Park Chung-hee

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Park Čung Hi
Park Chung-hee

Biografija
Datum rođenja 14. novembar 1917.
Mesto rođenja Gumi-si (Koreja)
Datum smrti 26. oktobar 1979.
Mesto smrti Seul (Južna Koreja)
Narodnost Korejac
Veroispovest Budizam
Supružnik Juk Jung-su
Profesija Političar
Mandat(i)
3. predsednik Republike Koreje
24. mart 196226. oktobar 1979.
Prethodnik Jun Po-sun
Naslednik Čoj Kju-hah

Park Čung Hi, (kor. 박정희; 14. novembar 191726. oktobar 1979) bio je korejski političar i predsednik Južne Koreje od 1962. do 1979. godine.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 1917. godine mestu Gumi-si, blizu Tegua. Korejom je tada vladao Japan. Bio je peto dete u siromašnoj porodici.

Završio je učiteljsku školu, te se jedno vreme bavio tim poslom. Kasnije je otišao u vojsku, a školovao se na vojnim školama, koje je Japan tada osnovao. Služio je i u japanskoj marionetskoj državi Mandžukuo. Iz vojske je nečasno otpušten sa činom poručnika.

Kasnije je ponovno vraćen u vojnu službu, te se pritom istakao. Nakon završetka Drugog svetskog rata, Koreja je podeljena, a na jugu je kao prvi predsednik nezavisne Južne Koreje bio izabran Singman Ri. NJegovih 12 godina obeležile su korupcija i represija.

Konačno su studenti podigli ustanak i Ri je dao ostavku i napustio zemlju. Nastupio je period oslabljene vlasti. Bio je ustoličen privremeni predsednik, ali je stvarnu vlast držao premijer. Premijer i predsednik su bili u sukobu, a kabinet je bio menjan tri puta u pet meseci.

Nezadovoljstvo stanjem je raslo, da bi konačno general Park izveo 15. juna 1961. nenasilni vojni udar i preuzeo vlast. Isprva je takav potez bio prihvaćen s oduševljenjem, a stranim vojnicima je rečeno da se ne mešaju. Iduće je godine Park preuzeo funkciju predsednika Južne Koreje.

Uskoro je bila osnovana južnokorejska CIA, KCIA, koja je imala veoma velike ovlasti kad se radilo o obračunu s protivnicima vlasti.[1] Među glavnim protivnicima protiv Parkove vlasti bili su kasniji predsednici Kim Daj-jung i Li Mjang-bak. Veliki su protesti izbili kada je Park normalizovao odnose s Japanom, bivšim okupatorom.

BDP Južne Koreje bio je samo 72 dolara po glavi stanovnika. Park je povećao taj iznos 20 puta i uveo industrijalizaciju. Isprva slavljen kao spasilac države, postao je diktator. Promenio je ustav i produžio mandat predsednika.

Pokušana su dva atentata na njega. Prvi pokušaj desio se 21. januara 1968. godine. Pri drugom pokušaju, 15. avgusta 1974, atentator mu je ubio ženu. Dana 26. oktobra 1979, hicima iz pištolja ubio ga je tadašnji šef KCIA-e, Kim Jaj-kju. Kasnije se opravdavao da je Park bio pretnja za razvoj demokratije u Južnoj koreji.

Kao predani budista[2], Park Čung Hi je sahranjen na Nacionalnom groblju u Seulu.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. See Korea Week May 10, 1977, page 2 and C.I. Eugene Kim, 'Emergency, Development, and Human Rights: South Korea,' Asian Survey 18/4 (April 1978): 363–378.
  2. „World: A Very Tough Peasant”. TIME. November 5, 1979. Arhivirano iz originala na datum 2012-09-17. Pristupljeno 25. 2. 2012. 

References[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Wikizvor ima izvorni tekst na temu: no
Potražite izraz no u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.
Wikiknjige imaju materijala na temu: no