Divlja mačka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Divlja mačka
Evropska divlja mačka
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Felidae
Potporodica: Felinae
Rod: Felis
Vrsta: F. silvestris
Dvojni naziv
Felis silvestris
Schreber, 1775.
Distribucija pet podvrsta divlje mačke prema DNK studiji iz 2007.

Divlja mačka (lat. Felis silvestris) je vrsta unutar porodice mačaka. Divlja mačka se dijeli u tri, kako zemljopisno, tako i izgledom, prilično različite taksonomske skupine:

šumska mačka ili europska divlja mačka, s tri daljnje podvrste afrička divlja mačka ili Falb mačka, s devet podvrsta stepska mačka ili azijska divlja mačka s tri podvrste Falb, ili afrička divlja mačka se smatra pretkom svih domesticiranih mačaka, iako neki znanstvenici još ne žele sasvim isključiti sudjelovanje i nekih drugih podvrsta.,

Opis[uredi | uredi kod]

To je snažna životinja okrugle glave sa kratkom njuškom i kratkim ušima. U snažnoj vilici ističu se oštri očnjaci. Tijelo joj je pokriveno gustom dlakom sivo-smeđe boje s rijetkim, poprečnim tamnim prugama. Kraći, debeo rep ima tamne prstenove i vrh je uvijek tamno obojen. Na prednjim nogama ima pet prstiju, a na zadnjim četiri koji su sa donje strane uvijek tamni. Na prstima ima oštre kandže koje se uvlače. Grudi i trbuh su svjetliji i jednolično obojeni. Veći mužjak naraste do 80-90 cm u dužinu (rep mu je dug do 37 cm), a težina mu se kreće i do deset kilograma.

Stanište i areal[uredi | uredi kod]

Živi u šumama sa proplancima i noćna je životinja. Lovi pred večer ili pred zoru, kada je gladna. Vrlo je oprezna, dobro trči, skače i vere se po stablima. Rasprostranjena je u srednjoj i Južnoj Evropi. Ugrožena je lovom zbog cijenjenog krzna.

Ponašanje[uredi | uredi kod]

Lovi živi plijen; miševe, zečeve, vjeverice, krtice i druge male životinje. Lovi i ptice, pa čak i omanje srne. Pari se krajem zime. Krajem proljeća okoti do četiri mladunčeta u skrovištu među kamenjem ili u šupljem stablu, rijetko u žbunju. Teritorijalne su životinje; teritorij im je točno ograničena.

Ova zvijer je opasna i nasrtljiva i može biti opasna po čovjeka.

Podvrste[uredi | uredi kod]

Pozivajući se na 2007 DNK analize, postoji samo pet podvrsta:[1]

Raniji izvori ukazuju na mnogo veći broj podvrsta:

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Driscoll, CA, et al (2007-06-28). „The Near Eastern Origin of Cat Domestication”. Science 317 (5837): 519–523. DOI:10.1126/science.1139518. PMID 17600185. 

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Kalezić M. 2000. god. Hordati. Biološki fakultet: Beograd.
  • Simonović, D. i saradnici. 1953. Prirodopisni atlas SISARI. Znanje: Beograd.
  • Životinjsko carstvo: album-bojanka za 250 sličica; autor teksta Eugen Draganović; Beograd (2004)

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Divlja mačka
Wikivrste imaju podatke o: Divlja mačka