Saobraćaj u Lihtenštajnu

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Saobraćaj Lihtenštajna)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vaduc, kao veoma mala evropska prestonica, zavisi od drumskog saobraćaja

Lihtenštajn je malena država Evrope, pa je i značaj saobraćaja Lihtenštajna mali. Međutim, spram svoje veličine država ima razvijen drumski i železnički saobraćaj. Glavni saobraćajni čvor je prestonica Vaduc. Budući da se ova državica graniči Švajcarskom i Austrijom, mesni saobraćaj je blisko povezan je sa saobraćajnim mrežama datih zemalja. Ovo se naročito odnosi na Švajcarsku i najbliži veći grad Cirih.

Železnički saobraćaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Ukupna dužina železničke mreže standardnog koloseka u Lihtenštajnu je 9,5 -{km}- u vidu jedne železničke linije koja povezuje zemlju i sa Švajcarskom i Austrijom i ima četiri stanice, od kojih je najznačajnija Šaan. Na ovim stanicama se zaustavljaju samo mesni vozovi, a međunarodni, koji takođe prolaze ovom prugom, se ne zaustavaljaju. Celokupna železnica je pod upravom Austrijskih federalnih železnica.

Železnička veza sa susednim zemljama:

Drumski saobraćaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Ukupna dužina drumskih puteva u Lihtenštajnu je oko 250 -{km}-, svi sa čvrstom podlogom. Država nema autoputeve, a mesni putevi su dobro održavani. Najvažniji putni čvor u državi je Vaduc. Mesna autobuska kompanija posluje u okviru švajcarskog autobuskog uređenja.

Vodeni saobraćaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Lihtenštajn se nalazi duž doline reke Rajne.

Vazdušni saobraćaj[uredi - уреди | uredi izvor]

U Lihtenštajnu ne postoji aerodrom, već se koristi najbliži veći aerodrom u Cirihu. U mestu Balzers postoji manji helidrom.