Nacionalni park Mavrovo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nacionalni park Mavrovo
IUCN kategorija II (nacionalni park)
Najbliži gradGostivar, Debar,  Severna Makedonija
Koordinate41°41′25″N 20°44′36″E / 41.69028°N 20.74333°E / 41.69028; 20.74333
Površina730,88 km² (282 mi² )
Osnivanje1948. god

Nacionalni park Mavrovo (makedonski: Национален Парк Маврово (Nacionalen Park Mavrovo) nalazi se u zapadnom dijelu zemlje i najveći je od tri nacionalna parka u Republici Makedoniji.[1]

Mavrovo ima 30 slikovitih pećina, uključujući Šarkovu špilju u blizini Rostuša, otkrivenu tek prije 30 god. U Mavrovu je Lokuv, najmanje glacijalno jezero u Makedoniji. Geomorfologiju čini kanjon rijeke Radika, mnogi klanci, strme sekcije, stijene različitog oblika i vodopadi.

Park je osnovan 1948 godine, i prostire se na površini od 73.088 ha, obuhvaća planine: Korab, Dešat, jugozapadne ogranke Šar planine, velike dijelove planine Bistre, te sjeverne dijelove Krčina. Središnji dio parka zauzima dolina i korito rijeke Radike.

Flora i fauna

[uredi | uredi kod]

U parku su najzastupljenije bukove šume. U parku raste oko 60 endemskih vrsta biljaka.

Što se tiče faune, nacionalni park Mavrovo je dom za oko 140 vrsta ptica, između ostlih tu živi; Sivi sokol, Orao krstaš, Suri orao, 11 vrsta vodozemaca, 12 vrsta gmazova i 38 vrsta sisavaca; medvjed, ris, divokoza, divlja mačka.

Zaštitni znak regije je potopljena crkva Sv. Nikola u umjetnom Mavrovskom jezeru, koja je vidljiva u zavisnosti od vodostaja. U blizini je arheološko nalazište Sv. Nikola. Mjesto je nekropola iz kasnog srednjeg vijeka. U ljeto, kada je razina vode u Mavrovskem jezeru manja manje se vide ploče s grobnica Mavrovsko jezero pogodno je za posjetitelje tijekom cijele godine - ljeti za kupanje, a zimi, kada je zamrznuta, klizanje na ledu.

Ostali makedonski nacionalni parkovi

[uredi | uredi kod]

Reference

[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]