Sonny Bono

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sonny Bono
Lični podaci
Ime po rođenjuSalvatore Phillip Bono
Datum rođenja16. veljače 1935.
Detroit, Michigan, SAD
Datum smrti5. siječnja 1998. (u dobi od 62 godina
South Lake Tahoe, Kalifornija
Zanimanjepjevač, skladatelj
Muzički rad
Žanrrock
pop

Salvatore Phillip "Sonny" Bono (Detroit, Michigan, 16. veljače 1935. - South Lake Tahoe, Kalifornija, 5. siječnja 1998.), američki glazbeni producent, pjevač, glumac, i političar čija je karijera trajala tri desetljeća.

Životopis[uredi | uredi kod]

Obiteljski život[uredi | uredi kod]

Rođen je u obitelji talijanskih imigranata u Detroitu od majke Jean i oca Santa Bona,[1] Sonny je pohađao gimnaziju, ali je nije završio, već se oženio po prvi put sa Donnom Rankin, 1954. godine od koje se razveo 1964. Sa Donnom je imao kćer Christine.

Nakon toga Bono se oženio sa pjevačicom i zabavljačicom Cher, sa njom je imao kćer Chastity, rođenu 1969., nakon šest godina se ponovno razveo 1975. godine.

Poslije Cher, ponovno se oženio sa Susie Coelho, ali se je i sa njom rastao 1984. godine. Bono ne odustaje, opet se ženi 1986. godine, sa puno mlađom Mary Whitaker, sa kojom ima dvoje djece; sina Chesara (rođenog 1988) i kćer Chiannu Marie (rođenu 1991.)

Sonny je promjenio svoja vjerska uvjerenja od katolika je postao scijentolog, makar je u službenim dokumentima i nadelje ostalo da je katolik.[2]

Povijest zabavljačke karijere[uredi | uredi kod]

Bono je svoju glazbenu karijeru započeo u Specialty Records, za koju je skladao pjesme, kada je njegovu skladbu Things You Do to Me snimio Sam Cooke. Nakon toga ranih 1960-ih počeo je raditi sa legendarnim glazbenim producentom Phil Spector kao bubnjar, promotor i katica za sve (potrčko).

Jedan od njegovih prvih većih uspjeha bila je pjesma Needles and Pins. Zatim je uslijedio uspjeh sa ženom u duetu Sonny & Cher.

Za sebe i ženu Bono je napisao, aranžirao i producirao veliki broj hitova poput; I Got You Babe i The Beat Goes On, Sonny je nesebično pomagao i Cher u njezinoj solo karijeri kod snimanja hitova Bang Bang i You Better Sit Down Kids.

Bono gotovo da nije ništa snimao kao Sonny, jedini hit koji je imao bila je singl ploča Laugh At Me iz 1965. godine, druga ploča The Revolution Kind, dospjela je na svega # 70. Jedini album koji je Bono snimio kao solo izvođač bio je Inner Views iz 1967., koji je loše prošao kod publike.

Sonny je radio sa suprugom Cher sve do sredine 1970-ih, bili su uspješni tv zabavljači u vlastitoj emisiji The Sonny and Cher Show za televizijsku kuću CBS od 1971 do 1974.

Njihov posljednji zajednički nastup bio je u tv emisiji Late Night with David Letterman 13. studenog 1987. kad su otpjevali svoj veliki hit when they sang I Got You Babe[3].

Nakon raskida sa Cher, Bono je nastavio sa svojom glumačko-komičarskom karijerom koja mu je bolje išla od glazbe, nastupajući u tv serijaima Fantasy Island i The Love Boat. Glumio je i u filmovima, - lik ludog bombaša Joe Seluccia u komediji Airplane II: The Sequel te opet u komediji Laku za kosu (1988). Njegov posljednji nastup u ulozi zabavljača bio je u tv seriji Lois & Clark: Nove avanture Supermana 1993), u kojem je glumio lik majora Franka Berkowitza.

Politička karijera[uredi | uredi kod]

Bono je u politiku ušao nakon vlastitog lošeg iskustva sa lokalnom upravom u gradu Palm Springsu, Kalifornija u kojem je on htio otvoriti restoran. Nakon toga kandidirao se za gradonačelnika Palm Springsa kao kandidat republikanaca. Pobijedio je i bio gradonačelnik od 1988. - 1992.[4]

Za svojeg mandata želio je da Palm Springs bude otvoreniji za poduzetništvo i otpočeo je sa Palm Springs International Film Festivalom, koji se danas održava njemu u čast.

Bono se htio kandidirati na listi Republikanske stranke za Senat 1992. godine ali je nominaciju dobio Bruce Herschensohn. Bono je uspio na izborima 1994. izabran je kao zastupnik Kalifornije (44 izborni okrug) u Predstavnički dom SAD. Kao političar Bono je jako koristio svoj bivši status medijske zvijezde. Od političkih inicijativa ostat će upamćeno da se zalagao se za očuvanje i obnovu kalifornijskog jezera Salton Sea[5]

Pogibija[uredi | uredi kod]

5. siječnja 1998. Bono je umro od posljedica rana zadobijenih na skijanju (zabio se u drvo) na skijalištu Heavenly Ski Resort pored South Lake Tahoe, Kalifornija.[6]

Literatura[uredi | uredi kod]

Pogledajte i ovo[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Sonny Bono Biography - Yahoo! Movies
  2. Proud Mary Bono, George, August 1999
  3. "Sonny & Cher Boost Ratings". The New Mexican. Santa Fe, New Mexico. November 29, 1987, p. 35, accessed through NewspaperARCHIVE.com on March 13, 2009.
  4. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl Arhivirano 2010-11-02 na Wayback Machine-u? index=B000622
  5. „Salton Sea rescue to be named for Sonny Bono”. CNN. 1998-01-16. 
  6. Sonny Bono Is Killed in Ski Crash, Washington Post, 1998-01-07

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]