Saobraćaj u Monaku

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Saobraćaj Monaka)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Putna karta Monaka
Jedina železnička stanica Monaka
Mnogi gradski putevi su zbog neravnog zemljišta veoma strmi i zavojiti
Marina u Monaku ukotljava najskuplje jahte na svetu

Monako je jedna od najmanjih zemalja u svetu. Sa površinom manjom države od 2 km² teško se može govoriti o postojanju aerodroma ili autoputa, ali i pored toga njegov saobraćaj je veoma razvijen spram njene veličine. Pošto je zemljište izuzetno skupo i često uveliko nagibu, saobraćaj u državi dobrim delom je preko podzemni (železnički i drumski tuneli, ogromne podzemne garaže, čak i podzemne kružne petlje). Postoji i mnogo mostova, liftova i eskalatora u javnom upotrebi (neke vrste kosih ili vertikalnih "ulica").

Saobraćaj Monaka tesno povezan sa saobraćajem u Francuskoj, koja ga okružuje sa kopna.

Železnički saobraćaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Železnička mreža u Monaku duga je 1,7 km, cela standardne širine koloseka. Zapravo, to je deonica pruge Nica - Italija sa jednom stanicom, izgrađena 1867. godine Monako nema svoje državno preduzeće, već njegovu kratku železničku mrežu održava "Državno preduzeće za francusku železnicu", poznatije po akronimu SNCF. U budućnosti se planira i izgradnja omanjeg metroa u cilju smanjenja gužvi u državi.

Železnička veza sa susednim zemljama:

Drumski saobraćaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Ukupna dužina puteva u Monaku u 1996. godini je 50 km, svi sa savremenom tvrdom podlogom. Većina puteva je strma i relativno uzana, a dobar deo puteva je podzeman, čak postoje i podzemne petlje. U državi nema autoputeva, ali se najbliži autoputevi nalaze već na nekoliko kilometara od Monaka, u njegovim prdgrađima na području Francuske.

Vodeni saobraćaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Monako je primorska zemlja i spram svoje veličine ima dug izlaz na Sredozemno more. Zbog svoje ekskluzivnosti, Monako poseduje samo marine i to dve:

U njima se mogu videti najskuplje jahte na svetu.

Gasovodi i naftovodi[uredi - уреди | uredi izvor]

Vazdušni transport[uredi - уреди | uredi izvor]

Državni helidrom

U Monako zbog malenkosti svoje teritorije nema aerodrom, ali se u te svrhe koristi Međunarodni aerodrom "Azurna Obala" u Nici, udaljen oko 25 km zapadno od države i povezan sa njom savremenim autoputem.

Monako poseduje jedan helidrom u četvrti Fontevil. Preko ovog helidroma odvija se prevoz do Aerodroma u Nici i do najbližih skijaških centara na Alpima.