Univerzitet u Melbourneu

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sveučilište u Melbourneu
lat. Universitas Melburnensis
Trinity college university of melbourne.jpg
Historija
Moto Postera Crescam Laude
Osnivanje 1853.
Generalno
Vrsta javno
Administracija
Kancelar Allan Myers
Akademsko osoblje 3586
Studenti
Broj studenata 38.281
Udruženja AuC
Lokacija
Sedište
  – grad

Australija Melbourne, Vic., Australija

Sveučilište u Melbourneu (eng. University of Melbourne; kolokvijalno Melbourne University ili UniMelb) je javno sveučilište u Melbourneu osnovano 1853. godine, čime je drugo najstarije sveučilište u Australiji i najstarije u saveznoj državi Victoriji. Sveučilište u Melbourneu se smatra najboljim sveučilištem u Australiji, dok se pojedini fakulteti unutar sveučilišta smatraju među najkvalitetnijima u cijelome svijetu.

Centralni kampus sveučilišta nalazi se u predgrađu Melbournea dok su ostali kampovi raspoređeni po Victoriji. Sveučilište se sastoji od ukupno 11 akademskih jedinica, a ima i bogatu suradnju s brojnim institutima. Od ukupno 15 diplomskih studija, oni prava, ekonomije i medicine uživaju izniman renome.

Sveučilište u Melbourneu nalazi se i na vrhu po broju poznatih studenata i profesora. Čak pet generalnih guvernera i četiri premijera (Alfred Deakin, Julia Gillard, Harold Holt, Robert Menzies) bili su studenti sveučilišta, na njemu je studiralo ili predavalo nekoliko nobelovaca, među kojima Elizabeth Blackburn (Fiziologija ili medicina, 2009.), Frank Macfarlane Burnet (Fiziologija ili medicina, 1960.) i John Carew Eccles (Fiziologija ili medicina, 1963.).