Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Osudy dobrého vojáka
Švejka za světové války
Korice
Njemačko izdanje knjige
Autor(i) Jaroslav Hašek
Naslov prijevoda Doživljaji dobrog vojnika
Švejka u svjetskom ratu
Ilustrator Josef Lada
Država  Češka
Jezik češki jezik
Žanr(ovi) satira
Izdavač A. Synek
Datum izdanja 1923.
Stranica 512

Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svjetskom ratu (češki Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války) slavni je češki satirični roman iz 1923. pisca Jaroslava Hašeka u kojemu se ironizira i ismijava militarizam i imperijalizam tijekom Prvog svjetskog rata. Fiktivni junak Jozef Švejk postao je ikona u Češkom podneblju.

Uvod[uredi - уреди | uredi kôd]

Autor Jaroslav Hašek je "Švejka" isprva zamislio kao ciklus od 6 romana, no umro je ne uspijevši dovršiti ni četvrti nastavak. Ipak, prva tri dijela romana, koja imaju i biografskih elemenata, postala su iznimno slavna. Isprva ga je književna kritika potpuno pokopala smatrajući ga jeftinom komedijom za šire mase, no čitatelji su bili zadovoljni identificirajući se sa nevinim i naivnim junakom koji pravi budalu od autoriteta oko sebe. "Švejk" je zbog svoje parodije militarizma bio jedan od romana kojeg su spalili nacisiti 1933.

Radnja[uredi - уреди | uredi kôd]

Prag u doba Austro-Ugarske monarhije, 1914. Švejk je sredovječni, prostoumni čovjek koji prodaje pse i živi u stanu gđe. Muller. Franjo Ferdinand nedavno je ubijen u Sarajevu i Švejk u krčmi predvidi da će ubrzo izbiti rat jer su Ferdinanda ubili Turci, pa ga uhapsi tajni agent Bretschneider. Završi u ludnici, ali biva pušten kada izbije prvi svjetski rat i prisilno unovačen makar boluje od reume. Švejk postaje pomočnik pijanom svečeniku koji na fronti drži mise, a nakon toga i naredniku Lukašu. Kada za Lukaša ukrade psa od generala, obojica završe u vlaku prema ruskoj fronti.Na taborskoj stanici je optužen da je povukao alarmnu kočnicu i s obzirom da je propio novce za kartu,a dokumenti su mu bili kod natpor. Lukaša,morao je pješice do Čeških Budejovica.Putimski stražmeštar ga uhićuje i optužuje za špijunažu,ali pisećki žandarski kapetan ga pušta da ide u svoju brigadu.

Ekranizacije[uredi - уреди | uredi kôd]

  • 1955. snimljen je animirani film Jirija Trnka.
  • 1957. snimljen je 2 dijelni film koji je režirao Karel Steklý.
  • 1960. snimljena je njemačka verzija.
  • 1972. snimljena je TV serija od 13 nastavaka za njemačku televiziju.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]