Petar Karl Fabergé

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Petar Karl Fabergé

Petar Karl Fabergé, znan i kao Karl Gustavovič Fabergé (Sankt Peterburg, 30. svibnja 1846. – Lausanne, 24. rujna 1920.) je bio poznati ruski umjetnik i draguljar, najpoznatiji kao autor uskršnjih Fabergéovih jaja, napravljenih po uzoru na uskršnja jaja, koje je pravio pomoću plemenitih metala i dragog kamenja.

Rođen je u Sankt Peterburgu u porodici draguljara Gustava Fabergéa i njegove supruge, Dankinje, Charlotte Jungshtedt. Njegova obitelj bila je hugenotska koja je u Njemačku iz Francuske pobjegla u XVII. stoljeću nakon edikta iz Nantesa. Fabergéovi preci su se tako prvo naselili u Berlin a 1800. u baltičku provinciju Livoniju, koja je tada bila već u ruskim rukama.

Nakon školovanja u Petrogradu, Gustav je kalio zanat po Europi (u Dresdenu), a školovao se i u Francuskoj i Engleskoj. Dobio je i titulu obrtnika. Obrazovanje po Europi završio je 1872., kada se je sa 26 godina vratio u rodni Sankt Petesburg i oženio sa Augustom Julijom Jacobs. Narednih 10 godina mentor mu je bio očev radnik u zanatu Hiskias Pendin. Njihova kompanija je radila i na restauraciji Ermitaža.

Faberže je sa renomeom carevog draguljara postao poznat i preko granica. Zastupništva je imao u Kijevu, Odesi, Londonu, Moskvi i Sankt Peterburgu.

Nakon Oktobarske revolucije, boljševici su preuzeli njihovu firmu, a obitelj je izbjegla na zapad (Njemačku i kasnije Švicarsku).