Turbe Semiz-ali paše

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Semiz Ali-pašino turbe predstavlja objekat memorijalne arhitekture Bosne i Hercegovine. Nalazi se u centru Prače, u blizini nekadašnje željezničke stanice. Proglašeno je, zajedno sa istoimenom džamijom i grobljem, za nacionalni spomenik BiH.[1]

Historija[uredi | uredi kod]

Turbe nosi naziv po Semiz-ali paši koji je rodom iz Prače, velikom veziru osmanskog carstva od 1561-1565. godine, u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog. U turbetu su pokopani utemeljitelj džamije Husein-paša i njegova žena i dijete. Tačna godina izgradnje turbeta nije poznata. Najstariji nišani u haremu džamije potječu s kraja XVI. stoljeća, tako da je i turbe iz istog perioda.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata turbe je korišteno kao bunker za njemačku posadu, a kasnije su ga četnici zapalili zajedno sa džamijom. Nakon II. svjetskoga rata džamija je potpuno obnovljena. Godine 1992. objekt džamije je miniran i potpuno uništen, a turbe je sačuvano, mada oskrnavljeno. Džamija je obnovljena 2008. godine. Sredstva su obezbijedili Vlada FBiH, Bosansko podrinjski kanton kanton i Kanton Sarajevo, Općina Pale-Prača, te mnogi privredni subjekti sa područja ova dva kantona.

Opis[uredi | uredi kod]

Turbe pripada tipu zatvorenih turbeta sa kupolom. Osnova turbeta je šestougaonik čije su vanjske stranice duljine približno 4,00 metra. Unutrašnja širina stranica iznosi oko 2,80 metara. Širina turbeta u sredini iznosi 5,60 metara. Zidovi su urađeni od pritesanih komada krečnjaka u krečnom malteru. Objekt je izvorno bio omalterisan i okrečen i sa vanjske i sa unutrašnje strane.

Prijelazi između nosivih zidova i kupole su riješeni pandatifima gdje šestougaona osnova turbeta prelazi u dvanaestougaoni tambur visine 1,05 metara. Nad tamburom se nalazi kupola zidana sedrom i pokrivena bakarnim limom. Ranije je kupola bila pokrivena olovnim limom koji je polovinom XIX. stoljeća skinut i umjesto njega postavljen je krov od dasaka. Visina kupole iznosi 2,40 metara, a njezina debljina, u prosjeku, 44 cm.

Na vrhu zida, na visini od 4,72 metra, nalazi se kameni profilirani vijenac visine 40 cm. Ukupna visina turbeta zajedno sa kupolom iznosi oko 7,20 metara.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Turbe Semiz-ali paše”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 10. 2016.