Paolo Veronese

Izvor: Wikipedia
Paolo Veronese

Gozba u kući Levijevoj (1573), jedno od najvećih platna 16. vijeka.
Ime po rođenju Paolo Cagliari
Rođenje 1528
Verona
Smrt 1588
Venecija
Nacionalnost italijanska
Polje slikanje
Pokret Renesansa
Djela Svadba u KaniGozba u Levijevoj kući
Uticaj od KoređaMikelanđela
Uticaj na VelsakezaRubensaDelakroa
Paolo Veronese Bitka kod Lepanta

Paolo Veroneze (pravo ime: Paolo Kaljari, it. Paolo Cagliari/Caliari, Paolo Veronese, 152819. april 1588) je venecijanski slikar iz epohe renesanse, odnosno manirizma. Poreklom je iz Verone, po kojoj je dobio nadimak Veroneze.

Sa Ticijanom i Tintoretom se smatra jednim od trojice velikih slikara pozne renesanse.


Bio je učenik svoj ujaka G. A. Badilea u Veroni, a došavši u 27. godini u Veneciju, postaje uz Tiziana i Tintoretta najistaknutiji predstavnik mletačkog slikarstva cincquecenta - glorifikator je raskoša, obilja i ljepote grada na lagunama.

Teme su mu isključivo biblijske i alegorijsko-mitološke, a posebno ga privlači motiv gozba ("Gozba u kući Levijevoj", "Gozba u kući Simeonovoj", "Svadba u Kani"). Koliko su po imenu biblijske scene bile profanoga karaktera, svjedoči i činjenica da je majstor morao 1573. opravdati pred tribunalom Inkvizicije. Osobito znamenita djela izveo je za Duždevu palaču: na stropu dvorane Velikog vijeća "Apoteza Venecije", a u drugim odajama "Otmica Europe", votivna slika u spomen pobjede kod Lepanta i niz alegorijskih figura pretežno ženskih aktova ili poluaktova. Ljepotu ženskog tijela ostvario je u slici "Suzana u kupelji" i alegoriji "Nevjera". Kao portretist idealizira lik u bogatom aranžmanu brokatnoga kostima, frizure i nakita. Na onome što je kod Veronesea slovio kao "bogatstvo" neposredno će se nastaviti slikarstvo baroka.

Spoljašnje veze[uredi - уреди]