Pallasova mačka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pallasova mačka
Pallasova mačka
Status zaštite

Status zaštite: Potencijalna ugroženost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Felidae
Potporodica: Felinae
Rod: Otocolobus
Vrsta: O. manul
Dvojni naziv
Otocolobus manul
Pallas, 1776.

Pallasova mačka (lat. Otocolobus manul) je sisavac iz reda zvijeri i porodice Felidae. Pripada monotipskom rodu Otocolobus.

Ime je dobila po njemačkom znanstveniku Peteru Pallasu, koji je otkrio ovu vrstu na obali Kaspijskog jezera u 18. vijeku.

Izgled[uredi | uredi kod]

Pallasova mačka je veličine domaće mačke, s 46 do 65 cm dugim tijelom i 21 do 31 cm dugim repom. Teži 2,5 do 4,5 kg. Ima zdepasto držanje i dugo, gusto krzno. Ono je boje okera s tamnim okomitim prugama na torzu i prednjim nogama. Zimsko krzno je sivije i ima manje pjega od ljetnog krzna. Ima crne krugove na repu i tamne mrlje na čelu. Obrazi su bijeli s uskim crnim prugama u kutevima očiju. Brada i grlo su također bijeli. Noge su proporcionalno kraće, nego kod drugih mačaka. Uši su postavljene vrlo nisko i razmaknute su. Zjenice su joj okrugle. Ima neobično kratke pandže. Lice ima spljošten izgled u odnosu na druge mačke.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Vrsta je prisutna u državama kao što su: Rusija, Azerbejdžan, Afganistan, Indija, Iran, Armenija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Mongolija, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.[1]

Ugroženost[uredi | uredi kod]

Ova vrsta je na nižem stupnju opasnosti od izumiranja, i smatra se skoro ugroženim taksonom. Upisana je u međunarodnu i rusku crvenu listu. Populacija ove vrste se smanjuje.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Pallasova mačka
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Pallasova mačka
Wikivrste imaju podatke o: Pallasova mačka