Razi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Europska ilustracija al-Razija u knjizi Gerarda iz Cremone, 13. stoljeće

Razi ili izvorno Abu Bakr Muhamed ibn Zakarija al-Razi (latinski: Rhazes; Rej, Iran, oko 865. - Rej, oko 925.) je bio perzijski ljekar, filozof i polimat koji je djelovao u bolnicama u Reju i Bagdadu. Njemu se pripisuju brojna prva otkrića u medicinskim istraživanjima, bolničkoj njezi i hemiji. Među njima su otkriće razlike između malih boginja i krzamaka, otkriće mnogobrojnih jedinjenja i osnovnih elemenata u hemijskim spojevima uključujući alkohol i kerozin među ostalima.

Životopis

[uredi | uredi kod]

Rodio se u gradu Reju, nedaleko današnjeg Teherana. Stekao je široko obrazovanje u brojnim znanostima, a bavio se i pjesništvom i glazbom.[1] Oko 895. godine, posjetio je Bagdad i posvetio se medicini. Medicina ga je približila alkemiji pa se, osim liječenja i njege bolesnika, bavio alkemijom, pišući knjige o njoj. Međutim, pri proučavanju alkemije, odbacio je mistiku i okultizam, rukovodeći se opažanjem i činjenicama, pri čemu je dao znatan doprinos kemiji.

Stekavši veliki ugled kao ljekar, mnogo je vremena proveo putujući i pružajući ljudima svoje medicinske usluge. Bio je zagovoravač eksperimentalne medicine od samog početka i smatran je, isto tako, prvim pedijatrom (napisao je knjigu o dječijim bolestima). Izvodio je eksperimente sa operacijama nerva i mozga i ubraja se među pionire u toj oblasti. Isto tako, klinički je opisao razliku između malih boginja i velikih boginja. Njegova razlikovanja bolesti su revolucionarna za to doba.

Djela

[uredi | uredi kod]

Među najplodnijim je perzijskim piscima i najvećim liječnicima; napisao je oko 150 medicinskih, alkemijskih i filozofskih djela.[2] Najvažnije od tih djela je Kitab al-havi, golema medicinska enciklopedija sastavljana na osnovi ulomaka iz 226 djela raznih grčkih i arapskih medicinskih autora, ali u kojoj se nalaze i vlastita opažanja. Mnogo je poznatija pod latinskim imenom Continens, a bila je jedan od najvažnijih udžbenika na europskim medicinskim fakultetima.

Drugo njegovo veće djelo, Kitab al-Mansuri, kompendij je cjelokupne medicine u 10 knjiga.

Napisao je i dvije alkemijske knjige:

  • "Knjiga tajni" (Kitab al-asrar), koja je prevedena na Zapadu u 12. stoljeću kao Liber Ebu Baccher er Rasi.
  • "Knjiga tajne nad tajnama" (Kitab sir al-asrar).

Razi je prvi priredio sumpornu kiselinu, a u fizici je hidrostatičkom vagom ispitivao specifične težine.

Bilješke

[uredi | uredi kod]
  1. Grdenić, Drago, str. 89.
  2. Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, str. 150.

Literatura

[uredi | uredi kod]