Saobraćaj u Bugarskoj

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Saobraćaj Bugarske)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Republika Bugarska je zemlja koja se proteže kroz nekoliko važnih oblasti (Balkan, oblast Crnog Mora, Podunavlje). Saobraćajna žila-kucavica zemlje je udolina reke Marice, koja se nastavlja ka zapadu u udolinu prestonice Sofije, a na istoku se otvara ka Istanbulu i Maloj Aziji. Glavno čvorište u zemlji je prestonica, Sofija.

Bugarska ima razvijen drumski, železnički, vazdušni i vodeni saobraćaj.

Železnički saobraćaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Ukupna dužina železničke mreže u Bugarskoj je 4.294 km (2005. godine). Ovo se odnosi na pruge standardne širine koloseka.

Jedini grad sa metro sistemom je Sofija (pogledati Sofijski metro).

Železnička veza sa susednim zemljama:

Drumski saobraćaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Ukupna dužina puteva u republici Bugarskoj je 44.033 km, od čega je 99% asfaltirano. Dužina autoputeva trenutno iznosi svega 459 km, ali se u narednim godinama očekuje brza izgradnja novih deonica. Državni autoputevi nose dvoznačnu oznaku "A+broj".

Bugarski izgrađeni i predviđeni autoputevi su delovi sledećih Evropskih koridora:

Vodeni saobraćaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Bugarska je primorska i podunavska zemlja. Poznate morske luke su veliki primorski gradovi Burgas i Varna. I rečni saobraćaj je razvijen i međunarodnog je značaja. Jedini značajan plovni rečni pravac je pogranična reka Dunav, na kojoj se nalazi niz rečnih ruka: Vidin, Lom, Svištov, Ruse, Silistra. Reka Dunav je izvanredna veza zemlje sa oblašću srednje Evrope.

Gasovodi i naftovodi[uredi - уреди | uredi izvor]

Gasovod: Dužina tokova je 2.505 km (2006. godine).

Naftovod: Dužina tokova je 339 km (2006. godine).

Vazdušni transport[uredi - уреди | uredi izvor]

Glavna zgrada aerodroma u Sofiji

U Bugraskoj postoji 218 zvanično upisanih letilišta (2007. godine), ali samo je 5 od njih uvršteno na listu međunarodnih aerodroma sa IATA kodom (IATA Airport Code):

Najveći i najvažniji aerodrom u zemlji je Aerodrom Sofija. Aerodromi u Varni i Burgasu su posebno uposleni leti zbog turističke sezone.