UNIDO

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
United Nations Industrial Development Organization
Grb

Ujedinjenih nacije – Organizacija za industrijski razvoj (United Nations Industrial Development Organization: UNIDO) – francuski / španjolski / portugalski akronim – ONUDI, je specijalizirana agencija u sustavu Ujedinjenih naroda, sa sjedištem u Beču, Austrija. Primarni cilj joj je promocija i ubrzanje razvoja industrije u zemalja u razvoju i zemalja sa ekonomijama u tranziciji, te unapređenje međunarodne industrijske suradnje. Također je član Razvojne grupe Ujedinjenih nacija.[1]

Pregled

[uredi | uredi kod]

UNIDO smatra da konkurentna i ekološki održiva industrija ima ključnu ulogu u ubrzavanju ekonomskog rasta, smanjenju siromaštva i postizanja Milenijskih razvojnih ciljeva. Organizacija stoga radi na poboljšanju kvalitete života u svijetu siromašnih, oslanjajući se na svoje u kombinaciji sa globalnim resursima i kompetencijama u naredna tri međusobno povezane tematska područja; to su:

 • Smanjenjem siromaštva putem proizvodnih aktivnosti;
 • Trgovački kapaciteti; i
 • Energija i okoliš.

Aktivnosti u ovim oblastima su strogo u skladu sa prioritetima trenutnog razvoja Ujedinjenih nacija u narednoj deceniji i srodnim multilateralnim izjavama, a ogleda se u dugoročnoj viziji izjava, poslovnih planova i okvira srednjoročnog programa UNIDO.

Kako bi se ispunili ovi ciljevi, UNIDO

 • Pomaže zemljama u razvoju u formuliranju razvoja, institucionalne, naučne i tehnološke politike i programa u oblasti industrijskog razvoja;
 • Analizira trendove, širi informacije i koordinira aktivnosti u industrijskom razvoju;
 • Djeluje kao forum za konsultacije i pregovore usmjerene na industrijalizaciju zemalja u razvoju; i
 • Pruža tehničku saradnju u zemljama u razvoju za provođenje njihovih razvojnih planova za održivu industrijalizaciju u javnom, združenom i privatnom sektoru.

UNIDO tako radi uglavnom u zemljama u razvoju, sa vladama, poslovnim udruženjima i pojedinim kompanijama. Organizacije tipa "usluga modula" su upravljanje industrijom i statistikom, ulaganjem i promocija tehnologije, industrijske konkurentnosti i trgovine, razvoja privatnog sektora, agro-industrije, održive energije i klimatskih promjena, realizacijom Montrealskog protokola, i upravljanja okolišem.

UNIDO je osnovana kao UN-ov program 1966. godine, sa sjedištem u Beču, Austrija, a specijalizirana agencija Ujedinjenih nacija postala je u 1985.

U 2004. godini, UNIDO dobija funkciju programa UNIDO ambasador dobre volje.

U 2010. godini, UNIDO je kreirao dvije nove prestižne publikacije (Making magazine i Industries for Development.[2][3]

Izvršni i generalni direktori

[uredi | uredi kod]
UNIDO Izvršni directori[4]
1967.–1974. Ibrahim Helmi Abdel-Rahman (Egipat)
1975.–1985. Abd-El Rahman Khane (Alžir)
UNIDO Generalni direktori
1985.–1992. Domingo L. Siazon Jr. (Filipini)
1993.–1997. Mauricio de Maria y Campos (Mexico)
1998.–2005. Carlos Alfredo Magariños (Argentina)
2006 – Juni 2013. Kandeh Yumkella (Siera Leone)
Juli 2013. → LI Yong (李勇) (Kina)

Povezano

[uredi | uredi kod]

Reference

[uredi | uredi kod]
 1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2011-05-11. Pristupljeno 2017-04-11. 
 2. http://www.makingitmagazine.net Making It: industrije za razvoj.
 3. UNIDO Times.
 4. History of UNIDOhttp://www.unido.org/who-we-are/history.html-History of UNIDO. United Nations Industrial Development Organization.