Methuselah's Game

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"Methuselah's Game"
Epizoda animea Psycho-Pass
Toyohisa Sengūji je iz svojih "lovova na lisice" izvlačio određeno perverzno zadovoljstvo i uglavnom je bio izrazito efikasan. Tokom lova je često koristio pomoć svojih mehaničkih pasa, jedan od kojih (Lovecraft) je vidljiv i na slici
"Metosura no Yūgi"
(メトスラの遊戯)
Epizoda br.1x10
RežijaNaoyoshi Shiotani
Direktor animacijeKazuo Sakai
ProdukcijaProduction I.G
ScenarijMakoto Fukami
Gen Urobuchi
MuzikaYūgo Kanno
Uvodna pjesma"abnormalize"
Ling Tosite Sigure
Odjavna pjesma"Namae no Nai Kaibutsu"
EGOIST
Premijera14. prosinca 2012.
Trajanje25 minuta
Gostujući glasovi
Kronologija epizode
← Prethodna
"Fruit of Paradise"
Sljedeća →
"Saint's Supper"

"Methuselah's Game" (japanski: メトスラの遊戯 Metosura no Yūgi) je deseta epizoda prve sezone animea Psycho-Pass. Premijerno je emitirana 14. prosinca 2012. u 00:00 tokom programskog bloka noitaminA, kojeg je Fuji TV pokrenuo kako bi povećao gledanost animea na svojoj televiziji. Epizodu je režirao Naoyoshi Shiotani, a scenarij zajednički potpisuju Makoto Fukami i Gen Urobuchi. Direktor animacije za desetu epizodu bio je Kazuo Sakai.

Epizoda se nastavlja na događanja iz prethodnih epizoda te započinje novi slučaj u kojemu je, uz Makishimu, principijelni negativac Toyohisa Sengūji. Nakon što oni uspiju namamiti i izolirati Kōgamija, a ovaj postane dio njihove igre, Sengūji sa svojim psima započne lov s ciljem da ubije Enforcera. Istovremeno, Akane ga mora pronaći i dokazati kako Kōgami nije samo inscenirao situaciju kako bi pobjegao. Naslov epizode referira na biblijskog Metuzalema, čovjeka koji je s 969 godina u trenutku smrti bio najstariji lik u toj knjizi, a simbolički si se ta igra odnosi na Sengūjija, koji je kiborgizacijom vlastitog tijela sebi omogućio nadljudski životni vijek.[1]

Sinopsis[uredi | uredi kod]

Dodatna scena prikazuje Makishimu kako u Sengūjijevoj vili razmišlja o svojim planovima. S velikim zanimanjem govori o Kōgamiju, kojeg naziva najvećim problemom u svojim dosadašnjim zločinima. Makishima za sebe govori da on stoji u koje je "svjetlosnim godinama udaljeno od zločina i kazne ovoga svijeta" te kako uobičajene metode neće biti dovoljne. Govori kako će, za hvatanje njega, biti potreban točan kompas i mapa, pitajući se ima li Kōgami nužna sredstva. O sebi otkriva kako ni kao dječak nije bio dobar u igrama bez suigrača te kako je uvijek tražio dihotomiju i dekonstrukciju, mada tek nakon što bi se nauživao u samom natjecanju sa suigračima. Sa velikim zanimanjem i užitkom zbog predstojećeg natjecanja, Makishima želi testirati Kōgamija, a preko njega i samoga sebe.

Na drugom kraju grada, u 03:20, Akane se budi zbor poruke koju joj šalje prijateljica Yuki Funahara. Poruka navodi kako Yuki ima neke informacije koje bi mogle zanimati PSB, ali kako ne želi ništa govoriti u poruci te joj šalje mapu gdje će ju čekati sljedećega dana u 15:00. U dogovoreno vrijeme, Akane i Kōgami odlaze prema lokaciji. Akane razgovara s Yukinim roditeljima, navodeći kako ju ni Kaori nije vidjela od jučer. Nakon razgovora, Kōgami pita bi li se Yuki šalila na taj način, međutim Akane odbacuje tu soluciju. Akane se tada ispriča Kōgamiju što ga odvukla na posao tokom slobodnog dana, međutim Kōgami se ne uzrujava previše i napominje da je najvažnije da Ginoza ne sazna za to. Dolaze u derutni dio grada koji izgleda napušteno i sumnjivo, a Kōgami upita bi li Yuki zalazila na takva mjesta; Akane odbija tu mogućnost. Kōgami ubrzo zaključi kako je Yuki mamac, a Akane prava meta i pita ju da li je uradila išta čime bi stekla neprijatelje, što Akane kategorički odbija. Kōgami tada prokomentira kako je detektivka i kako ljudima ne treba puno da ju smatraju neprijateljem.

Sengūjijev labirint je prvi puta predstavljen ranije, no detaljan pregled njegove strukture i sadržaja je viđen tek u desetoj epizodi, kada je, ujedno, prikazan i u cijelosti. Uređen je tako da Sengūjiju omogućava određenu prednost u lovu, ali da time ne umanjuje zabavu samu po sebi.

Kōgami se odluči spustiti u podrum zgrade sam, zbog čega ga Akane upozori na potencijalnu opasnost od zamke. Kōgami zaključi kako je bolje da, u slučaju da jest zamka, netko stoji vani i može pozvati pomoć nego da ih oboje uhvate. Akane se složi, nakon čega Kōgami zahtijeva dozvolu za oružje. Sustav odobri korištenje samo električne palice i anestetika u spreju zato što nikakav zločin nije detektiran pa je sustav procijenio da nema razloga za težim oružjem.[2] Akane ostaje u automobilu i javlja Kōgamiju podatke s mape dok se ovaj orijentira po mračnim prolazima. U jednom trenutku, Kōgami izgubi signal s Akane, koja mu pokušava reći da ide prema zidu. Međutim, dok Kōgami nastavlja put i pokušava uhvatiti signal, Akane na mapi promatra kako Kōgami "prolazi" kroz zid. Kōgami u jednom trenutku staje kako bi provjerio što je sa signalom, ali ubrzo uspostavi kontakt s Akane, koja mu govori da nastavi put. Dolazi do napuštene podzemne željeznice, a Akane mu govori da pregleda vagone. No, čim se on popne na jedan od vagona, on se aktivira i krene tračnicama, dok se svi povratni putevi zatvaraju i pune vodom. Akane, zbunjena i šokirana, gleda kako Kōgamijev signal enormnom brzinom putuje gradom i pokušava ga kontaktirati. Istovremeno, na vagonu, Kōgami pokušava kontaktirati Akane, ali jedino što čuje je uputu da ponovo pregleda vagone. Tada shvati da je upao u zamku. U vagonu, Kōgami pronalazi omamljenu Yuki, koja ga se isprva preplaši, ali se smiri nakon što joj se predstavi kao inspektor. Dok ju on odvezuje, utvrdi kako je ona doista Yuki, a ona sazna kako je Kōgami Akanein kolega.

Akane je u međuvremenu pozvala pojačanje tako da joj se pridružio cijeli Division 1. Masaoka zaključi kako je podrum definitivno izgubljen, a napunjen je onečišćenom vodom i tekućim otpadom te bi izazvao snažne ozljede. S druge strane, Ginoza pokazuje zlobnu skepsu kada sugerira da je Kōgami prevario Akane i zapravo pobjegao, u što ova odbija povjerovati. Kako bi ublažio tenzije, Masaoka sugerira da prate navigaciju, a ne mapu, koja je pokazala da je Kōgami prošao kroz zid. Akane navodi da se Kōgamijev signal najednom počeo kretati jako brzo u ravnoj liniji te zaključuje kako je morao biti u nekakvom vozilu. Yayoi potvrdi kako je tim dijelom išla podzemna linija, ali je ista zatvorena prije 60 godina.

Natrag u vagonu, Kōgami saznaje informacije od Yuki - ona nije ta koja je poslala poruku Akane, ali se isto tako ne sjeća kako je završila u vagonu. Sjeća se da je došla s posla, okupala se i otišla spavati, a probudila se u vagonu. Kōgami još jednom pusti snimku Akaneina glasa, a kada ju Yuki prepozna, govori kako to nije zapravo ona već dobra montaža. Iz toga zaključuje kako su otmičari znali da Akane neće ići u podrum već netko drugi, sumnjajući, mada uz dozu skepse, da su otmičari, zapravo, cijelo vrijeme ciljali njega. U tom trenutku vagon staje, a Kōgami i Yuki izlaze na napuštenu stanicu podzemne željeznice. Signal je i dalje blokiran, a na stanici se nalaze otvorena vrata koja vode dublje u podzemlje. Kōgami komentira kako je naporno što moraju raditi kako im otmičari govore, no u tom se trenutku pojavljuje Kafka, crveni Sengūjijev robotski pas i napada ih. Kōgami i Yuki ulaze kroz vrata i daju se u bijeg samo da bi došli do labirinta koji je, zapravo, Sengūjijevo lovište. Njihov dolazak promatraju upravo Sengūji i Makishima u društvu Lovecrafta, drugog Sengūjijevog psa. Sengūji komentira kako su brzi, zaključujući kako inteligentniji plijen čini lov uzbudljivijim. Nakon što Makishima izrazi svoje zadovoljstvo, Sengūji ga upita zašto i on ponekad ne sudjeluje u lovu; Makishima odgovara kako njega zanima isključivo što će proizaći iz ovoga lova, dok ga sam proces ne intrigira pretjerano.

Trenutak u kojem je Tomomi Masaoka napao Ginozu zbog njegovog ponašanja prema Akane bio je izrazito važan za razumijevanje odnosa između njih dvojice, a natuknuo je i činjenicu koja će formalno biti potvrđena u kasnijem tijeku animea. Važno je napomenuti kako Masaoka nije trpio nikakve sankcije zbog ovog napada, što je bilo krajnje neuobičajeno.

U labirintu, Kōgami i Yuki pronalaze torbu s kemijskim svjetlom. Kōgami razlomi štapiće i baci ih pred njih, objašnjavajući Yuki kako bi nošenje svjetla u rukama bilo ravno samoubojstvu. Dok istražuju labirint i pronalaze brojne smrtonosne zamke, naiđu na još jednu torbu i Yuki potrči da ju uzme. Iako ju Kōgami pokuša zaustaviti, ne uspijeva; čim Yuki podigne torbu, aktivira se zvučni signal i ubrzo se pojavi Lovecraft i krene za njima.[3] Dok bježe, nailate na Sengūjija koji ispali dva metka prema njima, međutim Kōgamijevo manevriranje im osigura uspješan bijeg. Kōgami uspijeva naći privremeno skrovište i zaključi kako se njihovi otmičari žele zabaviti lovom na lisice, a kako su njih dvoje lovina. Nakon toga pregleda torbu koju je Yuki uzela i u njoj pronalazi prijenosni komunikacijski uređaj, koji će im omogućiti komunikaciju unatoč blokiranom signalu. Međutim, uređaju nedostaju baterija i antena. Kōgami ubrzo govori Yuki da se ostane skrivati dok on eliminira jednog od pasa; naime, s dva lovačka psa nisu imali nikakvih izgleda, dok su samo s jednim šanse izgledale puno bolje.

Noseći električnu palicu, Kōgami se otkriva psima, a ubrzo i Sengūjiju. I dalje uspješno manevrira kroz njegove metke, a trenutak punjenja koristi kako bi pobjegao. Kad dođe u situaciju da su ga psi opkolili, Kōgami skoči na Kafku i pokuša ga eliminirati palicom, međutim bezuspješno. Ipak, na njegovim leđima otkrije zalijepljenu bateriju. Dok se Kafka i Lovecraft međusobno sudare, Kōgami ponovo bježi. Prilikom bijega, uspije namamiti Kafku pod zamku koja ga prepolovi i tako ugasi; Kōgami uspijeva pokupiti bateriju i vratiti se Yuki. Sengūji komentira vještinu svoga protivnika s Makishimom, koji ga upozorava da i lisice imaju oštre zube, no da postoji mogućnost da ovoga puta lovi vuka. Sengūji zaključi kako je Makishima unio izmjene u igru mimo njegova znanja, na što Makishima govori da ove igre testiraju i njegovu lovinu, ali i njega samoga. Sengūji osjeća gotovo perverzno zadovoljstvo zbog te činjenice, dodajući kako mu Makishimino patroniziranje zapravo i ne smeta.

Kōgami i Yuki pronalaze novo skrovište. Kōgami razmišlja o slučaju - iako je poruka stigla Akane, prava meta je, cijelo vrijeme, bio on. Yukina uloga je trebala završiti s porukom, međutim otmičari su i dalje inzistirali na njezinoj participaciji. Kōgami iz ovoga zaključuje kako je Yuki važna te ju zamoli da se skine. Yuki ga naziva pervertitom ali ipak pristaje, nakon čega skine spavačicu i baci ju Kōgamiju, međutim ona nije bila od koristi. Kōgami tada uoči da Yuki nema usklađeno donje rublje te ju zamoli da skine i njega.[4] Yuki mu naredi da odvrati pogled te baci grudnjak na njega. Nakon što ga je pregledao, Kōgami je u njemu uspio pronaći antenu i aktivirati komunikacijski uređaj.

Ginoza, Akane i ostatak odjela su, u međuvremenu, došli do lokacije gdje su Kōgami i Yuki napustili vagon. Yayoi komentira kako je ometanje signala na ovom području dosta snažno. Ginoza naređuje da se područje detaljno pregleda kako bi se Kōgami pronašao te odobrava korištenje Dominatora čim ga netko ugleda. Akane pokuša obraniti Kōgamija, tvrdeći kako ne bi pomogao i kako nema razloga da ga se tretira kao kriminalca, međutim Ginoza samo navodi kako će Sibyl donijeti tu odluku. Nakon toga se, hladno i cinično, obruši na Akane, optužujući ju za cijelu ovu situaciju i smtrajući ju nesposobnom te joj govori da će, ukoliko itko izgubi život, krivac biti isključivo ona.[5] Akane se gotovo rasplače, međutim tada iznenada intervenira Masaoka, koji svojom robotskom rukom zgrabi Ginozu, podigne ga i baci u mobilnu računalnu postaju kojom upravlja Yayoi, upozoravajući ga da je pretjerao sa svojim komentarima. Dok su Ginoza i Akane iznenađeni, Masaoka se samo veselo nasmije. U tom trenutku dolazi poziv od Kōgamija, što izazove osmijeh na Akaneinom, Masokinom i Kagarijevom licu.

Kōgami navodi kako je u tijeku kod 108[6] i kako hitno treba pojačanja. Ginoza naredi slanje svih raspoloživih dronova na sve moguće puteve kako bi barem jedan došao do Kōgamija. Akane i Masaoka zajednički kreću kroz vrata kojima je do labirinta došao i Kōgami.

Glasovi[uredi | uredi kod]

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Gostujuće uloge[uredi | uredi kod]

Ostale uloge[uredi | uredi kod]

Podaci o Psycho-Passu[uredi | uredi kod]

Koncept Psycho-Passa je izrazito važan za cjelokupno razumijevanje animea i njegove radnje. Sukladno tomu, likovima se kroz epizode redovito mjeri razina Psycho-Passa, a te se brojke prikazuju ne Dominatoru kao i na službenim evidencijama koje dostavlja Sibyl. Deseta je epizoda, međutim, bila prva u nizu koja nije ponudila nikakve podatke o Psycho-Passu. Naime, kako Dominator nije upotrebljen u ovoj epizodi, a članovi PSB-a nisu provjeravali ničije podatke, nije se pokazala prilika za predstavljanjem novih podataka. Deseta epizoda je bila prva takva epizoda u dotadašnjem tijeku animea. Iako malobrojna, do kraja sezone će se formirati jedna skupina takvih epizoda.

Reference na popularnu kulturu[uredi | uredi kod]

Psycho-Pass je kao anime u cjelini imao karakteristiku da često vrši reference na zapadnu filozofiju i pop-kulturu. Taj je običaj započeo s trećom epizodom te se nastavlja u daljnjima. U desetoj epizodi je izvršena samo jedna referenca i to u samom naslovu epizode. Tokom radnje iste referenci, ovoga puta, nije bilo. Naslov epizode referira na Metuzalema, čovjeka koji je sa svojih 969 godina u trenutku smrti bio najstarija osoba u Bibliji. Njegovo se ime u kolokvijalnom govoru često koristi kao metafora za nekog tko je jako star. U kontekstu ove epizode, Metuzalem je bio simbolička referenca na Toyohisu Sengūjija, koji je, kako je otkriveno u ranijim epizodama, u cijelosti kiborgizirao svoje tijelo (osim mozga i neurološkog sustava) i tako si omogućio minimalno 150 godina života, iako je objektivno već prilično star. Uz to, ranije su epizode objasnile da je pronašao način kako konstantno revitalizirati vlastiti um i tako si dodatno produžiti životni vijek, došavši jako blizu besmrtnosti. Tako je Sengūji opisan kao "biblijski starac", a Metuzalemova igra, na koju referira naslov, zapravo je lov kojeg Sengūji provodi kako bi zadovoljio svoje afinitete i revitalizirao svoj um.

Glazba[uredi | uredi kod]

Uvodna pjesma korištena tokom prve polovice prve sezone bila je "abnormalize" benda Ling Tosite Sigure. Glazbu i tekst uvodne pjesme potpisuje frontmen benda TK. Tokom ove epizode nije prikazana i uvodna špica koja će kasnije biti prisutna, već je uvodna pjesma pratila radnju same epizode. Odjavna pjesma, uz prisutnu odvajnu špicu, bila je "Namae no Nai Kaibutsu" u izvedbi dua EGOIST. Glazbu, tekst i aranžman za pjesmu potpisuje ryo, instrumentalist benda.

Ostalu glazbu potpisuje kompozitor Yūgo Kanno, koji je potpisao glazbu za cjelokupni anime.

Kritike[uredi | uredi kod]

Deseta epizoda animea je kritički osjetno odskočila u odnosu na prethodnice i dobila, dotad, uvjerljivo najbolje kritike. Na portalu IMDb je dobila visoku ocjenu 8.6/10,[7] završivši na petom mjestu najbolje ocijenjenih epizoda prve sezone, a s istom ocjenom kao četrnaesta, dvadeset druga i petnaesta epizoda.[8] Samo su dvije epizode imale bolje ocjene od ove skupine. Što se portala MyAnimeList.net, čiji čitatelji na forumu daju ocjene epizoda, on je desetoj epizodi, temeljem nešto više od 450 glasova, dao ocjenu 4.8/5, čime je i ovdje postala dotad najbolje ocijenjena epizoda.[9] Kritički konsenzus ovih dvaju portala jest, neupitno, da je deseta epizoda izdigla anime na jednu višu razinu.

S druge strane, Thomas Zoth s portala The Fandom Post.com nije bio toliko impresioniran desetom i jedanaestom epizodom, za koje je napisao zajedničku kritiku.[10] Epizodama je dao zajedničku ocjenu "B+", nešto lošiju od njegovih par prethodnih ocjena, zaključivši kako će fanovi Gena Urobuchija zasigurno uživati u ovim epizodama, međutim oni koji to nisu neće biti previše zadovoljni.[10] Na kraju je dodao kako Psycho-Pass neupitno jest dobra serija, međutim kako nije siguran da je uvijek dobra iz razloga zbog kojih to želi i biti.[10]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. U toj metafori, Sengūji preuzima ulogu Metuzalema, kao lik koji dugo stari, a njegov lov u principu postaje ta "Metuzalemova igra".
  2. Ovaj je podatak otkriven u novelizaciji animea.
  3. Kako otkriva novelizacija animea, Kafka i Lovecraft su načelno sposobni detektirati svoj plijen i bez zvučnih signala. Međutim, Sengūji je inhibirao te sposobnosti kod svojih dronova kako bi mu lov bio zabavniji.
  4. Važno je napomenuti i to da Yuki nije ni znala da nema usklađeno donje rublje, što je dodatno povećalo Kōgamijevu sumnju.
  5. Na samom ju kraju upita: "Kako se osjećaš zbog činjenice da će netko umrijeti zbog tvoje nesposobnosti?"
  6. Kako otkriva novelizacija, kod 108 znači slučaj u kojem protivnik ima namjeru ubiti zaposlenika PSB-a.
  7. IMDB - "Methuselah's Game"
  8. IMDb - Ocjena epizoda
  9. Psycho-Pass Episode 10 Discussion
  10. 10,0 10,1 10,2 Psycho-Pass Episode #10-11 Anime Review

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]