Stefan Lastavica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stefan Lastavica
Datum rođenja 14. septembar 1908.
Mesto rođenja Divoš
Datum smrti 10. maj 1966.
Mesto smrti Klivlend

Stefan Lastavica (Divoš, 14. septembar 1908Klivlend, 10. maj 1966) je bio episkop istočnoamerički i kanadski.

Životopis[uredi | uredi kod]

Rođen je u svešteničkoj porodici. Otac Jova je bio dugo godina sveštenik u Divošu. Osnovnu školu je završio u rodnom selu, Bogosloviju Svetog Save u Sremskim Karlovcima, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Nakon završetka Bogoslovije bio je službenik suda Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, a po rukopoloženju u čin đakona i sekretar istog suda. Za sekretara Svetog arhijerejskog sinoda izabran je 1951. godine a na ovom položaju se nije dugo zadržao. Kao jedan od najboljih poznavalaca srpskog narodnog crkvenog pojanja, postavljen je nastavnika pojanja u Bogosloviji Svetog Save u Beogradu.

Pred odlazak u Trst za paroha (1956) rukopoložen je u čin prezvitera i proizveden u čin protojereja. U Trstu se nije mogao dugo da zadrži zbog situacije koja je tada bila u ovoj crkveno-školskoj opštini, te je otišao za paroha u Vindzor (Kanada). Na ovom položaju ga je zatekao izbor, 11. maja 1963. godine za episkopa istočnoameričkog i kanadskog. Hirotonisali su ga 13. jula 1963. godine u Alikvipi braničevski episkop Hrizostom i banatski Visarion.

Odličan pevač (dramski bariton) sa ličnim stilom u pojanju i izuzetno muzikalan, počeo je da se bavi melografskim radom i rešio da izda Osmoglasnik (1951). Radeći na njemu, u predgovoru kaže: „Starao sam se da uskladim melodiski naglasak sa naglaskom srpskog jezika, ali ne po svaku cenu, pa i po cenu da se izgubi karakter glasa. Stoga ima mesta u ovom Osmoglasniku gde se za ljubav jezičkog akcenta nije mogla žrtvovati utvrđena melodiska linija.“ Osmoglasnik je objavljen episkopova života, a Praznično pojanje, u dva toma, izdala je Eparhija istočnoamerička i kanadska u redakciji prof. Vojislava Ilića (1969). Prema zapisima episkopa Stefana, prof. Ilić je za hor harmonizovao sve tri statije koje je takođe izdala istočnoamerička i kanadska eparhija.

Nekoliko meseci pred smrt preneo je sedište Eparhije istočnoameričke i kanadske iz Klertona (Pensilvanija) u Klivlend (Ohajo). Sahranjen je na srpskom pravoslavnom groblju u Alikvipi.

Prethodnik:
-
episkop istočnoamerički i kanadski
19631966.
Nasljednik:
Sava (Vuković)

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Znamenite ličnosti Srema, Sremska Mitrovica, Muzej Srema, 2003. godine