Sam Neua

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sam Neua
ຊຳເໜືອ
Koordinate: 20°24′N 104°02′E / 20.400°N 104.033°E / 20.400; 104.033
Država  Laos
Provincija Houaphanh
Visina 1.200 m. n. v.
Stanovništvo (2015)
 - Grad 56.900
Vremenska zona UTC+7 (UTC)
Karta
Sam Neua na mapi Laosa
Sam Neua
Sam Neua
Sam Neua na karti Laosa

Sam Neua (lao: ຊຳເໜືອ, doslovce „sjeverna močvara”) je grad u Laosu od 56.900 stanovnika (2015). Glavni je grad sjeveroistočne provincije Houaphanh.

Geografija

[uredi | uredi kod]

Sam Neua leži u dolini koju je oblikovala rijeka Nam Sam na nadmorskoj visini od 1.200 metara. Grad je administrativni centar provincije Houaphanh.

Klima

[uredi | uredi kod]

Klima je vlažna i suptropska. Prosječna godišnja temperatura području je 18 °C, najtopliji mjesec je april sa prosječnom temperaturom od 22°C, a najhladniji je januar sa 14 °C. Prosječna godišnja količina oborina je 1.986 milimetara. Najkišovitiji mjesec je juli sa prosječno 410 mm oborine, a najsušniji je februar sa 7 mm oborine.

Stanovništvo

[uredi | uredi kod]

Etnički sastav Sam Neue čine Lao, Vijetnamci, Hmonzi, sa nešto Taj Dama, Taj Denga i Taj Lua. Francuskim govori jedna manjina kao naslijeđe francuskog kolonijalnog doba. Uči se u školama i koristi u javnim djelatnostima i u vladi.

Historija

[uredi | uredi kod]

Kada su potpisani Ženevski sporazumi (1954), dogovoreno je da je stranka Pathet Lao mogla zadržati teritorije osvojene od Laoške narodne armije. Međutim, u samneuavskom kraju su komunističke trupe posjedovale brojne teritorije, ponekad i okolna sela koja su još uvijek bila pod kontrolom Kraljevske vojske. Za praćenje prekida sukoba osnovana je Međunarodna kontrolna komisija (ICC) koja se sastojla od indijskih, kanadskih i poljskih predstavnika. Ta komisija je zasjedala u gradu Sam Neua od 1955. do 1958. godine. Francuska, dobro uspostavljena u zemlji, bila je odgovorna za logistiku komisije (transport i zalihe).

Grad je bio glavno uporište stranke Laoškog naroda za vrijeme Laoškog građanskog rata (1959-1975) i Vijetnamskog rata. Grad i okolica su služili su kao sjedište vlade komunističke partije i bili su pod kontrolom sjevernovijetnamskih trupa. Područje oko Sam Neua smatra se jednim od najteže bombardiranih područja na svijetu.

Prema nekim izvorima, u blizini Sam Neua nalazi se danas jedan tzv. kamp za preodgoj.

Prijevoz

[uredi | uredi kod]

Tri kilometra od centra grada nalazi se aerodrom sa neredovitim letovima iz Vientianea.

Znamenitosti

[uredi | uredi kod]

U Sam Neui se nalazi „Wat Pho Xai”, jedini samostan u gradu. U njemu stalno živi samo pet redovnika. Još jedna atrakcija je „Spomenik nezavisnosti”, izgrađen 1979. godine. Nalazi se na brežuljku na sjeverozapadu grada.

Poznate osobe

[uredi | uredi kod]

Galerija slika

[uredi | uredi kod]

Povezano

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]