Saobraćaj u Albaniji

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Republika Albanija je po svom položaju balkanska i sredozemna zemlja. Međutim, zbog brojnim prirodnim preprekama (guste močvare u primorju, visoki planinski venci u zaleđu) i dugom izolacionizmu u međunarodnim odnosima zemlja je dugo bila saobraćajno odvojena od susednih zemalja. Prestonica zemlje Tirana središnji je saobraćajni čvor u zemlji.

Železnički saobraćaj[uredi - уреди | uredi kôd]

Voz u Albaniji

Ukupna dužina železničke mreže u Albaniji je svega 447 km (2006. godine) i celokupna je stanadarne širine koloseka. U zemlji postoji svega tri železničke linije i to su Tirana - Drač, Valona - Rogozina - Drač - Skadar - granica sa Crnom Gorom i Rogozina - Elbasan - Podgradec. U zemlji ne postoji bilo koji vid gradske železnice.

Železnička veza sa susednim zemljama:

Drumski saobraćaj[uredi - уреди | uredi kôd]

Ukupna dužina puteva u Albaniji je 18.000 km (2002. godine), od toga 7.020 km u tvrdoj podlozi (beton, asfalt). Autoputevi u pravom smislu ne postoje, a putevi sa četiri trake postoje samo na prilazu Tirani. U budućnosti se predviđa izgradnja savremenih autoputeva na postojećim evropskim koridorima:

Vodeni saobraćaj[uredi - уреди | uredi kôd]

Razvijen je samo pomorski i jezerski saobraćaj. Glavne morske luke su Drač, Valona i Saranda. Najpoznatija jezerska luka je Podgradec na Ohridskom jezeru.

Gasovodi i naftovodi[uredi - уреди | uredi kôd]

Gasovod: Dužina tokova je 119 km (1996. godine).

Naftovod: Dužina tokova je 196 km (1996. godine).

Aerodrom u Tirani

Vazdušni transport[uredi - уреди | uredi kôd]

U Albaniji zvanično postoji 12 aerodroma (2002. godine), od toga četiri sa čvrstom podlogom. Među njima samo je jedan aerodrom međunarodnog karaktera, sa IATA kodom (IATA Airport Code). To je Međunarodni aerodrom "Majka Tereza" u Tirani. U budućnosti se očekuje otvaranje novih aerodroma.