Rearing Conventions

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"Rearing Conventions"
Epizoda animea Psycho-Pass
Yuji Kanehara u posjedu Makishimine diskete s naslovom "Johnny Mnemonic". Kanehara ju je koristio kako bi ubijao kolege koji su ga zlostavljali.
"Shīku no Sahō"
(飼育の作法)
Epizoda br.1x03
RežijaNaoyoshi Shiotani
Direktor animacijeToshiyuki Kôno
ProdukcijaProduction I.G
ScenarijMakoto Fukami
Gen Urobuchi
MuzikaYūgo Kanno
Uvodna pjesma"abnormalize"
Ling Tosite Sigure
Odjavna pjesma"Namae no Nai Kaibutsu"
EGOIST
Premijera26. listopada 2012.
Trajanje25 minuta
Gostujući glasovi
Kronologija epizode
← Prethodna
"Those Capable"
Sljedeća →
"Nobody Knows Your Mask"

"Rearing Conventions" (japanski: 飼育の作法 Shīku no Sahō) je treća epizoda prve sezone animea Psycho-Pass, premijerno emitirana 26. listopada 2012. u sklopu Fujijevog bloka noitaminA. Epizodu je režirao Naoyoshi Shiotani, dok je direktor animacije za ovu epizodu bio Toshiyuki Kôno. Scenaristički dvojac za ovu epizodu bili su, kao i za cijelu sezonu, Makoto Fukami i Gen Urobuchi.

Treća epizoda je bila samostalna cjelina u odnosu na prethodne, odnosno nije se direktno nadovezivala na radnju prethodnih. Radnja prati slučaj neobičnih smrti u tvornici za proizvodnju dronova koje upravitelj pripisuje slučajnoj grešci u radu dronova, međutim članovima PSB-a je cijeli slučaj sumnjiv. Epizoda je otkrila dodatne pojedinosti o funkcioniranju sustava pod Sibylom te odnos pojedinih javnih tijela, ali i neke detalje iz osobnih prošlosti likova. Također, ova je epizoda prikazala početak Akaneinog očvršćivanja, točnije njezine karakterne promjene, koja će biti jedna od glavnih tema cijelog serijala. U proširenom izdanju dodana je scena na samom početku, gdje vidimo kako je Shōgo Makishima orkestirao cijeli slučaj uz pomoću diskete.

Sinopsis[uredi | uredi kod]

Na nepoznatoj lokaciji, Shōgo Makishima i njegov najbliži suradnik, Choe Gu-sung, raspravljaju o planu koji uključuje disketu na kojoj piše "Johnny Mnemonic", a koji treba smatrati kao kamenčić koji će potaknuti brojne promjene. Dok Makishima ne zna razmjere tih promjena i objašnjava kako će ih zasigurno pokrenuti netko sličan njima, scena prelazi na Kōgamija, koji trenira nakon oporavka na vreći za udaranje. Nakon vježbe, Kōgami vadi cigaretu i odlazi u svoju sobu, gdje se nalaze podaci i fotografije o slučaju iz njegove prošlosti, a koji, sudeći prema fotografijama, uključuje upravo Makishimu. Gledajući Makishiminu mutnu fotografiju, Kōgami u šaci ugasi upaljenu cigaretu.

Nedugo nakon, Ginoza i Akane se voze prema tvornici za dronove u Hachiōjiju, gdje je ubijen radnik po imenu Daisuke Shioyama. Njegovo tijelo je pronađeno u 04:00 sata, raskomadano od strane drona kojega je testirao. I dok Akane sumnja da se radi o nesreći, Ginoza je suzdržan, iako napominje da je sumnjivo što se radi o već trećoj takvoj smrti u toj tvornici tokom posljednjih godinu dana. Tvornica broji 50 ljudskih zaposlenika, dok je ostatak produkcije automatiziran. S obzirom na mali broj zaposlenika, Akane sugerira da jednostavno skeniraju svačiji Psycho-Pass i riješe problem, međutim Ginoza odgovara kako stvari nisu tako jednostavne.

Prije ulaska u tvornicu, Akane vedro ustvrdi kako vjeruje da će se moći dobro slagati s Enforcerima, na što ju Ginoza skeptično upitala misli li to kao njihova kolegica ili nadređena. Kada vidi njezin zbunjeni izraz lica, napominje joj da mudri uče iz povijesti, a budale iz iskustva te kako se nada da ona ne spada u potonje.

Voditelj tvornice Goda dočeka članove PSB-a te ih na Ginozin zahtjev odvodi do mjesta gdje su pronašli Shioyamin leš. Na Akanein upit o količini stresa koja postoji među radnicima, voditelj objašnjava kako postao doista jest stresan te kako radnici, zbog nemogućnosti spajanja na mrežu, nemaju previše ispušnih ventila. Nemogućnost spajanja je posljedica arhitekture - tvornica je tako izgrađena da blokira svaki signal i onemogućava pristup bilo kojoj mreži. Na taj je način onemogućeno hakiranje izvana. Na lokaciji leša, voditelj im objašnjava kako je dron već odnio tijelo, međutim pruža im holografski zapis scene koji prikazuje Shioyamin raskomadani leš. Prema voditeljevom iskazu, Shioyama je bio uzoran radnik i nije bio u konfliktu ni sa kim, a njegov Psycho-Pass je pri svakom mjerenju bio uredan; sukladno tomu, incident je morao biti nesretan slučaj. Na Masaokin upit o činjenici da je u pitanju treća smrt u godinu dana, voditelj ponavlja kako se radi o opasnoj radnoj okolini, što kod Masaoke izaziva skepsu. Akane je tada upitala Ginozu što je s dronom koji je ubio Shioyamu, na što je ovaj odgovorio da ga je poslao kod Shion na analizu, međutim ne očekuje puno jer su mu i glavna i zamjenska memorija potpuno pobrisane.

Ginoza, Yayoi i Kōgami odlaze do Godina ureda, gdje im ovaj daje podatke o svojim radnicima - rezultate periodičnih mjerenja Psycho-Passa i procjene Huea temeljem skenera instaliranih u tvornici. Goda se opravdava kako su svi radnici uredni te da, sve i da PSB sumnja u ubojstvo, nemaju koga osumnjičiti. Ginoza hladno replicira kako će to procijeniti Sibyl, no taj je proces dugotrajan pa predlaže Godi da izvede svoje radnike iz tvornice kako bi ih oni brzinski skenirali. Goda eksplicitno odbija tu mogućnost jer bi poremetila proizvodnju, dodavši kako to neće učiniti bez čvrstih dokaza o ubojstvu ili naloga Ministarstva gospodarstva.[1] Dotad, Goda će slučaj smartati nesrećom.

U društvu Akane i Kagarija, Masaoka objašnjava situaciju u kojoj se nalaze i problem koji imaju zbog činjenice da se ne mogu spojiti sa Sibylom. Kako demonstrira, Dominatori su u takvoj situaciji samo koristan komad željeza ili prevelik držač za papir. Kada se Akane zapita postoji li mogućnost da su smrti doista nesretni slučajevi, Masaoka i Kagari se nasmiju, a prvi joj napominje da bi joj intuicija trebala odgovoriti na ta pitanja, a ako to nije tako da onda nije detektiv. Masaoka dalje zaključuje kako je, temeljem stanja leša, najvjerojatniji motiv osveta.

Kagari, Akane i Kōgami odlaze u tvorničku kantinu kako bi jeli te tu svjedoče zlostavljanju jednog radnika od strane njegovih kolega. Goda, koji je došao provjeriti stanje istrage, objašnjava kako je to normalna situacija te kako je to jedan od rijetkih načina da se radnici oslobode stresa. Tvornica uvijek ima jednog takvog radnika, koji trpi zlostavljanje, a kada njegov Hue postane problematičan bude premješten na drugo radno mjesto. Radnik u pitanju je Yuji Kanehara, kojega radnici nazivaju "žuto-zeleni", a koji je poznat po tome da jede u zahodskoj kabini. Goda u cijeloj situaciji ne vidi ništa problematično i dozvoljava da se ona odvija, međutim Kōgami odlazi pomoći Kanehari da se ustane. Kada je Goda prokomentirao kako je Sibyl Kaneharu dodijelio na ovo radno mjesto upravo kako bi bio zlostavljan, Kōgami ironično komentira kako je dobro da je Sibyl postavio Godu za voditelja kako bi se tomu naslađivao.

Masaoka pred pločom s prikazom Huea tvorničkih zaposlenika iznosi svoju teoriju o Kanehari kao ubojici. Ova je teorija, zbog nedostatka konkretnih dokaza, dovela do konfliksa s Ginozom.

Na sastanku članova PSB-a, Masaoka ispred ploče s prikazom Huea svih zaposlenika iznosi svoju teoriju. Masaoka se poziva na Godin iskaz kako se, čim se nečiji Hue zamagli, ta osoba premješta na drugo radno mjesto. Međutim, činjenica je da već godinu dana nije došlo do ikakvog transfera, što se poklapa s početkom ubojstava, a Hue Yujija Kanehare je u kritičnoj fazi u tom trenutku. Temeljem toga i činjenice da je on trpio zlostavljanje tokom prethodne godine, iako nema čvrstih dokaza, Masaoka zaključuje kako je Kanehara najizgledniji sumnjivac. Kagari primjećuje da se stanje njegova Huea ipak poboljšalo, a Kōgami nadodaje kako je njegov Hue bio najgori dan prije nego je Shioyama pronađen mrtav. Daljnju raspravu prekida Ginoza, koji počne vikati na Masaoku, optužujući ga da bez konkretnih dokaza, temeljem "detektivske intuicije", donosi zaključke i da je to dokaz da su latentni kriminalci kao on otpad njihova društva. Poziva se na održavanje reda uz pomoć Sibyla, no Kōgami ga prekine i zamoli da prepusti stvar njemu jer zna način kako dobiti čvrste dokaze; Ginoza ga prekine udarcem šakom od stol.

Akane zamoli Ginozu za razgovor u kojem mu navodi kako podržava Kōgamijevu ideju, što Ginozu razočara, ali kako je Akane inspektorica kao i on, nema načina da odbije njezinu ideju. U jednom trenutku ga upita je li se što dogodilo između Masaoke i njega, na što joj on uputi bijesan pogled, a ona se vrati na izvornu temu.

Ispred tvornice, Akane, Kōgami, Kagari i Yayoi pripremaju provedbu plana, kada Akane upita prisutne da li se nešto dogodilo između Ginoze i Masaoke. Kagari se glasno nasmije, ne vjerujući kako ga je Akane to pitala u lice, a Yayoi samo nadoda kako je rekla nešto što nije smjela. Kōgami brzo promijeni temu i navodi kako imaju 200 metara kabla, što znači da Kaneharu moraju dovesti do hodnika s dizalima na drugom katu.

Kanehara objeduje u zahodu kada dolazi Kōgami i napada ga fizički i verbalo, na Akaneino zgražanje. On se prema njemu ponaša kao i njegovi kolege, a sve s ciljem provociranja reakcije. Ako je njegova teorija točna, Kanehara će ih odmah pokušati ubiti. Dok oni čekaju, Kanehara odlazi do sobe s dronovima i u sustav ubaci Makishiminu disketu s naslovom "Johnny Mnemonic", koja mu omogući kontrolu nad dva drona. Kanehara, potpuno lud, napada Akane i Kōgamija s dronovima, međutim oni mu uspiju pobjeći preko stubišta i doći do drugog kata. Kanehara iskoristi dronove kako bi napravio rupe u podu i tako pratio svoje žrtve. Ovime je Kōgamijeva teorija potvrđena.

Yayoi i Kagari dovoze Dominatore do Kōgamija, dok Masaoka upravlja sustavom. Dominatori stignu u pravo vrijeme i Kōgami uspije skenirati Kaneharu te ga paralizirati, dok Kagari zadržava jednog od dronova. Ipak, pokazuje se da su dronovi progamirani da sami napadaju i bez Kanehare tako da Kōgami mora iskoristiti posebnu funkciju Dominatora (Destroy Decomposer) kako bi ih uništio.

Na samom kraju, Akane razmišlja o viđenom, zaključujući kako postoji disproporcija između onoga što joj je Kōgami rekao u bolnici o tome kako želi biti detektiv i njegova ponašanja, koje podsjeća na ono zvijeri koja lovi svoj plijen.

Glasovi[uredi | uredi kod]

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Gostujuće uloge[uredi | uredi kod]

Ostale uloge[uredi | uredi kod]

Podaci o Psycho-Passu[uredi | uredi kod]

Koncept Psycho-Passa je izrazito važan za cjelokupno razumijevanje animea i njegove radnje. Sukladno tomu, likovima se kroz epizode redovito mjeri razina Psycho-Passa, a te se brojke prikazuju ne Dominatoru kao i na službenim evidencijama koje dostavlja Sibyl. Kroz treću epizodu, prezentirane su sljedeće brojke:

  • Yuji Kanehara: negative increase 265 (brojka koju pokazuje Kōgamijev Dominator)

Reference na popularnu kulturu[uredi | uredi kod]

Disketa s tekstom "Johnny Mnemonic" je Kanehari omogućila da manipulira dronovima i tako počini tri ubojstva. U proširenom izdanju treće epizode, disketa je prikazana u Makishiminom posjedu, koju ju je kasnije dao Kanehari. U izvornom prikazivanju, veza između Makishime i diskete je bila tek implicirana, ali ne i eksplicitno prikazana na sceni.

Psycho-Pass je kao anime u cjelini imao karakteristiku da često vrši reference na zapadnu filozofiju i pop-kulturu. Taj je trend započeo upravo u trećoj epizodi i to s Makishimom, koji je najčešće bio protagonist u ovaksim situacijama. Na samom početku produženog izdanja treće epizode, Makishima u razgovoru sa Choe Gu-sungom spominje Carla von Clausewitza, pruskog generala i vojnog teoretičara, autora kapitalnog djela Vom Kriege. Referirajući na njegovu vojnu teoriju, Makishima govori kako na bojnom polju, neovisno o razini i stupnju planiranja, čak i najsitniji detalji mogu stvoriti pomutnju; sukladno tomu, taktiziranje iz naslonjača funkcionira samo u teoriji i nemoguće je predvidjeti koji će faktori i na koji način utjecati na konačni ishod plana. Makishimin govor bio je poveznica na njegov plan da iskoristi Kaneharu kako bi izazvao kaos, odnosno na činjenicu da ne zna kako će i tko omogućiti najadekvatnije provođenje njegova plana.

Dio tog plana bila je i disketa na kojoj je pisalo "Johnny Mnemonic", što je referenca na istoimenu kratku priču Williama Gibsona iz 1981., odnosno istoimeni cyberpunk film s Keanuom Reevesom iz 1995. godine. Uz to, Makishima se u svom objašnjavanju referirao i na domino efekt, odnosno efekt leptira, a ljude je kao cjelinu nazvao ovcama, referirajući tako na filozofiju Friedricha Nietzschea.

Glazba[uredi | uredi kod]

Uvodna pjesma korištena tokom prve polovice prve sezone bila je "abnormalize" benda Ling Tosite Sigure. Glazbu i tekst uvodne pjesme potpisuje frontmen benda TK. Tokom ove epizode nije prikazana i uvodna špica koja će kasnije biti prisutna, već je uvodna pjesma pratila radnju same epizode. Odjavna pjesma, uz prisutnu odvajnu špicu, bila je "Namae no Nai Kaibutsu" u izvedbi dua EGOIST. Glazbu, tekst i aranžman za pjesmu potpisuje ryo, instrumentalist benda.

Ostalu glazbu potpisuje kompozitor Yūgo Kanno, koji je potpisao glazbu za cjelokupni anime.

Kritike[uredi | uredi kod]

Za razliku od prethodne, treća epizoda ponovo je dobila dosta dobre kritike. Na IMDb-u, epizoda je dobila prosječnu ocjenu 8.1/10,[3] završivši tako na 17. mjestu među epizodama prve sezone, s istom ocjenom kao još tri.[4] Temeljem nešto manje od 500 glasova, portal MyAnimeList.net je na svom forumu epizodi dao prosječnu ocjenu 4.6/5, čime je ova prestigla i dobro ocijenjenu prvu epizodu.[5] Sestre Chen su, pišući za portal Paper Droids.com, bile nešto kritičnije prema trećoj epizodi.[6] Ashley je istaknula kako je epizoda imala dojam fillera te kako nije ponudila previše interesantnih detalja, izuzev postavljanja i objašnjavanja određenih stvari.[6] Stella je bila nešto umjerenija, tvrdeći kako je treća epizoda bila osjetno poboljšanje u odnosu na drugu, međutim nije bila zadovoljna s krajem, kojeg je smatrala nezadovoljavajućim.[6] Epizodu je ocijenila sa 7.5/10.[6]

Thomas Zoth, pišući za portal The Fandom Post, dao je epizodi ocjenu "B", ističući njezine pozitivne strane.[7] Naglasio je sličnosti s filmom Minority Report te istaknuo Urobuchijev osjećaj za društvenu kritiku kroz njegov scenaristički rad.[7] U tom se segmentu posebno osvrnuo na japansko pravosuđe, čije je funkcioniranje usporedio sa zlostavljanjem Kanehare od strane njegovih kolega.[7]

Trivia[uredi | uredi kod]

Novelizacija treće epizode se uvelike razlikuje od samog animea. Naime, Yuji Kanehara je u pisanoj adaptaciji diler halucinogenim drogama koje mu osobno daje Shōgo Makishima, čime je veza između njih dvojice eksplicitno potvrđena. Uz to, PSB se morao suočiti s cijelom serijom opasnih kriminalaca kako bi u cijelosti riješio slučaj.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Tvornica se, naime, nalazi pod direktnom ingerenicijom Ministarstva gospodarstva tako da PSB, kao filijala Ministarstva dobrobiti, nema nikakvih ovlasti. Goda ih je upitio da pošalju zahtjev Ministarstvu gospodarstva ukoliko žele da on prekine proizvodnju, međutim to je očigledno kompleksan birokratski postupak jer je Ginoza od njega odmah odustao.
  2. 2,0 2,1 Makishima i Choe Gu-sung su u kontekstu ove epizode bili prisutni samo u proširenoj verziji, dok u originalnom pojavljivanju istih nije bilo.
  3. IMDb - "Rearing Conventions"
  4. IMDb - Ocjena epizoda
  5. Psycho-Pass Episode 3 Discussion
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 „Psycho-Pass: “Rearing Conventions””. Arhivirano iz originala na datum 2013-05-01. Pristupljeno 2015-09-29. 
  7. 7,0 7,1 7,2 Psycho-Pass Episode #03 Anime Review

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]