Razlike između izmjena na stranici "Turbe (grobnica)"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 730 bajtova ,  prije 3 godine
nema sažetka uređivanja
'''Turbe''' je [[Turski jezik|turska]] riječ, za [[mauzolej]], obično bogatijeg, poznatijeg čovjeka. Nadgobna je građevina, spomenik, obično kvadratne ili hekogonalne (šest uglova) kao i oktogonalne (osam uglova) osnove. Natkriveno, ponekad ograđeno i sa nekom građevinom pored, [[Česma|česmom]] ili [[Džamija|džamijom]] zadužbinara. Ovakve građevine su od punih zidova, sa olovnom kupolom (nekada četvorostranim krovom, otvorenog ili zatvorenog tipa). Česti su primjeri da su podizana i na grobljima. Otvorena turbeta imaju 4-6 kamenih stubova, spojenih zidanim lukovima. Oni nose nizak osmostrani ili šestostrani cilindrični dio sa prozorima (koji se, radi osvjetljenja umeću na kupolama između gornje kape, polulopte i donje konstrukcije, koja nosi cijelu konstrukciju). Turbe zatvorenog tipa je slično džamijama.
 
U [[BiH|Bosni i Hercegovini]] nakon osmanlijskih vremena, ostala su mnoga turbeta, kao obilježje na nečije delo i postojanje. Mnoga [[turbeta u Bosni i Hercegovini]] osim [[Historija|historijskog]] imaju i [[Religija|religijsko]] značenje. Na teritoriji današnje [[Crna Gora|Crne Gore]], zna se za preko dvadeset turbeta. Ona se međusobno razlikuju, pa ih je teško svrstati u neku određenu grupu.
* [[Turbeta u Travniku]] su najbrojnija u Bosni i Hercegovini. Dva turbeta su [[nacionalni spomenik BiH]].
* [[Turbeta u Banjoj Luci]]
* [[Turbe - Mauzolej u Bihaću]] proglašeno je takođe za [[nacionalni spomenik BiH]].
* [[Turbeta Sijerčić]] nalaze se u opštini [[Goražde]]
* [[Turbe Semiz-ali paše]], [[Prača]]
* [[Turbe sedam braće]], [[Sarajevo]]
* [[Turbe Malkoča i Skenderpašića]], Kopčići, [[Bugojno]]
 
Na teritoriji današnje [[Crna Gora|Crne Gore]], zna se za preko dvadeset turbeta. Ona se međusobno razlikuju, pa ih je teško svrstati u neku određenu grupu.
 
==Literatura==
{{Commonscat|Türbe}}
* Grupa autora:Istorijski leksikon Crne Gore, knjiga 5, "Daily Press-vijesti" Podgorica, 2006.
* Mehmed Mujezinović, "Kulturno naslijeđe", Sarajevo –Publishing, 3. izdanje, str. 61 – 65, 1998. -Islamska epigrafika Bosne i Hercegovine, knjiga 3
* Abdulah Talundžić, Mostar : Most - časopis za obrazovanje, nauku i kulturu, 193 (104 - nova serija), str. 72. Turbe i toranj crkve u Bihaću.
 
[[Kategorija:Islamska arhitektura]]

Navigacijski meni