Slobodni Grad Danzig

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karta Slobodnog grada Gdanjska

Slobodni grad Danzig ili Gdanjsk (njemački: Freie Stadt Danzig, poljski: Wolne Miasto Gdańsk) bila je polu-autonomna grad-država, koja je postojala između 1920. i 1939., a sastojala se od grada Gdanjska i okolnog područja.

Slobodni grad Gdanjsk osnovan je 15. studenog 1920. u skladu s odredbama Versajskog ugovora 1919. bez plebiscita. Uključivao je grad Gdanjsk (Danzig) i preko 200 obližnjih gradova, sela i naselja.

Prema odluci Lige naroda, regija je trebala biti odvojena i od Njemačke i od ponovno uspostavljene Poljske države. Ovo područje nije bila samostalna država, već pod zaštitom Lige naroda i u obvezujućoj carinskoj uniji s Poljskom. Poljska je također imala druga posebna prava. Područje je proglašeno slobodnim gradom, kako bi se Poljskoj omogućio izlaz na more, dok se u isto vrijeme priznaje, da je populacija uglavnom njemačka.

Godine 1933., vlast je preuzela lokalna nacistička stranka i demokracija je potisnuta. Nakon njemačke invazije na Poljsku 1939., ukinut je Slobodni grad Gdanjsk i pripojen je u novu regiju Danzig-Zapadna Pruska. Slijedilo je antižidovsko raspoloženje i ubojstva.

Nakon što je sovjetska vojska osvojila Gdanjsk u prvim mjesecima 1945., veliki broj etničkih njemačkih državljana bio je protjeran. Grad je pripao Poljskoj i Poljaci su zamijenili dotadašnje njemačko stanovništvo.