Wikipedija:Autopatroleri

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Autopatroler je korisnik kojem je dodijeljeno pravo automatskog označavanja vlastitih izmjena kao pregledanih radi smanjenja opterećenja patrolera. Softver automatski označava stranice koje izrade računi s ovlaštenjem autopatrolera kao pregledane. Ovlaštenje se dodjeljuje računima koji su pokazali da su upoznati s pravilima i smjernicama i koji aktivno uređuju projekt. Wikipedija na srpskohrvatskom jeziku ima ukupo 130 autopatrolera. Administratori automatski imaju ovlaštenje.

Stjecanje statusa[uredi | uredi kod]

Autopatroleri su korisnici koji su svojim radom stekli povjerenje zajednice i dokazali da poznaju kako Wikipedija funkcionira iznutra. To su korisnici koji su pokazali da znaju pisati članke u skladu s Wikipedijinim standardima, da poznaju pravila i smjernice Wikipedije i da su tehnički potkovani dovoljno da se njihove izmjene ne moraju dodatno pregledavati. Budući da status autopatrolera za sobom povlači određena prava, njegovo stjecanje podložno je sljedećim pravilima:

  1. Status autopatrolera ne stječe se automatski. Korisnika mora za taj status predložiti patroler ili suradnik s većim korisničkim pravima. Ako korisnik smatra da udovoljava uvjetima, može se i sam kandidirati.
  2. Status autopatrolera može dobiti samo onaj korisnik koji je aktivan najmanje mjesec dana na Wikipediji te je u tom periodu pokazao da zna uređivati članke u skladu s Wikipedijinim standardima, da poznaje pravila i smjernice Wikipedije te da je tehnički potkovan dovoljno da se njegove izmjene ne moraju dodatno pregledavati. Pritom je potrebno da korisnik ima barem 100 prekontroliranih izmjena u glavnom imenskom prostoru.
  3. Prijedlog o stjecanju statusa aktivan je sedam dana.
  4. O prijedlogu se mogu izjašnjavati patroleri i administratori.
  5. Ako najmanje dva patrolera ili administratora iznesu obrazložene primjedbe protiv prijedloga ili zahtjeva, status autopatroliranog korisnika neće se dodijeliti.
  6. U tom slučaju, isti prijedlog može se opet podnijeti nakon 30 dana.

Oduzimanje statusa[uredi | uredi kod]

Status autopatroliranog korisnika daje se korisnicima koji su aktivni na srpskohrvatskoj Wikipediji i koji su u toku s aktualnim događanjima na projektu po pitanju njegovog internog funkcioniranja. Sukladno tome, status autopatroliranog korisnika može se izgubiti temeljem sljedećih pravila:

  1. Status autopatroliranog korisnika gubi se automatski ili po prijedlogu.
  2. Status autopatroliranog korisnika gubi se automatski u sljedećim slučajevima:
    1. Čaraparenjem: ukoliko se utvrdi da je korisnik zlorabio sustav koristeći jednog ili više čarapaka, svi računi korisnika izgubit će status autopatroliranih korisnika.
    2. Vlastitom odlukom: Ako autopatrolirani korisnik sam zatraži ukidanje ovog statusa.
  3. Status autopatroliranog korisnika gubi se po prijedlogu u sljedećim slučajevima:
    1. Ako drugi korisnik primijeti da se recentne izmjene autopatroliranog korisnika ukazuju na to da ne ispunjava uvjete propisane za stjecanje tog statusa.
    2. Ako autopatrolirani korisnik grubo prekrši neka od pravila Wikipedije.
  4. U slučaju automatskog gubitka, ne provodi se glasovanje te se status oduzima u trenutku ukazivanja na ispunjavanje uvjeta.
  5. U slučaju gubitka statusa po prijedlogu, postavlja se prijedlog o gubitku statusa, koji ostaje otvoren sedam (7) dana i na koji se primjenjuju ista pravila i uvjeti kao za stjecanje statusa: naime, status će biti oduzet osim u slučaju da najmanje dva patrolera ili administratora iznesu obrazložene primjedbe protiv prijedloga o oduzimanju statusa.

Vidi još[uredi | uredi kod]