Vanja Radovanović

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Orologio arancio.svg Moguće je da ovaj članak ili neki njegov dio sadrži zastarjele podatke
Molimo vas da pomognete Wikipediji u ažuriranju članka, ukoliko je to moguće. Za više detalja, pogledajte stranicu za razgovor.
Vanja Radovanović
VanjaRadovanović.jpg
Podaci
Datum rođenja28. oktobra 1982.
MestoBeograd
Zanimanjemuzičar
Instrumentgitara
Aktivni period2004. - danas

Vanja Radovanović, je crnogorski kantautor, rođen u Beogradu 28. oktobra 1982. godine.

Početak karijere[uredi - уреди | uredi izvor]

Karijeru je započeo 2004. godine, kada je imao prvi javni nastup na "Music Festivalu Budva" kada je sa numerom "Dripac", sa autorskom muzikom i tekstom, dobio nagradu za najboljeg debitanta festivala. Na istom festivalu učestvuje 2005. godine sa autorskom pjesmom "Krila olovna" koja je postala veliki hit u Crnoj Gori i Srbiji. Iste godine nastupio je i na Radijskom festivlu Srbije, takođe kao kompletan autor, sa pjesmom "Izvini ne menja ljude", za koju je snimio prvi spot u karijeri. Karijeru je nastavio na takmičenju "Beovizija" 2006. godine kada se predstavio numerom "Kad me jednom za te ne bude".

Prvi singl i spotovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Nakon učešća na festivalima, krajem 2007. godine je promovisao singl "Pričaj dodirom" za koji je urađen spot u saradnji sa Zavodom za školovanje i rehabilitaciju osoba sa oštećenim sluhom iz Kotora. Krajem 2007. godine oformio bend sa kojim je imao „vatreno krštenje“ 31. decembra 2007. godine kao predgrupa „Bijelog Dugmeta“ na dočeku Nove godine u Baru.
Sredinom maja 2008. godine Muzička asocijacija Crne Gore objavila je Radovanovićev album prvijenac "Pričaj dodirom". Pošto je ovaj projekat postao jedan od najprodavanijih u Crnoj Gori, Radovanović je od kompanija T -Mobile Crna Gora i NOKIA izabran da bude promoter novog muzičkog telefona. Odmah nakon toga uslijedila je serija koncerata sa bendom na trgovima i po klubovima po Crnoj Gori na kojoj je i nastao spot za pjesmu "Takav sam i sad". 2008. godine. Godine 2009. objavljuje singl i spot za pjesmu "Ne pitaj za mene" . Krajem 2010. objavljuje promo materijal pod imenom "Bez koncepta" na kojem se nalaze tri pjesme "Milo moje", "Novi Sad" i "Rakija". U međuvremenu priprema novi materijal i ujedno piše pjesme za mnoge druge izvođače iz regiona.

U proljece 2012. godine, u Zagrebu, u saradnji sa poznatim hrvatskim producentom Denisom Mujadžićem Denikenom, pod etiketom “GORATONA” započinje snimanje novog albuma, koji karakteriše moderni gitarski zvuk i drugačiji pristup u produkciji i snimanju. U junu iste godine, sa albuma je izdvojen singl pod nazivom "Padobran", za koji je snimljen spot. Drugi singl "Svi životi moji", ujedno i naslovna pjesma sa albuma, kao i spot za istu, promovisan je u decembru 2013. godine. [1]Kraj godine je obilježio i veliki koncert održan 30. decembra ispred zidina starog grada u Budvi u okviru Novogodišnjeg programa.[2]Izlazak novog albuma se očekuje početkom 2014. godine.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]