebalo biti listopad-октобар, odnosno pisati isto, a ne dva različita naziva jer nema nigdje da jedan jezik ima dva naziva za mjesece :)Lavoslav 19:43, 2 oktobar-листопад 2008 (CEST)

Ne, ovde su sve kombinacije moguće, u tome je fora.

Wikimedia

Nije mi najjasnije kako da omogucim da slika sa prevedenog ili prenesnog clanka bude na sh clanku. Hvala! Pozdrav i podrska!

RacoYes 14:45, 29 rujan-септембар 2008 (CEST)

Za formatiranje slika instrukcije postoje na Wikipedia:Kurs/Tečaj (Slike). Uglavnom je prilično jednostavno - "image:" umjesto "slika:", "thumb" umjesto "mini"; "right" umjesto "desno"; "center" umjesto "center"; "left" umjesto "levo" (na sr wiki) i "lijevo" (na bs wiki) i "100 px" umjesto "100 p" za veličinu slike. --OC Ripper 17:13, 29 rujan-септембар 2008 (CEST)


Idemo još

  • Pretopstavljam da se sekcija Poslovi formira od strane nekoga ko ima uvid u konstrukciju Wikipedije i vodi računa o njenom smislenom razvoju. Pozivam na ažuriranje iste sekcije jer su stari zadaci ispunjeni.
  • Prvi među ex-YU Wikipedijama imamo članak o Ibadi Islamu
  • Idemo na 20000 članaka do kraja godine


RacoYes 14:27, 30 rujan-септембар 2008 (CEST)

Collapsible tables - Firefox/sh

Pozdrav! Imam problem u vezi sa collapsible tables na sh.wikipediji. Naime, na mom browseru (koristim Firefox) c. tabele ne funkcionišu kako valja. Zapravo, ne funkcionišu uopšte. Opcije "pokaži/sakrij" se ne prikazuju, pa su tabele ili konstantno otvorene ili mi se prikazuju samo headeri. Celu stvar mom potpuno laičkom umu komplikuje to da, kada testiram te iste tabele na drugim wikipedijama, one se ponašaju "normalno" - rade... Takođe, na moje još veće iznenađenje, kada otvorim stranice sa collapsible tables na sh.wikipediji u Internet Exploreru, tabele su opet funkcionalne. Dakle, problem je jedino u slučaju kada sam na sh.wikipediji koristeći Firefox. Pretpostavljam da postoji neko jednostavno rešenje, koje ja, prosto, ne znam ili mi nekako izmiče, pa ako neko zna (ili nagađa, sumnja, pretpostavlja...) u čemu je, zapravo, problem i kako se može rešiti, neka, pls, napiše.

Unapred mnogo hvala! --Id 15:04, 17 oktobar-листопад 2008 (CEST)

Isti problem imam s {{Anarhizam}}. Mislim da bi se za rješenje problema valjalo petljati sa sistemskim porukama. Malo ću eksperimentirati s time kada uhvatim vremena. --OC Ripper 20:05, 18 oktobar-листопад 2008 (CEST)

Ispravljanje teksta u naslovu članka?

Molim za pomoć: kako da ispravim grešku u glavnom naslovu članka? Hvala unapred.--Nadimak 08:51, 7 studeni-новембар 2008 (CET)

Koristi link s nazivom "pomjeri/помери". --OC Ripper 13:16, 7 studeni-новембар 2008 (CET)

Ova Vikipedija - Beskorisna!

Koji će nam ova vikipedija kada postoje odvojene srpske i hrvatske vikipedije?

Ako ima članaka kojih nema na tim Wikipedijama (a ima ih, ili su već i preneti), ili ako na jednom mestu treba sabrati podatke, onda sh Wiki ima smisla. 22:03, 28 siječanj-јануар 2009 (CET)

informacija

Da li je učešće u Vikipediji, tj. unošenje teksta besplatno, odnosno da li auto plaća za plasiranje svog teksta?

Odgovor na to pitanje se nalazi ovdje. --OC Ripper 23:49, 30 studeni-новембар 2008 (CET)

Nova glavna

Sadašnja glavna stranica je sumorna, pa evo mog predloga User:BokicaK/Glavna. Znam da jos nesto treba pritegnuti, ali to mu dodje to. Inace je sa poljske vikipedije. --BokicaK 20:02, 1 decembar-просинац 2008 (CET)

Meni je skroz OK. --OC Ripper 10:17, 2 decembar-просинац 2008 (CET)

Više od 5000 traženih kategorija

Više od 5000 traženih kategorija.

Ovakav kaos ne postoji nigdje drugdje. Čestitam. --78.3.101.2 12:39, 16 siječanj-јануар 2009 (CET)

dobrodošlica...

...hteo bih da se zahvalim na dobrodošlici. Budite dobro , Pozdrav

"Zadnji put" ili "Poslednji put"? + Captcha

U dnu svake stranice piše da je "zadnji put izmijenjena". Ne znam pravopis srpskohrvatskog, ali na srpskom je ispravno "poslednji put" :)

Ako nešto može biti "prednje", samo tada može biti i "zadnje". Isto za "prvi" i "poslednji". Elem, dok ovo pišem, shvatio sam da se "zadnji" piše isto i na hrvatskom i na srpskom, dok bi "poslednji" na hrvatskom bilo "poslijednji" - možda je to ponukalo "prevodioca" da svesno pogreši :)

Eto, toliko od mene...

sm4rk0 --213.244.198.170 02:24, 25 februar-вељача 2009 (CET)

P.S. Sad videh i da "Captcha" koja se javlja neprijavljenim korisnicim pri izmeni nije prevedena... P.P.S. ...kao ni "summary preview"

Na stranu pravopis, ali mogao bih se zakleti da se i na srpskom kaže "zadnji put", u svakodnevnom govoru barem. To je valjda jedna od onih lepota srpsko-hrvatskih jezičkih razlika. Kao npr. ono, kad stručnjaci s obe strane tvrde da se kaže "veoma" a da je "vrlo" srpska odn. hrvatska reč. Ili u Hrvatskoj se u jednom trenutku tvrdilo da je "mrko" srpska reč i da treba "smeđe", a ja lično sam bio ubeđen da je "mrko" hrvatski. 22:52, 21 april-травањ 2009 (CEST)

Zadnji = posl(j)ednji

"zadnji u značenju poslednji nije pogrešno: nastalo je normalnim proširenjem prostornog značenja (ono što je zadnje u nekom redu istovremeno je i poslednje pri brojanju). Kako je pokazao M. Stevanović, takva upotreba prideva zadnji sreće se kod mnoštva dobrih pisaca, počev od Vuka i Daničića pa do naših savremenika." (Ivan Klajn: "Kako se kaže : rečnik jezičkih nadoumica", Beograd, 1981, str. 140). Usput, ijekavski (i srpskom i hrvatskom ijekavicom) kaže se posljednji, a ne poslijednji. --Belirac 23:15, 21 april-травањ 2009 (CEST)

Izgled

Wikipedija na sh. jeziku mi izgleda smešno, pa radije idem na sr. vikipediju. Zašto se ne stavi ona dva dugmeta: ћирилица i latinica, kao na sr. wikipediji? ali i dugmići:ekavica i ijekavica(nema na sr.wiki).

O pitanju ispisa na ćirilici se duže vremena raspravlja. Ja smatram kako - barem dok se netko ne potrudi - kao alternativna opcija zasad mogu proći ćirilične verzije članaka, odnosno korištenje eksternih konvertera nalik na neke navedene na ovoj stranici. Što se ijekavice i ekavice tiče, to bi, barem zasad, još više kompliciralo stvari. --OC Ripper 13:51, 28 ožujak-март 2009 (CET)
Sad sam pogledao gomilu slučajnih strana i ni slovo ćirilice nisam nigde video. Jedino u osnovnom kodu stranice (Википедија, Пијаца, одјава...) još postoji ćirilica. Štaviše, sad sam prekopirao stranicu jednu sa srpske vikipedije i neko ju je transkribovao u latinicu. Da li je ovo onda zvanična odluka ove viki-zajednice, da je sh. na latinici?

I gde bi mogao vidjeti koliko urednika tu uopšte ima?--Mátyás 10:28, 5 maj 2009 (CEST)

Ne postoji nikakva službena preferenca u odnosu na dva pisma. Međutim, iz čisto tehničkih razloga se preferira korištenje latinice za imenske prostore, šablone, kategorije i sl. Također bi bilo zgodno praviti latinične verzije ćiriličnih članaka (primjer Вук Стефановић Караџић) i obrnuto ukoliko za to netko ima volje. Mislim da bi se isti tretman mogao koristiti za članak Mađarska abeceda (pretpostavljam da je o njemu riječ). --OC Ripper 10:44, 5 maj 2009 (CEST)
Inače, spisak korisnika je ovdje.
OC Ripper, nisam znao da latinični nazivi zaslužuju prvenstvo, da li moram tada preusmeriti Андонис Самарас ka Andonis Samaras? Bogorm 13:27, 5 maj 2009 (CEST)
Nije potrebno. Bitno je samo da su "magične riječi" i imenski prostori u članku napisani latinicom. Sve ostalo može biti na ćirilici. --OC Ripper 09:53, 6 maj 2009 (CEST)

Global bots

Hello there, I've posted a proposal to implement the Global bot policy a week ago, but there are still no responses from local users. For more information, please see Wikipedia:Botovi#Bot policy. Best regards, --Mercy 17:39, 12 april-травањ 2009 (CEST)

Jezik

Tko uređuje na ovom jeziku? Žalite li za Jugoslavijom i drugom Titom?


Promjena interfejsa - novi imenski prostori

Na ovoj Wikipediji je djelomično lokaliziran interfejs. Tako će dosadašnji imenski prostor "User:" biti "Korisnik:". Dosadašnji imenski prostor "Category:" će biti "Kategorija:". Dosadašnji imenski prostor "File:" će biti "Datoteka:", a dosadašnji imenski prostor "Template:" će biti "Šablon:". --OC Ripper 13:40, 15 jun-липањ 2009 (CEST)

Infokvir za bolesti

Kako da napravim infokvir za bolesti, kao na hr.wikipediji? Maria Sieglinda von Nudeldorf 16:03, 17 jun-липањ 2009 (CEST)

Koristi "Šablon:Infokvir bolest (HR)" ako prenosiš s hr.wiki, odnosno "Šablon:Bolest (SR)" ako se prenosi sa sr.wiki. Kasnije bi se mogla napraviti standardna "Šablon:Infokvir bolest". --OC Ripper 17:35, 17 jun-липањ 2009 (CEST)
Postoji i Šablon:Infobox Bolest. Mozda može da posluži.
-Id 07:11, 18 jun-липањ 2009 (CEST)

Novi list

U sutrašnjem "Novom listu" izaći će duplerica o Wikipediji. Maria Sieglinda von Nudeldorf 23:01, 3 srpanj-јул 2009 (CEST)

Ovdje je link, iako dostupan jedino pretplatnicima. --OC Ripper 12:09, 6 srpanj-јул 2009 (CEST)
"Najluđe je to što uz hrvatsku, srpsku i bosansku postoji još i srpskohrvatska wikipedija koja kopira kvalitetne članke s preostale tri wikipedije i proširuje tematske cjeline prijevodima s engleske, dok se osjetljive teme koje se tiču bliske povijesti zaobilaze. Srpskohrvatska wikipedija je i najležernija u pogledu jezika i pisma, pa dopušta da se piše bilo kojim od tri jezika (sr/ hr/ bs) i dva pisma, iako preferira latinicu. Dok srpska wikipedija neugodno forsira ćirilicu, a hrvatska pati od jezičnoga čistunstva. Ipak, neporeciva je i vrijedna činjenica da na sr/hr/bs/sh wikipedijama zajedno rade Srbi i Hrvati, muslimani i kršćani, Albanci i Bošnjaci. U širim razmjerima, nitko razuman neće zanemariti osobitu vrstu globalizacije."
To je početak spomenutog članka. Volio bih pročitati i ostatak i saznati ko ga je napisao. Ima li ga ko iskopiranog? --Belirac 21:35, 21 studeni-новембар 2009 (CET)
Moj najbolji savjet po ovom pitanju je da pogledaš kafić na hrvatskoj wikipediji od početka srpnja-јулa jer se tamo mnogo više govorilo o tome (možda je i cijeli tekst, a znam da je postojao i link za njega)--Rjecina2 21:53, 21 studeni-новембар 2009 (CET)

Pošalji mi svoju e-mail adresu, ja imam cijeli tekst. Maria Sieglinda von Nudeldorf 22:31, 21 studeni-новембар 2009 (CET)

Korisnički okvirići

Obavještavam korisnike da sam napravila korisničke okviriće. I vi ih možete praviti, uređivati i stavljati na svoje korisničke stranice. Okviriće i kako ih napraviti možete naći ovdje. Ako vam nešto u vezi sa okvirićima nije jasno, pitajte me.--CucakMali 18:27, 26 srpanj-јул 2009 (CEST)

Racibórz

Hi. Can somebody write an (at least ;] ) short stub about my city (Racibórz) on your Wikipedia? Many thanks for anyone who could do that :) Olos88 09:43, 27 srpanj-јул 2009 (CEST)

We wrote article about your city on request. I think the article is ok.--Vatrena ptica 16:43, 30 avgust-коловоз 2009 (CEST)
  • Predložio: Id 00:12, 2 avgust-коловоз 2009 (CEST)
  • Komentar predlagatelja: Predlog otvaranja LGBT portala je samo logičan naredni korak u razvoju ove teme na sh wikipediji. Čini mi se da postoji već dovoljan broj članaka kako bi se pokrilo ovo područje funkcionišućim portalom. Takođe, verujem da postoji dovoljan broj saradnika (kako god mali)da isprati dinamiku stvaranja i održavanja članaka vezanih za LGBT teme, odnosno ažuriranje portala. Dinamika postavljanja izabranih članaka i slika bila bi ista kao i na naslovnoj stranici sh wikipedije. Ostali sadržaji bi se ažurirali po sopsvenoj dinamici (npr. vesti bi se ažurirale kada ih ima (logično)).

Što se samog izgleda portala tiče, predlog je dat ovde. Izgled je prilično tradicionalan sa izborom roze podloge i duginih boja za kutijice. Ukoliko bi se odobrilo otvaranje portala, došlo bi do nekih izmena u izgledu (posebno kod zaglavlja, koje je na brzinu "skrpljeno" za ovu priliku, a slike su postavljene tek da bi se pokazalo da će ih tu biti). Takođe, ovo što je sada postavljeno jeste samo kostur (kako tumačim da je zahtevano u pravilima - ukoliko je potrebno da dam konačnu verziju, recite), pa je i sadržaj koji se tu sada nalazi, postavljen samo u svrhu davanja primera. Neke funkcije, kao što su linkovi za sporedne stranice portala, liknovi za stranice za uređivanje i sl., sada ne rade. Ukoliko ima nekih grešaka u formatiranju stranice, koje su mi sada promakle, biće ispravljene do postavljanja portala.


Komentari, kritike, sugestije, pitanja... su veoma dobrodošli! -- Id 00:12, 2 avgust-коловоз 2009 (CEST)

Glasanje Ne znam kako se glasa, ali ja sam za, i pokušat ću animirati neke ljude koji su pisali o LGBT na hr.wiki. Maria Sieglinda von Nudeldorf 00:47, 2 avgust-коловоз 2009 (CEST)

  • Okrugao zeleni znak s plusom Za Očekivao sam da bi ovo mogao biti portal pokrenut na sh.Wikipediji. --OC Ripper 12:06, 2 avgust-коловоз 2009 (CEST)
  • Okrugao zeleni znak s plusom Za Maria Sieglinda von Nudeldorf 13:43, 2 avgust-коловоз 2009 (CEST)
  • Okrugao zeleni znak s plusom Za --Ivan Štambuk 17:30, 4 avgust-коловоз 2009 (CEST)

Da zaključim da je predlog o postavljanju LGBT portala dobio podršku. Zahvaljujem se onima koji su glasali.

Međutim, moram da postavim dodatno pitanje. Kada pokušavam da pripremim stranicu Portal:LGBT, izlazi mi obična stranica članka, a ne posebna stranica portala. To onemogućava neke opcije, kao npr. transkluziju stranica. Da li je potrebno da se urade neka dodatna podešavanja na sh.wiki da bi stranice portala proradile? Alternativno rešenje je da se portal postavi na stranici Wikipedia:Portal:LGBT ili, elegantije, Wikipedia:LGBT portal. Takvo rešenje bi moglo biti i privremeno, mada nema potrebe za žurbom ukoliko se problem sa portalima može brzo srediti. Dakle, šta činiti? Čekati ili postaviti? -- Id 22:52, 14 avgust-коловоз 2009 (CEST)

25000 članaka

Čestitam zajednici na dosezanju ove znamenite brojke. Prije svega OC Ripperu bez čijeg bi predanog mara i samoprijegora ovaj projekt odavna uvenuo. --Ivan Štambuk 15:04, 20 rujan-септембар 2009 (CEST)

Када је тачно (односно који дан) добијен 25.000 чланак? --93.87.169.125 15:44, 20 rujan-септембар 2009 (CEST)
Jučer, 20.9.2009.

Small request

Hello! I am a Polish wikipedian and I would like to ask you for writing a new article about former Polish President who won the Nobel Peace Prize in 1983 – Lech Wałęsa. I have looked for his article in your Wikipedia but without success. Polish Wikipedians will be grateful for your help. Thank you so much in advance! PS article in English you can find here. Best wishes from Poland, Patrol110 22:10, 21 rujan-септембар 2009 (CEST)

Done. --OC Ripper 09:41, 22 rujan-септембар 2009 (CEST)

The LocalisationUpdate extension has gone live

The LocalisationUpdate extension is now enabled for all Wikimedia projects. From now on new localisations that become available in SVN will become available to your project within 24 hours. Your localisations get into SVN from translatewiki.net typically within a day and at worst in two days. This is a huge improvement from the old practice where the localisations became available with new software. This could take weeks, even months.

The localisations done by our community at translatewiki.net are committed to SVN typically every day. When the system messages in English are the same as the local messages, they will now be inserted in a file and are available for use in all our projects in a timely manner

What this means for you

Local messages have an impact on the performance of our system. It is best when messages are as much as possible part of the system messages. In order to remove unnecessary duplication, all the messages that have a local localisation and are exactly the same as the system message will be removed. What we ask you to do is to compare and proof read the messages in translatewiki.net and the local messages. You can then either remove local messages when the translatewiki.net message is to be preferred or, you can update the message at translatewiki.net.

Messages that are specific to your project will have to stay as they are. You do want to check if the format and the variables of the message are still the same.

Why localise at translatewiki.net

When you localise at translatewiki.net, your messages will be used in all Wikimedia projects and eventually in all MediaWiki based projects. This is how we provide the standard support for your language. When messages change, at translatewiki.net you will be prompted to revisit your translations. Localising is more efficient because we have innovated the process to make you more efficient; there is text explaining about messages and we have applied AJAX technology to reduce the number of clicks you have to make.

Translatewiki.net update

  • Currently 50.06% of the MediaWiki messages and 0.26% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising and proof reading at translatewiki.net. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 18:06, 30 rujan-септембар 2009 (CEST)
  • Currently 50.85% of the MediaWiki messages and 0.25% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising and proof reading at translatewiki.net. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 16:13, 1 studeni-новембар 2009 (CET)
  • Currently 57.49% of the MediaWiki messages and 0.26% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising and proof reading at translatewiki.net. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 13:59, 14 decembar-просинац 2009 (CET)
  • Currently 57.21% of the MediaWiki messages and 0.26% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising and proof reading at translatewiki.net. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 16:48, 18 siječanj-јануар 2010 (CET)

How can we improve the usability for your language

We expect that with the implementation of LocalisationUpdate the usability of MediaWiki for your language will improve. We are now ready to look at other aspects of usability for your language as well. There are two questions we would like you to answer: Are there issues with the new functionality of the Usability Initiative Does MediaWiki support your language properly

The best way to answer the first question is to visit the translatewiki.net. Change the language to your language, select the “vector” skin and add the advanced tool bar in in the preferences and check out the new functionality. And make some changes in your user page. When there is a need to improve on the localisation, please make the necessary changess . It should update your localisation straight away. We would like you to report each issue individually at http://meta.wikimedia.org/wiki/Usability_issues.

When there are problems with the support of MediaWiki for your language, we really want to know about this. It is best to report each issue separately. In this way there will be no large mass of issues to resolve but we can address each issue on its own. Consider issues with the display of characters, the presentation of your script, the position of the side bar, the combination of text with other languages, scripts. It is best to try this in an environment like the prototype wiki as it provides you with a clean, basic and up to date environment. The prototype wiki is available for five languages but you can select any of them, change the preferences to your language and test out MediaWiki for your language.

We would like you to report each issue individually at http://meta.wikimedia.org/wiki/Language_issues. The issues you raise will all be assessed. It is important to keep each issue separate, because this will make it easier to understand the issues and find solutions.

PS This text has been approved by Naoko, Brion and Siebrand. Thanks, GerardM 18:06, 30 rujan-септембар 2009 (CEST)

Još administratora

Trebalo bi izabrati još administratora. --BokicaK 10:14, 7 oktobar-листопад 2009 (CEST)

Kolabirajuće tablice u Firefoxu

Nakon što sam izmijenio interfejs, problem se čini riješen. Ako ima ikakvih neželjenih nuz-efekata, samo javite. --OC Ripper 21:23, 14 oktobar-листопад 2009 (CEST)

software

Je li moguće koristiti ovde sličan software kao na srpskoj viki, koji bi omogućio korišćenje oba naša pisma? --Mladifilozof 04:02, 4 studeni-новембар 2009 (CET)

Неки IP jе на мети створио оваj чланак да би корисници овде могли описати Википедиjу. Садржа питања о Википедиjи. Bogorm 12:28, 12 studeni-новембар 2009 (CET)

Pismo i interfejs - Писмо и интерфејс

1. Da li možna u ovu Wikipediju pisati slavicom? - Да ли можна у ову Википедију писати славицом? (pro slavicu - про славицу: u ru-wiki, u en-wiki)

I suppose it is easier for you to communicate in English. We don't use slavica, but abeceda [2] or azbuka [3].

2. Zbog čega latinicom je napisano rasprava, a ćirilicom - разговор (razgovor), latinicom historija, a ćirilicom повест (povest) etc.? We promote the equality of ćirilica and latinica, as well as the equality of the Croatian and the Serbian idioms. This is the reason why some Serbian idioms are sometimes written in latinica, and vice versa, some Croatian idioms and words are written in ćirilica.

3. Zbog čega spisak templatea? Da li nije u srpskohrvatskim jeziku slova u značenju ruskog шаблон? --231013-a 08:59, 13 studeni-новембар 2009 (CET)

Очень интересная статья в русской вике о славице, спасибо, что кинули ссылку. Слово повест используется преимущественно в западном стандарте языка, в Хорватии. В Сербии оно считается устаревшим в отличии от istorija. Как вы видите, и здесь есть противники применения этого письма. Честно говоря, я болгарин, но если бы кто-то предложил заменить 8 хороших кириллических букв нашего алфавита на латинские, и я бы возмутился... Вам это письмо нравится? Мне было бы интересно узнать почему. Вы можете отвечать мне либо здесь, либо на странице обсуждения. Bogorm 22:41, 14 studeni-новембар 2009 (CET)

Yes, шаблон or šablon means template. Maria Sieglinda von Nudeldorf 10:19, 13 studeni-новембар 2009 (CET)

DA LI MOGU DA SAZNAM KO JE NAPISAO NEKI CLANAK??? POTREBNO MI JE TO,VAZNO JE.

AUTORI

MOLIM VAS MOGU LI DA ZNAM KO JE AUTOR NEKOG TEKSTA POTREBNO MI JE TO,VAZNO JE.HVALA

Iznad svake stranice postoji link za "historija/повест" sa svim verzijama i svim autorima. --OC Ripper 08:34, 22 studeni-новембар 2009 (CET)

Nova 2010.

Sretna Nova, ljudi! --77.46.250.112 00:49, 1 siječanj-јануар 2010 (CET)

Sretna Nova svima, imamo 27.000 članaka. Maria Sieglinda von Nudeldorf 12:14, 1 siječanj-јануар 2010 (CET)

Sretan Bozic...

...svima koji ga sloave po julijanskom kalendaru! --WizardOfOz talk 11:57, 7 siječanj-јануар 2010 (CET)

Najpopularnije na SH wiki

Ovdje je popis najpopularnijih stranica na SH wiki--Rjecina2 21:23, 9 siječanj-јануар 2010 (CET)

Мислиш најпосећенијих. --77.46.187.192 21:52, 9 siječanj-јануар 2010 (CET)
To je kod mene isto pošto barem teoretski mi to pišemo zbog ljudi koji čitaju. Ovo nam pokazuje koji tekstovi su najposjećeniji i istovremeno što moramo poboljšati--Rjecina2 22:00, 9 siječanj-јануар 2010 (CET)
Bojim se da na toj stranici nije napravljen update. --OC Ripper 07:57, 10 siječanj-јануар 2010 (CET)

Statistike o posjećenosti ove Wikipedije

Objavljen je članak sa statistikama prema kojima je SH Wikipedija 4. wikipedija po posjećenosti u Srbiji i Crnoj Gori. --OC Ripper 11:16, 22 siječanj-јануар 2010 (CET)

BCSM

[4] Ne mogu prikriti radosnu zlobu. Maria Sieglinda von Nudeldorf 14:26, 23 siječanj-јануар 2010 (CET)

Ne mogu ništa drugo reći nego :)--Rjecina2 20:50, 24 siječanj-јануар 2010 (CET)
U slučaju govorâ u evropskom parlamentu, nema šanse da EU plaća 4 prevodioca! Što se štampanih/tiskanih stvari tiče, tu će biti teže - u Srbiji su neki alergični na latinicu, u Hrvatskoj na ekavicu, pa će se buniti ako je vide na papiru. -- Alekol 23:05, 27 siječanj-јануар 2010 (CET)

Email notification – MediaWiki:Enotif body

Sorry for writing this in English, I'm sh-0. In noticed that the system message MediaWiki:Enotif body is broken. I got an Email with the following content: "[…] Kontaktirajte editora: pošta http://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Emailuser&target=OC Ripper_RAWURL […]". Please note my proposals to change the system message: MediaWiki talk:Enotif body. That should fix the problem. Regards, --Church of emacs 11:32 17 chi 2010 (UTC)

Otvorio sam kategoriju Šabloni-svi pa molim saradnike srpskohrvatske Vikipedije da sve šablone svrstavaju u tu kategoriju, ako im se već ne da tražiti (ili otvarati) odgovarajuće kategorije. U tu kategoriju treba svrstavati i sve druge kategorije koje sadrže šablone. Kad na taj način skupimo sve šablone i njihove kategorije na jedno mjesto, valjda će se neko prihvatiti posla da tu napravi reda. --Belirac 12:29, 17 februar-вељача 2010 (CET)

Administratorima pitanje

Dragi moji administratori: Pitam vas Dali neko od vas može brisati celokupan rad koji sam uneo Naslov ,,Mesić (Vršac)" od 19.02.2010 a da mi ne pošalje bar komentar,ili razlog brisanja, ili bar potpis dotičnog Administratora. Smatram da je to vandalizam. zamolio bi da mi se bar javi i obrazloži takav postupak. Molim Administratora da vrati celokupan rad. Nema smisla da neko iz nekog kaprica briše više-časovni rad.--Šušara41 00:30, 20 februar-вељача 2010 (CET)

Provjerio sam evidenciju, članak nije izbrisan. Ovdje je historija članka prema kojoj je on živ i zdrav. Možda je problem u browseru (pregledniku) ? --OC Ripper 09:19, 20 februar-вељача 2010 (CET)

Hvala na ispravci pozdrav--Šušara41 17:39, 20 februar-вељача 2010 (CET)

crnogorski

Na Meti je neki hrvatski nacionalista CroForge započeo glasanje o crnogorskoj wikipediji. Nadgledajte njegove ustaške komentare kao naprimer Youre a Croat, if you dont suport this you are a traitor of your own kin! Glasanje se nalazi ovde i je treći nacioalistički pokušaj stvaranja posebne wikipedije. Dva pokušaja su već uklonjeni (prvi, drugi). Bogorm 13:08, 26 februar-вељача 2010 (CET)

Mogao si dodati da isti korisnik u svom zahtjevu također traži da se zatvori ova Wikipedia. Kada je zadnji put bio zahtjev za stvaranjem Wikipedije na crnogorskom jeziku, neki od ovdašnjih korisnika su se, AFAIR, izjasnili kao suzdržani, obrazloživši to načelom "live and let live" (živi i pusti živjeti). Sumnjam da će to ovaj put biti slučaj. --OC Ripper 13:24, 26 februar-вељача 2010 (CET)
BTW, ako ta inicijativa i prođe, sumnjam da će u tome neku veliku ulogu imati diplomatske vještine njenog pokretača. Isti je jutros *trajno* blokiran na Meti zbog "kontinuiranih osobnih napada". --OC Ripper 13:28, 26 februar-вељача 2010 (CET)