Saobraćaj u Gruziji

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Saobraćaj Gruzije)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mnogi putevi u Gruziji su ispresecani mostovima i tunelima zbog planinskog reljefa zemlje
Tipičan voz u Gruziji

Gruzija je evroazijska zemlja u oblasti Kavkaza, koje ima izuzetno povoljan saobraćajno-prometni položaj. Zbog toga zemlja ima izvanredne uslove za razvoj saobraćaja, ali je on slabije razvijen zbog stalne nestabilnosti područja. Najvažniji saobraćajni pravac u zemlji je put istok-zapad, od Crnog mora do Kaspijskog jezera. Veoma izražen planinski karakter zemlje takođe znatna prepreka razvoju saobraćaja, naročito na jugu iseveru zemlje, gde se pružaju veoma visoka planinska bila.

Gruzija ima razvijen drumski, železnički, vazdušni i vodeni saobraćaj. Najveći saobraćajni čvor je glavni grad, Tbilisi.

Železnički saobraćaj[uredi - уреди | uredi kôd]

Železnička stanica u Goriju

Pogledati: državno preduzeće za železnicu - Gruzijske Železnice

Po podacima iz 1993. godine ukupna dužina železničke mreže u domenu javnog saobraćaja u Gruziji je 1.583 -{km}-. Ovo se odnosi na pruge širokog koloseka (1520 -{mm}-), osobene za zemlje bivšeg SSSRa. Ovi podaci ne uključuju industrijske i druge pomoćne pruge.

Gradska železnica razvijena je u Tbilisiju, gde postoji i metro sistem. Tbilisi i drugi veći gradovi poseduju i tramvajski prevoz.

Železnička veza sa susednim zemljama:

Godine 2005. potpisan je sporazum između Gruzije, Turske i Azerbejdžana o izgradnji zajedničke železničke linije Kars (Turska) - Tbilisi - Baku standardne širine koloseka. Gradnja ove pruge izazvala je velike političke teškoće i ogorčenost Rusije.

Drumski saobraćaj[uredi - уреди | uredi kôd]

Ukupna dužina puteva u Gruziji u 1996. godini je 20.700 -{km}-, od čega je sa čvrstom podlogom 19.354 -{km}- (najčešće u veoma lošem stanju). Pravih autoputeva nema, ali na prilazima velikim gradovima postoje bolje saobraćajnice sa 3 i 4 trake.

Najpoznatiji magistalni putevi u državi su:

Vodeni saobraćaj[uredi - уреди | uredi kôd]

Luka u Potiju

Gruzija je jedina primorska zemlja Zakavkazja sa dugim izlazom na Crno more. Zbog toga gruzijske luke imaju značaj i za zemlje u zaleđu (Jermenija, Azerbejdžan). Najvažnije primorske luke su Suhumi, Batumi i Poti. Sa druge strane, unutrašnjost države ispresecana je malim i plitkim rekama strmih korita, pa nema unutrašnjih plovnih puteva.

Gasovodi i naftovodi[uredi - уреди | uredi kôd]

Gasovod: 370 km (1992. g.)

Naftovod: 440 km (1992. g.)

Vazdušni transport[uredi - уреди | uredi kôd]

U Gruziji postoji nekoliko aviopreduzeća, od kojih je najvažnije državno preduzeće "Gruzijan Erlajns".

U zemlji postoji 28 zvanično upisanih aerodroma (2007. godine), od čega 14 sa čvrstom podlogom (pogledati: Aerodromi u Gruziji). Sa IATA kodom je ukupno 4 aerodroma:

Međunarodni aerodrom "Tbilisi" u Tbilisiju daleko je najprometniji aerodrom u Gruziji, dok su ostali aerodromi mali i povezani putem nekoliko linija samo sa prestonicom i gradovima u okruženju (Moskva, Kijev, Istanbul).