Norodom Sihamoni

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Norodom Sihamoni
នរោត្តម សីហមុនី
Kambodža Kralj Kambodže
Vladavina 14. listopada 2004.danas
Krunidba 29. listopada 2004.
Prethodnik Norodom Sihanouk
Supruga neoženjen
Dinastija Norodom
Otac Norodom Sihanouk
Majka Norodom Monineath
Rođenje 14. svibnja 1953.
Kambodža Phnom Penh, Kambodža
Zanimanje koregraf, plesač
Potpis
Vjera teravadski budizam

Norodom Sihamoni (kmerski: នរោត្តម សីហមុនី; Phnom Penh, 14. svibnja 1953.) je aktualni kambodžanski kralj od 14. listopada 2004. godine. Prije nego ga je Kraljevsko vijeće imenovalo nasljednikom Norodoma Sihanouka, koji je abdicirao u listopadu 2004. godine, Norodom Sihanomi je bio kambodžin ambasador pri UNESCO-u te je bio poznat kao učitelj klasičnog plesa.

Rodio se 1953. godine kao najstariji sin kralja Norodoma Sihanouka i kraljice Norodom Monineath; po ocu ima 14 polubraće i polusestara, dok je jedini pravi brat što ga je imao, Samdech Norodom Narindrapong, umro 2003. godine. Otac ga je 1962. godine, kao dijete, poslao u Prag, gdje je završio osnovnu i srednju školu te upisao Akademiju muzičkih umjetnosti; studirao je klasični ples i glazbu do 1975. godine, kada je diplomirao. Kako je gotovo cijelo djetinjstvo i mladost proveo u Češkoj, Norodom Sihanomi tečno govori češki jezik te je jedini živući monarh na svijetu koji tečno govori taj jezik.

Nakon diplomiranja, otišao je u Sjevernu Koreju kako bi studirao filmsku umjetnost te se 1977. vratio u Kambodžu; kako su se Crveni Kmeri okrenuli protiv monarhije, kraljevska obitelj je do 1979. godine bila u kućnom pritvoru. Godine 1981. preselio se u Pariz, gdje će gotovo 20 godina podučavati ples; u tom je periodu redovno posjećivao Prag. Godine 1993., imenovan je kambodžanskim ambasadorom pri UNESCO-u, odbivši ranije funkciju kambodžanskog ambasadora u Francuskoj.

Dana 14. listopada 2004. godine, Kraljevsko vijeće ga je imenovalo novim kambodžanskim kraljem te je ovaj tako naslijedio svog oca, koji je tjedan dana ranije abdicirao. Okrunjen je 29. listopada iste godine. Nije oženjen i nema djece, a osim kmerskog i češkog, tečno govori francuski, a poznaje i engleski te ruski.