Rollerball (film, 1975)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rollerball
RežijaNorman Jewison
ProducentNorman Jewison
ScenarioWilliam Harrison
PredložakRollerball Murder; autor:
William Harrison
Uloge
MuzikaAndré Previn
FotografijaDouglas Slocombe
MontažaAntony Gibbs
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
25. 6. 1975 (1975-06-25)
Trajanje129 min.[1]
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo[2]
 Sjedinjene Države[3]
Jezikengleski
Bruto prihod30 mil. $[4]

Rollerball je američko-britanski science fiction film snimljen 1975. godine u režiji Normana Jewisona, koji se često navodi kao jedno od najboljih i najuticajnijih ostvarenja žanra.

Predstavlja adaptaciju novele Rollerball Murder Williama Harrisona, koji je također napisao i scenario. Radnja se odvija 2018. godine, u svijetu u kome je nekoliko multinacionalnih korporacija uspjelo preuzeti potpunu vlast od država, a gdje je masama glavna zabava izuzetno uzbudljivi i popularni, ali nasilni timski sport zvan rollerball, koga igraju korporativni timovi. Protagonist, koga tumači James Caan, je popularni igrač koji već godinama uživa status zvijezde i koji odbije sugestiju šefa matične korporacije (koga tumači John Houseman) da se povuče, a nakon čega igri namjerno mijenjaju pravila da bi je učinili nasilnijom, odnosno da bi se tokom nje Jonathana moglo trajno ukloniti.

Rollerball je na prilično jednostavan način uspio dočarati tadašnjim gledateljima blisku i uvjerljivu budućnost tako što je za interijere i eksterijere koristio lokacije u Münchenu kao što su košarkaška dvorana Rudi-Sedlmayer-Halle i BMW-ov toranj. Gledatelji su, pak, najviše pažnje obratili na impresivne akcijske scene radi kojih je angažiran veliki broj kaskadera, a zbog kojih je Rollebrall postao prvi mainstream hollywoodski film koji ih je naveo na svojoj špici.[5] Kritičarima je, pak, izuzetno u oči pao nedostatak konvencionalnog muzičkog soundtracka, odnosno korištenje Bachove klasične muzike, kojim je stvorena dojmljiva atmosfera. Zbog svog mračnog pogleda na budućnost, koji je odgovorao tadašnjem duhu vremena, Rollerball je dobio brojne pohvale, i to ne samo od poklonika žanra.

Iste je godine Roger Corman, doznavši za osnovnu premisu Rollerballa, na brzinu snimio niskobudžetni film Death Race 2000 koji se često navodi kao njegova svojevrsna parodija, odnosno mockbuster. Godine 2002. je Rollerball dobio istoimeni remake u režiji Johna McTiernana koji se, pak, smatra jednim od najgorih ostvarenja u historiji žanra.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. ROLLERBALL (AA)”. British Board of Film Classification. June 25, 1975. Pristupljeno 20. VI 2015. 
  2. „Rollerball”. ArchiveGrid. Pristupljeno 27 September 2015. 
  3. Vaughn, Stephen (2006). Freedom and Entertainment: Rating the Movies in an Age of New Media. New York, NY: Cambridge University Press. str. 55. ISBN 0521852587. 
  4. „Rollerball, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno 22. I 2012. 
  5. http://www.imdb.com/title/tt0073631/trivia

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Nagrade
Prethodi:
Soylent Green
Saturn za najbolji science fiction film
1974/75
Slijedi:
Logan's Run