Narodna revolucionarna partija Laosa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Narodna revolucionarna partija Laosa
ພັກປະຊາຊົນປະຕິວັດລາວ
Predsednik Čumali Sajason
Osnivač Kejson Fomvihan
Osnovana 3. marta 1955.
Sedište Vijentijan
Država  Laos
Zvanične novine «Pasaxon»
Mladi ogranak Savez narodne revolucionarne omladine Laosa
Broj članova (2011.) 191.700
Ideologija komunizam,marksizam-lenjinizam i Reformisani liberalni komunizam (prihvata privatni kapitali i privatno vlasništvo) .
Politička pozicija krajnja levica
Nacionalna skupština
113 / 115
Boje crvena

Narodna revolucionarna partija Laosa (lao. ພັກປະຊາຊົນປະຕິວັດລາວ) je marksističko-lenjinistička partija na vlasti u Laosu. Osnovana je 1955. godine.

Istorijat[uredi | uredi kod]

Laoski komunisti isprva su delovali u Indokineskoj komunističkoj partiji, koju je osnovao Ho Ši Min 1930. godine. Laoska sekcija unutar partije osnovana je 1936. godine. Februara 1951, Indokineska KP je raspuštena na svom Drugom kongresu i od nje su formirane tri partije, vaka za pojedinu indokinesku državu (Vijetnam, Laos i Kambodža). Ubrzo je osnovana oslobodilačka organizacija Patet Lao (Laoški narod), koja se borila protiv francuske kolonijalne vlasti.

Godine 1955, konačno je osnovana Narodna partija Laosa. Na Prvom kongresu prisustvovalo je 25 delegata. Partija je u trenutku svog osnivanja imala između 300 i 400 članova. Za prvog sekretara bio je izabran Kejson Fomvihan, član partije od 1946. godine.

Partija je do 1975. godine delovala tajno i sve je svoje dotadašnje aktivnosti provodila preko Patet Laa. Legalno krilo Patet Laa, Patriotski front Laosa, bio je aktvan u politici i učestvovao je u nekoliko koalicionih vlada. Partija i Patet Lao su se tokom svog ilegalnog delovanja uglavnom oslanjali na organizacione sposobnosti severnovijetnamske armije i partije.

Februara 1972. godine, Narodna partija Laosa je na svom Drugom kongresu promenila ime u Narodna revolucionarna partija Laosa. Do Drugog kongresa, partija je imala 21.000 članova.

Godine 1973, vlada Laosa sklopila je mirovni sporazum, nakon čega su predstavnici Patet Laa ušli u vladu. Godine 1975, Patet Lao je pokrenuo završnu ofanzivu u kojoj je u maju srušena monarhija i uspostavljena Demokratska Narodna Republika Laos. NRPL je po dolasku na vlast uspostavila blisku saradnju sa Vijetnamom.

Godine 1979, osnovan je Front za nacionalnu obnovu Laosa, organizacija kojom je NRPL nastojala uključiti što više stanovništva u svrhu legitimacije nove vlasti. Treći partijski kongres održan je aprila 1982. godine. Posle njega, kongresi se održavaju svakih četiri do pet godina.

Krajem 1980-ih godina, partija je usvojila ekonomske reforme po uzoru na Gorbačovljevu Perestrojku, ali ne i Glasnost. Raspadom Sovjetskog Saveza 1991, partija je napustila Vijetnam kao glavni uzor i okrenula se Kini.

Narodna revolucionarna partija Laosa se do danas pokazala kao stabilna organizacija bez ikakvih većih afera. Vođe partije podržavaju reforme u državi, a unutar partijskog Politbiroa nalazi se pripadnik svakog naroda u Laosu.

Godine 2007, 113 od 115 članova Narodne skupštine Laosa bili su članovi NRPL-a.

Struktura partije[uredi | uredi kod]

Godine 1965, partija je imala 11.000, a 1972. već 21.000 članova. Godine 1991, partija je imala 60.000 članova ili 1% stanovništva.

Centralni komitet imao je 1975. godine 21 člana, a 1991. njihov broj je povećan na 59 članova. U najuže partijsko rukovdstvo, Politbiro, članovi se biraju iz Centralnog komiteta. Politbiro je 1972. imao sedam, a 1993. godine jedanaest članova.

Najuticajnija ličnost od osnivanja partije do smrti 1992, godine bio je partijski sekretar Kajson Fomvihan. Druga najuticajnija ličnost bio je Nuak Fumsavan.

Lideri partije[uredi | uredi kod]

Povezano[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]