Tintoretto

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tintoretto
Italijanska renesansa
Detalj autportreta
Biografske informacije
RođenjeJacopo Comin
29. septembar 1518.
Venecija
Smrt31. maj 1594, starost: 75
Venecija
Nacionalnostvenecijanska
Opus
Poljeslikanje

Jakopo Robusti ili Tintoreto (pravo ime: Jakopo Komin, ital. Jacopo Comin, Jacopo Robusti, Tintoretto, 29. septembar 151831. maj 1576) je venecijanski slikar iz epohe manirizma, odnosno pozne renesanse. Smatra se poslednjim velikim slikarem ovog pravca.

Alternativno prezime, Robusti, dobio je po ocu koji je bio robusni čuvar kapija Padove, a nadimak Tintoreto, po očevoj profesiji - bojadžijin sin. U početku je bio Ticijanov učenik, ali je ubrzo razvio sopstveni stil. U svom ateljeu je držao natpis koji ga je opisivao: „Mikelađelov dizajn i Ticijanov kolorit“ (Il disegno di Michelangelo ed il colorito di Tiziano). Skoro ceo život je proveo u Veneciji.

Bio je poznat po svom energičnom i brzom maniru slikanja, po kome su ga zvali „furiozni“ (Il Furioso). Najviše je slikao portrete, ali i religijske kompozicije. Koristio je perspektivu i osvetljenje na dramatičan način, zbog čega se smatra pretečom baroknog slikarstva.

U mitološkim, alegorijskim i historijskim kompozicijama spojio je snažnu dramatsku napetost s blještavim kolorizmom mletačkog slikarstva. Stvara djela iznimno velikih dimenzija, kao što su ciklusi fresaka u bratovštini Scuola Grande di San Rocco od 1565.-1587., ili oni u Duždevoj palači od 1574.-1592.

Bio je i vrstan portretist, a radio je i kartone za mozaike u Bazilici sv. Marka u Veneciji.

Svoja posljednja djela radio je u suradnji s kćerkom Mariettom, zvanom La Tintoretta (1560.-1590.) i sinom Domenicom (1564.-1637.).

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]