Netokracija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Netokracija ili netokratija (engl. netocracy, od [Inter]net: [inter]net + [arist]ocracy: [arist]okracija), naziv koji su ranih 1990-ih osmislili urednici časopisa Wired da bi opisali globalnu pojavu više klase koja svoju vlast temelji na tehnološkoj prednosti i vještini umrežavanja, u odnosu na fenomen buržoazije i njegovu umanjenu važnost.

Pojam su razradili dvojca švedskih autora Alexander Bard i Jan Söderqvist u knjizi Netokracija - Nova elita moći i život poslije kapitalizma. Autori ovom knjigom postavljaju novu teoriju kojom tvrde kako će moć u budućnosti ležati u rukama onih koji kontroliraju "informacijsko društvo". Ti će moćnici kao nova globalna elita zamijeniti kapitaliste. Nazvali su ih Netokrati Netokracija će nadomjestiti demokraciju. Umjesto demokrata dolaze nam netokrati, koji će tradicionalne postavke kapitalizma posve zamijeniti novim pravilima igre u svoju korist.

"Netokracija će biti sačinjena od ljudi sa izuzetnim socijalnim vještinama i talentom za manipulaciju i distribuciju informacija", pojašnjava Alexander Bard. Prema njegovim riječima "svi na suprotnom polu, koji nemaju znanja korištenja novih tehnologija te druge vještine netokrata, oformit će najnižu društvenu klasu – konzumtarijat".

Svjetska kritika ocjenjuje Netokraciju kao posve profinjeno i originalno djelo koje hrabro urušava sve tradicionalne granice između akademskih disciplina, komprimirajući filozofiju, sociologiju, povijest, ekonomiju, poslovne i menadžment teorije u jednu sveobuhvatnu cjelinu.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]